Meny

Hamas: - Vi vil ha ro

Israelske soldater fotografert i det de returnerer fra Gazastripen. Foto: IDF.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den israelske hæren holder Hamas ansvarlig for nye bombeangrep på grensa mellom Israel og Gaza. Gruppa selv sier til ABC Nyheter at de ønsker våpenhvile.

Gaza-konflikten
Høsten 2005 trakk Israel seg ut av Gazastripen etter 38 års okkupasjon.
* I januar 2006 vant islamistiske Hamas valget på ny palestinsk lovgivende forsamling.
* Den nye regjeringen ble boikottet av en rekke vestlige land ettersom Hamas blir regnet som en terrororganisasjon både av Israel, USA og EU.
* Israel har de tre siste årene i lange perioder stengt grenseovergangene til Gazastripen.
* Den israelske soldaten Gilad Shalit ble kidnappet av væpnede palestinere på Gazastripen sommeren 2006.
* Hamas og Fatah mislyktes i forsøket på å danne en samlingsregjering.
* Sommeren 2007 ble Fatahs sikkerhetsstyrker jaget ut fra Gazastripen mens Hamas overtok makten alene.
* I romjulen innledet Israel en større offensiv for å ødelegge Hamas’ infrastruktur og stanse rakettangrepene.
* Etter 22 dager erklærte Israel ensidig våpenhvile. Hamas gjorde det samme dagen etter.
(Kilde: NTB)

Hamas-talsmann Ghazi Hamed sier en ny avtale må på plass for å sikre freden i Gaza.

- Vi er interessert i å sikre roen nå. Det er viktig for forhandlingene om en varig våpenhvile. Før den kommer på plass kan det ikke gis garantier for noe som helst, sier Hamed til ABC Nyheter på telefon fra Gaza.

Hamed er regnet som en moderat stemme i Hamas-ledelsen, og er offisiell talsperson for gruppas politiske leder i Gaza, Ismail Haniyeh.

Den ensidige våpenhvilen som Hamas inngikk for ti dager siden, gikk ut søndag. Det er nå knyttet stor spenning til om våpenstillstanden kan holde.

En israelsk soldat ble drept og tre andre såret da en fjernstyrt veibombe ble utløst ved grensa mellom Gaza og Israel tirsdag. Den israelske hæren skjøt senere en rakett mot den mistenkte gjerningsmannen i byen Khan Younis.

Les også: Bombet Gaza i natt

Ifølge israelske Ha’aretz var det en utbrytergruppe fra Hamas som sto bak angrepene.

Israel holder imidlertid Hamas ansvarlig.

- Vi kjenner navnet og bakgrunnen til mannen som gjennomførte angrepet, og det finnes ingen tvil om at han tilhører Hamas, sier major Avital Lebovich i et telefonintervju med ABC Nyheter.

Hun er talsperson i IDF, den israelske hæren, og sier angrepet skjedde så vidt innenfor israelsk side av grensegjerdet.

Angrep mistenkte

En palestinsk mann ble skutt og drept kort tid etter angrepet. Senere ble det gjennomført et luftangrep mot den mistenkte gjerningsmannen, som ble drept. To andre palestinere ble såret i dette angrepet. Lebovich avviser først nyhetsmeldinger om at det var en utbrytergruppe fra Hamas eller en annen militant gruppering som stod bak bomben.

- Etterretningsinformasjonen våre hemmelige tjenester har skaffet gjør oss sikre på at vi har full oversikt over hva som skjedde. Mannen tilhører Hamas, sier Lebovich. Hun nekter å kommentere hva slags etterretningsinformasjon dette er snakk om.

Disse opplysningene bestrider imidlertid Israels egen sikkerhetstjeneste Shin Bet, ifølge en artikkel i den israelske avisen Ha'aretz. Shin Bet bidro til å koordinere angrepet, og sier ifølge Ha'aretz at den militante aktivisten Hussein Abu-Shamaya tilhører en utbrytergruppe fra Hamas, som skal ha forbindelse med «al-Qaida-affilierte Global Jihad.»

- Jeg vet ikke hvem som snakket med Ha'aretz. Hovedpoenget her er at Hamas ble valgt til å kontrollere Gaza, og de er dermed ansvarlige for alt som skjer der, sier Lebovich til ABC Nyheter.

Ghazi Hamed sier han ikke vet hvem som sto bak angrepene.

- Hamas ansvarlig

Lebovich holder Hamas ansvarlig for å opprettholde ro i området etter at Israel ensidig erklærte våpenhvile 18. januar.

- Hamas regjerer på Gaza, og dermed er de ansvarlige for det som skjer der. Vi kommer til å svare hardt og kontant når Hamas forsøker å forbryte seg mot den rådende situasjonen, sier Lebovich.

Israels uttrykte mål med krigen på Gaza var å stanse rakett-terroren mot byer sør i Israel. Krigen startet 27. desember, og bombingen av det palestinske territoriet pågikk 22 dager, frem til Israel erklærte ensidig våpenhvile 18. januar.

Det er anslått at 1300 palestinere, omkring halvparten av dem sivilister, ble drept. 5400 ble såret på palestinsk side. På israelsk side ble tre sivile drept.

10 soldater mistet livet i kamper og rakettangrep i perioden militæraksjonen pågikk.

Mellom tirsdag og onsdag bombet israelske fly også tunnelene som brukes til smugling av våpen, medisiner, mat, drivstoff og andre varer mellom Egypt og Gaza.

1,5 millioner mennesker bor på Gaza. Israelske myndigheter har blokkert grenseovergangene til territoriet siden Hamas kastet ut den sekulære Fatah-grupperingen fra kyststripa i juni 2007.

Våpenhvile

En ensidig våpenhvile fra Hamas' side utløp søndag. Hamas sier gruppa vurderer et israelsk forslag om en våpenhvileavtale med 18 måneders varighet, men krever at Egypt og Israel skal åpne sine grenseoverganger.

Egypt har spilt en sentral rolle i forhandlingene, siden Israel og Hamas ikke snakker med hverandre.

- Vi har nettopp gjenopptatt forhandlingene med egypterne. Nå venter vi på høre hva israelerne sier. Så langt har det vært lite, sier Hamas-representanten Hamed til ABC Nyheter.

Israelske myndigheter har uttalt at en slik grenseåpning er uaktuell før Hamas løslater soldaten Gilad Shalit, som ble kidnappet i 2006. Egypt nekter å åpne grensa før representanter for den moderate palestinske presidenten Mahmoud Abbas får fritt leide på Gaza.

Ifølge Ha'aretz ble det onsdag morgen skutt opp raketter fra Gaza som landet vest i Negev-ørkenen. Ingen ble skadd i angrepet, som skjedde kort tid etter at israelske fly gjennomførte tre bombeangrep mot smuglertunnelene mellom Gaza og Egypt. Det var ikke kommet meldinger om skadde på palestinsk side av grensa onsdag formiddag.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus