Et ønske om hevn

Et ønske om hevn
Et ønske om hevn

<pUrettferdigheten er nøkkelen til «Changeling»´s suksess.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Angelina Jolie spiller den tilsynelatende forsiktige og lavmælte alenemoren Christine Collins. Når sønnen hennes forsvinner sporløst i mars 1928, gjør hun alt hun kan for å få politiet til å finne ham. Det heller korrupte politiet finner en gutt, men når Mrs. Collins nekter for at det er hennes sønn, sperrer de henne inne på sinnsykehus.

Regissør Clint Eastwood og resten av filmteamet bak «Changeling», har særlig brukt to lure ingredienser når det gjelder å få publikum til å henge med på historien: Bitende urettferdighet og et mysterium man ikke en gang vet om man kommer til å finne løsningen på. Urettferdigheten fører til et ønske om hevn, mysteriet et ønske om svar - og dermed følger man med til siste minutt, i hvert fall nesten.

Nominert til Oscar

«Changeling» er en av mange filmer som baserer seg på en sann historie. Mange filmer av denne typen sliter ofte med dramaturgien, fordi virkelige hendelser ofte ikke har den oppbygningen og det hendelsesforløpet en film krever for å fungere. Det er ikke tilfellet med «Changeling». Her introduseres stadig nye elementer man vil henge med videre på, og spenningen bygges opp.

Ikke overraskende er Angelina Jolie nominert til Oscar for rollen i denne filmen. Det er interessant å se den ellers tøffe og hardtslående skuespilleren i en mer forsiktig og sjenert rolle. Hun mestrer rollen godt, og heldigvis skinner den modige og ublyge Jolie gjennom der det trengs. Dermed får hun fram at Collins i bunn og grunn er en forsiktig dame, men som virkelig kan slå til når det trengs.

Musikal?

Selvom både historien og bildene i «Changeling» til tider er brutale på grensen til det kvalmende, bikker den innimellom også helt andre veien. Noen av scenene og bildene er så glatte og velfriserte, at jeg nesten ventet at skuespillerne skulle bryte ut i en musikalsang, som i bunn og grunn hadde passet bildene bedre. I disse tilfellene ødelegger bildene for historiens troverdighet.

Alt i alt er «Changeling» en spennende og interessant film, som blant annet gir innblikk i hvilke små muligheter kvinner og barn hadde for å bli hørt i 1920-tallets USA. Men om denne filmen når helt opp til Clint Eastwoods forrige film «Million dollar baby», som han hanket inn Oscar for beste regi for, er jeg ikke helt overbevist om.

Personvernpolicy