Dronning Elizabeth unnslapp attentat

En tidligere kriminaletterforsker hevder Dronning Elizabet unnslapp et attentat i 1970 under et besøk i Australia. Foto: Scanpix
En tidligere kriminaletterforsker hevder Dronning Elizabet unnslapp et attentat i 1970 under et besøk i Australia. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDronning Elizabeth unnslapp så vidt et attentat da hun besøkte Australia i 1970, hevder en pensjonert australsk politimann.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Attentatet fant sted i et trangt fjellpass oppe i Blue Mountains, rundt 150 kilometer nordvest for Sydney, hevder tidligere kriminaletterforsker Cliff McHardy.

Ukjente hadde lagt en tømmerstokk tvers over jernbanelinje, i et åpenbart forsøk på å få dronningens tog til å spore av.

Toget braste rett inn i tømmerstokken, men greide å holde seg på skinnene takket være relativt lav fart, forteller McHardy.

Hemmeligholdt

Ifølge den erfarne politimannen ble det lagt fullstendig lokk på hendelsen, men politiet innledet i all hemmelighet en omfattende etterforskning uten noensinne å finne de skyldige.

– Vi fant aldri noen mistenkte, og når vi avhørte folk måtte vi snakke i gåter. Vi kunne ikke avsløre hva vi egentlig forsøkte å finne ut, forteller den 81 år gamle McHardy.

Prins Philip var også om bord i dronningens tog, som var på vei fra Sydney til byen Orange i New South Wales da det ble forsøkt avsporet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

McHardy avviser at tømmerstokken kan ha rullet ned på jernbanelinjen av seg selv, og utelukker også at det var snakk om tilfeldige rampestreker.

Han viser til at jernbanesporet ble kontrollert av et spesiallokomotiv rett før dronningens togsett skulle passere.

IRA-mistanker

Blant dem som ble avhørt i forbindelse med hendelsen, var antatte sympatisører av Den irske republikanske armé (IRA) i området, forteller den pensjonerte politietterforskeren.

Beslutningen om å hemmeligholde attentatet ble tatt for å beskytte den australske regjeringen, men bidro samtidig til å vanskeliggjøre etterforskningen, mener han.

– Kanskje noen kan stå fram nå når historien er blitt kjent, sier McHardy håpefullt.

Australsk politi går nå gjennom gamle arkiver i et forsøk på å fastslå om McHardys historie holder vann, og de har ennå ikke ville kommentere opplysningene.

Dronning Elizabeth, som var 44 år gammel da det påståtte attentatet fant sted, skal aldri ha fått kjennskap til hva som egentlig skjedde under togturen i Australia i 1970. (©NTB)