Rocker opp Ibsen

<p>Man skulle nesten tro at PJ Harvey hadde Hedda Gabler i tankene da hun poserte for sitt forrige album, «White Chalk», i 2007. Foto: Maria Mochnacz</p><!--  /* Font Definitions */  @font-face 	{font-family:Verdana; 	panose-1:2 11 6 4 3 5 4 4 2 4; 	mso-font-charset:0; 	mso-generic-font-family:swiss; 	mso-font-pitch:variable; 	mso-font-signature:536871559 0 0 0 415 0;}  /* Style Definitions */  p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal 	{mso-style-parent:""; 	margin:0cm; 	margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:Verdana; 	mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; 	mso-bidi-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 	{size:612.0pt 792.0pt; 	margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; 	mso-header-margin:35.4pt; 	mso-footer-margin:35.4pt; 	mso-paper-source:0;} div.Section1 	{page:Section1;} -->
Man skulle nesten tro at PJ Harvey hadde Hedda Gabler i tankene da hun poserte for sitt forrige album, «White Chalk», i 2007. Foto: Maria Mochnacz

<pPJ Harvey har laget musikk til «Hedda Gabler» på Broadway.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den prisbelønte britiske musikeren PJ Harvey gjør teaterdebut ved å skrive musikk til Broadway-oppsetningen av Henrik Ibsens «Hedda Gabler», melder The Guardian.

Det er ikke første gang stykket settes opp på den berømte teaterscenen i New York, men PJ Harvey gjør sin debut på denne arenaen.

Første rocker i Bjørvika

Produksjonen er regissert av Ian Rickson, som møtte Harvey under hennes opptreden i Royal Court Theatre i London på hennes forrige turné, som også tok henne til Operaen i Bjørvika som en av de første artistene som ikke kan kategoriseres under klassisk eller opera som fikk opptre på den nye scenen i hovedstaden.

- Jeg har hatt lyst til å skrive musikk for teater eller film siden jeg begynte med musikk, sier hun til New York-avisen Daily News. - Men jeg har ikke nærmet meg dette området før nå.

Selv om «Hedda Gabler» er Harveys debut innen film og teater, så begir hun seg ikke akkurat ut på en lystig musikalsk ferd. Musikken hun har laget beskrives ifølge The Guardian som «tung, dyster og full av aggressiv gitarfeedback spilt på feil hastighet(!), med drønn og et spøkelsesaktig lydbilde som fremkaller kalde gufs hos tilhøreren... som noe statisk som er i ferd med å ødelegges».

PJ Harveys musikk kommer helt i åpningen av stykket, og blir deretter servert i intervaller gjennom alle de fire aktene.

På Broadway allerede på Ibsens tid

«Hedda Gabler» ble for første gang satt opp på Broadway mens Ibsen fremdeles var i live; i 1902. Hedda Gabler regnes som en av de store dramatiske rollene innen teaterkunsten og har vært omtalt som det kvinnelige motstykket til Shakespeares Hamlet-figur.

Det er heller ikke første gang «Hedda Gabler» blir tolket i rockens tegn. I 2006 gjorde for eksempel Black Debbaths egen lille vri på sin hyllest i anledning jubileumsåret for Henrik Ibsens død i 1906 med albumet «Naar Vi Døde Rocker», som inneholdt låten og singelen «Motörhedda Gabler» - som neppe trenger nærmere beskrivelse.

Den nye oppsetningen av stykket har fått hard medfart fra teaterkritikeren Ben Brantley i The New York Times, som skriver at Rickson har gått litt for langt med sin oppsetning. Han kaller stykket «et av de verste gjensynene han har sett», og beskriver Ricksons Hedda-figuren som «fæl», i likhet med resten av karakterene i stykket. Han unnlater imidlertid å skrive noe negativt om PJ Harveys musikk til stykket.

- Hedda-karakteren er både fascinerende og skremmende på en gang, mener komponist Harvey selv om figuren hun har laget musikk til. - Som artist har jeg alltid vært tiltrukket av hva mennesket er i stand til å gjøre, om hvor langt det kan strekke ting. Og Hedda strekker ting helt til grensen, mener hun.

Nytt album

For fans og andre som ikke har tenkt seg hele veien til New York for å gå på Broadway, er PJ Harvey snart aktuell på platefronten igjen. Allerede i løpet av våren kommer et nytt album som hun har spilt inn sammen med John Parish, og som musikalsk sett vi gå i motsatt retning av den dystre musikken hun har laget for Ibsen-stykket.

- Jeg skulle gjerne ha laget noe for komedier, innrømmer hun uten å avsløre om dette indikerer innholdet på det kommende albumet. - Jeg ville ha elsket å gjøre et show med både stand-up og musikk som ingredienser, avrunder hun.

Personvernpolicy