Obama får ikke republikansk støtte til krisepakke

Barack Obama snakker med reportere etter at det ble kjent at republikanerne ikke støtter krisepakken. Foto: Jonathan Ernst/Getty Images/AFP/Scanpix.
Barack Obama snakker med reportere etter at det ble kjent at republikanerne ikke støtter krisepakken. Foto: Jonathan Ernst/Getty Images/AFP/Scanpix.

<pRepresentantenes hus ventes å gi president Barack Obama hans første viktige seier når krisepakken på nesten 900 milliarder dollar blir vedtatt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs krisepakker

• En krisepakke på 700 milliarder dollar til bank- og finanssystemet ble vedtatt i fjor høst. Halvparten – 350 milliarder dollar – ble stilt til rådighet for presidenten i fjor høst, mens resten ble frigitt i januar.

• I tillegg ber Barack Obama Kongressen godkjenne en stimuleringspakke på 825 milliarder dollar. 550 milliarder skal gå til investeringer i infrastruktur og velferdstiltak, mens 275 milliarder er skattelette.

• Krisepakken for finanssystemet ble støttet av president George W. Bush og de fleste demokratene i Kongressen, mens de fleste republikanerne var imot.

• Etter at en støttepakke for bilindustrien ble nedstemt, måtte Bush godta å gi bilindustrien støtte fra krisepakken for finanssystemet.

• Stimuleringspakken til Obama støttes av demokratene, mens de fleste republikanerne er skeptiske. De vil at en større andel skal gå til skattelette. (©NTB)

Men Obama får ikke etterlengtet republikansk støtte, selv om han tirsdag kom til Kongressen i egen person for å be republikanske kongressledere om støtte til den enorme krisepakken.

Tirsdag vedtok flere komiteer i Senatet, mot stemmene til de fleste republikanerne, forskjellige deler av pakken som i utgangspunktet var på hele 825 milliarder dollar, hvorav 550 milliarder til investeringer og velferdstiltak og 275 milliarder til skattelette.

Dermed åpnes det for debatt i plenum før Senatet i neste uke ventelig vedtar hele pakken, som for øvrig etter komitébehandlingen kan ha vokst til 887 milliarder dollar.

Obama håper hele pakken, som har som formål å skape eller opprettholde 4 millioner arbeidsplasser og få fart på en kriserammet økonomi, blir vedtatt innen midten av februar.

Ønsker tverrpolitisk støtte

Det er ikke tvil om at pakken blir vedtatt onsdag ettersom Demokratene har klart flertall i begge Kongressens kamre.

Men for Obama er det viktig med tverrpolitisk oppslutning for å gi maksimal legitimitet til en så viktig pakke, som blir den største noensinne i Kongressen og som bidrar til en enorm økning av budsjettunderskuddet.

Ikke minst er det greit med republikansk støtte om det viser seg at pakken ikke oppnår sitt formål og økonomien fortsetter nedover.

I et forsøk på å få republikansk støtte har Obama, mot mange demokraters råd, inkludert skattelette for hundrevis av milliarder til vanlige folk i pakken.

Mange demokratiske kongressmedlemmer mener skattelette er et lite effektivt virkemiddel for å få fart på økonomien og vil heller ha enda mer investeringer i infrastruktur for å skape arbeidsplasser.

Lytter

I møtet med de republikanske kongresslederne tirsdag gjorde Obama det klart at han lytter til deres klager og er enig i deres bekymringer.

– Ingen er mer bekymret for underskuddet og gjelden enn jeg er. Historiens dom over meg beror på hva jeg etterlater meg, sa han til kongresslederne som er urolige for at budsjettunderskuddet og utenlandsgjelda går til himmels.

Men allerede før møtet hadde de republikanske lederne bedt partigruppen om å gå imot pakken. Republikanernes mindretallsleder John Boehner sa at han ikke kan stemme for pakken slik den nå foreligger.

Stadig verre krise

Krisepakken kommer på et avgjørende tidspunkt for USA. Som følge av den globale finanskrisen, som startet med råtne boliglån i USA, gikk 2,5 millioner jobber tapt i fjor.

Hittil i januar har en lang rekke store amerikanske selskaper varslet nye masseoppsigelser og permitteringer, og det er før man vet om bilindustrien overlever krisen. Går den under, blir minst 3 millioner jobber borte.

Utad sier Obama at han forstår republikanernes innvendinger, men han mener at situasjonen er så alvorlig at det trengs umiddelbar handling uten politisk krangling.

– Min viktigste melding nå er at statistikken hver eneste dag viser hvor alvorlig situasjonen er. Jeg venter ikke full oppslutning fra mine republikanske kolleger. Men jeg håper likevel vi kan sette politikken til side og gjøre det som trengs for det amerikanske folk, sa Obama.

Tester Obama

Republikanerne, som bruker pakken for å teste ut for mye den nye presidenten kan påvirkes og for å bygge seg selv opp igjen etter et knusende valgnederlag, takker Obama for den utstrakte hånden, men lover ingenting.

– Det eneste denne stimuleringspakken stimulerer, er en større stat og høyere gjeld. Den meldingen hørte presidenten i dag, sa nummer tre i det republikanske hierarkiet i Representantenes hus, Mike Pence. (©NTB)

Personvernpolicy