Stadig flere får voldsalarm

Stadig flere personer får voldsalarm i Norge. Illustrasjonsfoto: colourbox.com
Stadig flere personer får voldsalarm i Norge. Illustrasjonsfoto: colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDe siste fire årene har det vært en dobling av antallet utdelte voldsalarmer i Norge. 1636 personer lever nå med voldsalarm. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Slik får du alarm

* Volds eller trusselutsatte må fylle ut en søknad om voldsalarm som gis etter en totalvurdering fra politiets side

* Tildeling skjer for tre måneder av gangen, og trusselbildet avgjør hvorvidt det gis en forlenget tildeling

* Alarmen er i praksis en modifisert mobiltelefon knyttet direkte til politiets operasjonssentral

* Idet alarmen utløses oppnås det direkte kontakt mellom den voldsutsatte og politiet, samtidig som operasjonssentralen kan se hvor du befinner deg.

Kilde: Politidirektoratet/Aftenposten

Mens det i 2005 var 681 personer som levde med voldsalarm, var det ved utgangen av 2008 1372 kvinner og 264 menn som hadde voldsalarmer tilknyttet politiets operasjonssentraler.

Det viser tall fra Politiets data- og materielltjeneste, som Aftenposten gjengir i dag.

Også antallet anmeldelser for mishandling i familieforhold med legemskrenkelse økte med 40 prosent første halvår i 2008, sammenlignet med samme periode i 2007.

Flere mishandles

Antallet anmeldelser om grov mishandling i familieforhold økte med med 37 prosent på landsbasis i samme periode, viser tall fra Politidirektoratet. I tillegg regner man med at mørketallene er store.

De siste årene har det dessuten vært en kraftig økning i antallet anmeldte brudd på besøksforbud.

Mens det i 1998 ble anmeldt kun fire brudd, var antallet økt til 940 i 2007, viser tall fra Politiets straffesaksregister.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men ingen myndigheter i Norge har noen sentral statistikk for hvor mange personer som er idømt besøksforbud, og tallene sier derfor kun noe om antall anmeldelser.

Asker og Bærum politidistrikt er ett av få distrikter der man har talt besøksforbud. En manuell telling viser at det i 2004 ble ilagt 45 besøksforbud i distriktet og at halvparten av dem ble brutt, skriver Aftenposten.

Flere instanser

For politiets familievoldskoordinatorer er er sikkerhetstiltak utformet i samarbeid med flere offentlige instanser et viktig punkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er superviktig å involvere nærmiljøet i slike sake. Vi jobber med å bygge ned grensene, sier Gro Haaland, familievoldskoordinator i Asker og Bærum politidistrikt til Aftenposten.

Både skole, SFO, barnevern, politi, sosialkontor og arbeidsgiver er ofte involvert.

- Politiet kan ikke klare dette på egen hånd, sier Haaland. Hun mener prosessene rundt voldsutsatte familier er langt bedre nå enn tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjult adresse

I tillegg til at mange lever med voldsalarm, er det også mange som lever på skjult adresse. I dag er det ca. 700 personer som skjermet adresse, mange av dem er trusselutsatte kvinner og fosterhjemsbarn der barnevernet har bedt om hemmelig adresse. Også en del politifolk og deres familier er blant disse, ifølge Skattedirektoratet, som administrerer ordningen med adresseskjerming for NAV.