Meny

Renter av tilgodebeløp eller restskatt

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du har betalt for lite i skatt, kan det gjøres tilleggsinnbetalinger til og med den 30. april. Dette gjelder for skatteytere med levering innen 30. april. Da blir det ikke beregnet renter på for lite betalt skatt. Renter både på tilgodebeløp og skatt du skylder er ikke skattepliktige eller fradragsberettigete. Har du frist med selvangivelsen til 31. mai, er dette også fristen for innbetaling av restskatt.

Det lønner seg å innbetale tilleggsforskudd innen 30.april, hvis du er i restskatteposisjon.

I gjennomsnitt er det ca 4,5 måneder til de to terminene på restskatten forfaller når du får skatteresultatet i juni. Renten du betaler på restskatt er for 2007 på 3,9 %, som altså beregnes for et helt år. Det tilsvarer derfor en rente på 10,7 % etter skatt. Før skatt må du dermed ha en rente på 14,9 % for å komme likt ut med restskattrenten. I dag kan du få opp til 6,35 % på en god høyrentekonto.

Restskatt på under 100 kroner trenger du ikke betale. Skylder du 1.000 kroner, lønner det seg derfor å bare betale inn 901 kroner. Renter på restskatt er ikke fradragsberettiget. Renter på tilgodebeløp skal ikke inntektsbeskattes.

Hvis du betaler inn mer ekstra skatt slik at du får tilbake ved skatteoppgjøret i juni, får du 0,5 % på dette beløpet. Dette høres svært lavt ut, men du har pengene inne i under to måneder. Hvis vi forutsetter at pengene står inne i to måneder, tilsvarer dette en rente på i overkant av 3 prosent. Siden du ikke betaler skatt, tilsvarer dette en bankrente på 4,2 prosent (regnet på to måneder). Med andre ord er ikke renten så lav som den det ser ut ved første øyekast.

Renter av tilgodebeløp eller restskatt i 2008
SatsSkatteoppgjør i juni
3,90 %På restskatt. Beløp under 100 kroner skal ikke innbetales.
3,60 %Ved for mye innbetalt utskrevet forskuddsskatt og forskuddstrekk innbetalt innen utgangen av inntektsåret.
0,50 %Ved for mye innbetalt tilleggsforskudd
0,50 %Utskrevet forskuddskatt som blir betalt etter 31.12, men innen 30. april
Skatteoppgjør i oktober
4,80 %På restskatt
1,50 %Tilleggsforskudd eller utskrevet forskuddsskatt som blir betalt innen 30. april
4,50 %For mye innbetalt utskrevet forskuddsskatt og forskuddstrekk innbetalt innen utgangen av inntektsåret
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus