Åpen for alle - alltid

- Klimapakka mangler cash

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNy klima-visjon fra EU-kommisjonen mangler både penger og troverdighet. Det mener miljøbevegelsen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-kommisjonen presenterte onsdag sine visjoner om hva EU og verden for øvrig må komme fram til på FNs klima-toppmøte i København i desember. Teksten er Kommisjonens utkast til EUs posisjoner på dette møtet, som skal forsøke å få på plass en ny klimaavtale når FNs nåværende Kyoto-protokoll utløper i 2012.

Her gjentar Kommisjonen EUs vedtatte ambisjoner om å redusere de rike landenes klimautslipp innen 2020 med 30 prosent sammenliknet forurensningen i 1990.

- For lite, for svakt

Den europeiske miljøvernorganisasjonen Friends of the Earth Europe, som også Norges Naturvernforbund er tilsluttet, mener utkastet til EU-strategi mangler både

«Cash and Credibility» - penger og troverdighet.

Kritikken av troverdighet går både på ambisjonsnivå og EUs praksis til nå. Miljøbevegelsen mener de rike landene må skjære ned klimautslippene med minst 40 prosent innen 2020, hvis man skal nå målet om at temperaturstigningen skal holde seg innenfor 2 grader.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mener Europa svikter

Esther Bollendorff i Friends of the Earths klimakampanje illustrerer hva hun mener med manglende praktisk troverdighet:

- Europa lever fortsatt ikke opp til sine historiske forpliktelser etter å ha forårsaket klimaendringer og ødelagt sjansene for en tilfredsstillende løsning på klimakrisen. Europa står for 30 prosent av utviklede lands utslipp, og 22 prosent av verdens brutto nasjonalprodukt, kommenterer hun.

Ifølge organisasjonen ble Kommisjonens strategi ytterligere svekket i siste liten før framleggelsen, ved at konkrete tall for de utviklede landenes økonomiske bidrag, ble fjernet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU lar u-landene betale selv

I Kommisjonens dokument står derimot et anslag for hva det vil koste å ta tilstrekkelige tiltak: 175 milliarder euro i 2020. Det tilsvarer rundt regnet 1700 milliarder kroner.

Halvparten av disse summene går med til nødvendige tiltak i u-land. Inntil 2020 vil kostnadene til tiltat i disse landene være så lave at de bør finansieres av landene selv, mener Kommisjonen. Men en eventuell København-avtale bør inneholde bestemmelser om hjelp til land for å tilpasse seg til de uunngåelige klimaendringene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommisjonen mener også at EU bør ta initiativet til å bygge opp et felles marked for handel med utslippskvoter for CO2 i alle de 30 landene som er med i de utviklede landenes organisasjon OECD.

Deretter bør kvoteordningen utvides til fremadstormende u-land som Brasil, India og Kina med henblikk på å få til en global klimakvote-ordning.