Åpen for alle - alltid

Geir Skeie vant Bocuse d’Or

Norske Geir Skeie (28) vant den prestisjetunge kokkekonkurransen Bocuse d Or i Lyon i Frankrike onsdag kveld.  Foto: Paal-André Schwital / SCANPIX.
Norske Geir Skeie (28) vant den prestisjetunge kokkekonkurransen Bocuse d Or i Lyon i Frankrike onsdag kveld. Foto: Paal-André Schwital / SCANPIX.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNorske Geir Skeie (28) vant den prestisjetunge kokkekonkurransen Bocuse d’Or i Lyon i Frankrike onsdag kveld. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Vinnermenyen

Fisk:

Norsk torsk, kamskjell og reker «Sandefjord»

Torskefilet med lett røkte kamskjell og torskebuk, grønn ertekule, brandade

Norsk «kabaret» med erter, reker og løk

Rødbetterning med jordskokk og svarte trøfler

Potet og purre med vaktelegg

Sabayon med reker

Kjøtt:

Angus Aberdeen «Sæterbø»

Côte de boeuf med foie gras av and

Indrefilet med svarte trøfler

Oksehaler med rotselleri

Persillerot med spinat og glasert oksekjake

Grønne bønner og artisjokker

Brunet løkpyramide

Potet, svart trøffel og beinmarg

Kilde: dinmat.no (©NTB)

Uoffisielt vil han dermed kunne kalle seg verdensmester i kokkekunst 2009. Skeie går i fotsporene til kjente landsmenn som Bent Stiansen, Terje Ness og Charles Tjessem.

– Som tegn på verdigheten ble Skeie overrakt en forgylt statue av mesterkokken Paul Bocuse, og «Ja, vi elsker» ble avspilt i nærvær av flere hundre jublende nordmenn som hadde fulgt konkurransen på nært hold, forteller Skeies pressekontakt Kjartan Høvik til NTB.

Sverige kom på andreplass i konkurransen, fulgt av Frankrike.

– Dette er en fantastisk nyhet. At norske kokker vinner over internasjonalt kjente matnasjoner som Sverige og Frankrike viser først og fremst at det er en stor prestasjon av Geir Skeie, men også et målrettet arbeid av norske kokker og matnæringen. Norge er fremst i verden når det gjelder kokkekunst, sier en tilfreds Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier det er viktig at vi her i landet oppnår slike resultater og er stolt av at Skeie er den fjerde i rekken av norske kokker som vinner Bocuse d’Or.

– Beste jeg har gjort

– Dette er det beste jeg har gjort noen gang. Men plutselig var det bare to minutter igjen, og da ble jeg litt stresset, fortalte en tydelig sliten Skeie etter at han hadde levert varene.

I fem og en halv time jobbet han og assistenten Adrian Løvold intenst for å vinne kokkenes VM.

En stor skare tilreisende nordmenn fulgte Geir Skeie de siste timene før meny og sluttresultatet skulle presenteres for de 24 mesterkokkene i juryen, der blant annet også norske Eyvind Hellstrøm sitter. På forhånd uttalte juryen at «smak» er det som vektlegges mest.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Geir Skeie kommer fra Fitjar utenfor Bergen, men jobber til daglig i Sandefjord. Han var en av forhåndsfavorittene til konkurransen i Lyon etter at han i fjor vant det europeiske uttaket til Bocuse d’Or 2009.

Artikkelen fortsetter under annonsen

24 nasjoner

I alt har 24 kokketalenter fra like mange nasjoner deltatt i den to dager lange kokkekampen i Lyon, Frankrikes gourmethovedstad og hjemsted for mesterkokken Paul Bocuse.

Norge er rangert som den nest mestvinnende nasjonen i konkurransens 20-årige historie, etter Frankrike. Norske kokker har vært på seierspallen siden 1991.

I 1993 vant Bent Stiansen, i 1999 Terje Ness og i 2003 Charles Tjessem. I 2005 kom Tom Victor Gausdal på andreplass.(©NTB)


Oppdatert og utvidet.