Politiet går til politisk streik

Politiet går til politisk streik
Politiet går til politisk streik

<pNesten alle lensmannskontorer vil være ubemannet når politiet går ut i streik over hele landet torsdag. – Vi er fly forbannet, sier forbundsleder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiforbundet mener at regjeringen tvinger politiet til å akseptere unntak fra arbeidsmiljølovens vernebestemmelser om hviletid, og at regjeringen fratar de tillitsvalgte forhandlingsretten. Det vil ikke forbundet ha noe av.

Det er en illsint forbundsleder som forteller at dråpen nå har fått begeret til å flyte over.

– Vi er fly forbannet, og jeg skal love deg at vi har 100 prosent støtte fra politi over hele landet, sier Arne Johannessen til NTB.

– Lovlig

Han forsikrer at aksjonen er fullt lovlig. I politidistriktene landet rundt vil bemanningen være på et minimumsnivå i tidsrommet fra 11 til 12.30 torsdag ettermiddag.

– Det er lov å ytre seg i et demokrati. Det er lov å drive med politisk streik, og denne streiken vil merkes. Alle politidistriktene vil være involvert, sier Johannessen.

Han understreker riktignok at politidistriktene kommer til å ha en bemanning på et minimum under den halvannen times lange historiske markeringen.

– Vi må sørge for at folk kommer fram til politiets operasjonssentraler, selve hjernen i politidistriktene. Beredskapen må sørge for livsviktige funksjoner. Men lensmannskontorene landet rundt vil i meget stor grad ha lagt ned driften i denne perioden, sier Johannessen.

Enstemmig

Han forteller at forbannelsen er rettet mot regjeringen, men i særdeleshet mot justisminister Knut Storberget (Ap). Forbundet valgte enstemmig å gå til det drastiske skrittet onsdag ved lunsjtider.

– Dette aksepterer vi ikke. Arbeidstakernes rett til å forhandle om arbeidstidsordninger er nedfelt i lovverket. Et lignende overgrep har vi ikke opplevd siden politiet ble fratatt streikeretten i 1959, sier Arne Johannessen.

Han viser til at det er problemer i politi- og lensmannsetaten med for få politifolk, og sier at forbundet i lengre tid har vært i kontakt med justisminister Knut Storberget (Ap) for å løse problemene.

– Vi har spilt inn forslag til løsning og hele tiden vært opptatt av at vi skal bidra til å forhandle fram løsninger som gir mer politikraft for befolkningen. Nå har regjeringen overkjørt oss og fratar oss retten til å forhandle om arbeidstidsordningene våre. I stedet bruker regjeringen rå makt ved å bruke forskrift, sier Johannessen.

– Lekedialog

– Vi opplever at Storberget har kjørt en dobbelt strategi, en lekedialog og forberedt et maktovergrep parallelt. Å gå til politisk streik synes vi er et lite drastisk steg i forhold til det vi er blitt utsatt for, understreker Johannessen.

Han er usikker på om han ønsker å snakke med Storberget før streiken er gjennomført, dersom statsråden tar kontakt.

– Jeg har ikke snakket med ham i dag og må eventuelt vurdere det, sier han. (©NTB)

Personvernpolicy