Åpen for alle - alltid

- 5000 på tsjetsjensk dødsliste

PÅTALEMAKTEN: Talsmann Gerhard Jarosch sammen med sjefen for elitestyrken Cobra, Hannes Gulnbrein, under en pressekonferanse i Wien onsdag. Foto: Scanpix.
PÅTALEMAKTEN: Talsmann Gerhard Jarosch sammen med sjefen for elitestyrken Cobra, Hannes Gulnbrein, under en pressekonferanse i Wien onsdag. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p5000 opposisjonelle skal stå på dødslisten til president Ramzan Kadyrov i Tjsetsjenia.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For to uker siden ble Umar Israilov (27) skutt ned og drept på gaten i Wien. I dag ble sju mistenkte arrestert for drapet, ifølge statsadvokatens kontor i Østerrike.

Les også: Presidentkritiker drept

De mistenkte, alle tsjetsjenere fra 20 år og oppover, ble arrestert i en koordinert aksjon over hele landet onsdag. 18 hus ble raidet i Wien, Lav-Østerrike, Høy-Østerrike og Styr, melder AFP.

Drapsmannen fortsatt ukjent

På forhånd var det utstedt arrestordre på seks av mennene, men en syvende person ble tatt med på bakgrunn av funn gjort under razziaene.

- Vi har indikasjoner på at disse mennene hadde noe med drapet å gjøre, sier Gerhard Jarosch, som er talsmann for påtalemyndigheten.

Ifølge talsmannen er det for tidlig å si hvem som utførte selve drapshandlingen, eller om drapsmannen er blant de syv arresterte.

- Det er ikke klart foreløpig. Vi må vente og se hva som kommer ut av etterforskningen videre nå, sier Jarosch.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Umar Israilov ble skutt og drept med flere skudd i det han kom ut av en dagligvarebutikk i Wien 13. januar. Israilov hadde tidligere bedt myndighetene om hjelp fordi han følte seg truet av personer i det tsjetsjenske eksilmiljøet i Wien.

Israilov kom til Østerrike i 2006 og søkte asyl der etter at han hadde anlagt sak mot den sittende presidenten i Tsjetsjenia for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Kom med torturanklager

Faren til Umar Israilov, Ali, vurderer nå å saksøke Østerrike. Ali Israilov bor i Norge. Foto: EPA.Faren til Umar Israilov, Ali, vurderer nå å saksøke Østerrike. Ali Israilov bor i Norge. Foto: EPA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han anklaget Ramzan Kadyrov for selv å ha torturert fanger. Israilov ble først arrestert for å tilhøre opprørerne som Kadyrov kjempet med. Etter å ha sittet i fangenskap en periode ble han gitt amnesti, og deretter tvunget inn i Kadyrovs private livvaktstyrke. Israilov hevdet i sin anklage at han både ble utsatt for tortur selv, men også var vitne til at Kadyrov torturerte andre fanger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Talsmannen for påtalemyndighetene understreket i dag at politiet ikke har påvist en politisk forbindelse til drapet.

- Vi har ikke funnet bevis som peker i verken den ene eller den andre retningen for hva motivet bak drapet var. Foreløpig er det bare rykter og gjetting.

Etterforskerne vil nå gå gjennom bevis de har funnet på de forskjellige stedene de gjennomsøkte, og forhør av de arresterte. Siktede i Østerrike kan bli holdt i 48 timer før en dommer tar stilling til om de skal varetektsfengsles lenger.

Fant tomhylser

Sjefen for politiets anti-terrorenhet, Cobra, sa at hans folk fant sterke beviser i razziaen onsdag.

- Vi fant to tomhylser i kaliber 7.65, som er det samme kaliberet som ble brukt i drapet, sier Hannes Gulbrein.

Totalt deltok 150 politimenn – 110 av dem fra Cobra-gruppen – i raidene som ble gjennomført klokken 06 onsdag morgen norsk tid. Flere hus og asylsøkerboliger ble gjennomsøkt. Hele operasjonen varte i fem timer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sporet som førte til aksjonen var en fantomtegning som politiet ga ut sist uke, samt bildet av en bomberjakke som ble funnet nær åstedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Seks av de pågrepne har fått innvilget asyl, mens den syvende er asylsøker. Ingen av dem ytte motstand under arrestasjonene.

Bare dager etter hendelsen ble en 40 år gammel tsjetsjener pågrepet i saken fordi bilen hans ble sett på åstedet. Han sitter fortsatt i varetekt, og har så langt nektet å forklare seg for politiet.

Truer med søksmål

Den drepte Umar Israilov bodde i Østerrike med kona og deres barn. I månedene før han ble drept gjentok han flere ganger overfor politiet at han følte seg truet, og ba om politibeskyttelse. Israilovs familie vurderer nå å anlegge sak mot den østerrikske stat.

Faren til Umar Israilov, Ali, bor i Norge. Han har tidligere sagt at han frykter at han er den neste på listen. Også han har en sak inne for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Ifølge internasjonal presse var Umar Israilov nummer 499 på en «dødsliste» på 5000 navn over personer som har vært kritiske mot president Kadyrov.

(Oversatt av: Hans Henrik Torgersen)