Meny

«Pølsa» frarådet å snakke om spiseforstyrrelser

Øystein Pettersen var strålende fornøyd med sin 2.-plass i 1,4 km sprint, langrenn for menn under verdenscupen i Otepää i Estland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øystein «Pølsa» Pettersen ble av langrennsledelsen frarådet å utdype sine uttalelser om spiseforstyrrelser i idretten.

Langrennsløperen går i sin egen blogg ut med kritikk av landslagsledelsen for ikke å ta spiseforstyrrelser blant kvinnelige langrennsløpere på alvor. Han sa seg onsdag villig til å uttale seg om saken til Radio Norge, men noen timer senere hadde han ombestemt seg – etter å ha vært i kontakt med sportssjef Åge Skinstad.

– Jeg er ikke ilagt munnkurv, men er anbefalt å ikke si noe mer om spiseforstyrrelser til mediene. I tillegg sa Skinstad noe som jeg ikke vil kommentere. Det gjør at jeg ikke kan prate om dette, sier Pettersen til Radio Norge.

Han tar i sin blogg på sprintlandslagets hjemmeside et kraftig oppgjør med ledelsens holdninger til spiseforstyrrelser.

– Man trenger ikke å være veldig utdannet for å se at mange ikke har det så godt, selv om de smiler og går fort på ski, skriver han.

Står for alt

Han valgte å si fra etter NM-stafettene i Gjøvik nylig, der Pettersens egen klubb Bækkelagets kvinnelag ble disket for å ha latt en 13-åring delta, i strid med aldersreglene. Pettersen spør hva som er mest rett: Å hindre en frisk og sunn 13-åring å gå skirenn mot seniorer eller å la en senior med kropp som en 13-åring gå det samme rennet.

Pettersen sier til Radio Norge at han står for alt han har skrevet. Han legger til at han ikke er ute etter å ta enkeltpersoner, men å løfte fram et virkelig problem. Han mener spiseforstyrrelser må sidestilles med andre idrettsskader og viser til at en skadd utøver blir tatt vare på og hjulpet, mens en utøver med spiseforstyrrelser blir sendt ut i renn med håp om det beste.

Sportssjef Åge Skinstad avviser at han har gitt Pettersen munnkurv.

– Jeg rådet ham til å ha fokus på konkurransene han skal gå. Og det var overhodet ikke noen form for press fra min side, hevder Skinstad overfor Radio Norge. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus