Meny

- Flytende tre – den nye plasten

FLYTENDE TRE: Nytt materiale som skal være et trygt alternativ til plastikk. (Foto: Tecnaro GmbH, Montasje: ABC Nyheter)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flytende tre kan bli den nye, miljøvennlige erstatningen til plast, mener tyske forskere.

Plastikk var en av 1900-tallets største oppfinnelser. Men den nyttige plasten har også en rekke negative sider: Den er ikke biologisk nedbrytbar, den er utvunnet av råolje som er en ikke-fornybar ressurs, samt at den inneholder flere helseskadelige ingredienser.

Fordi plasten inneholder blant annet tungmetaller og kreftfremkallende stoffer, har det blitt økende behov for å finne en god erstatning til bruk i leker og husholdningsprodukter.

Nå hevder Norbert Eisenreich, seniorforsker ved Fraunhofer-insituttet for kjemisk teknologi (ICT) i Pfinztal i Tyskland, at hans forskerteam har funnet opp et stoff som kan erstatte plastikk i nettopp slike produkter, melder Forskning.no.

De kaller det Arboform, og i praksis er det flytende tre.

Avfallsstoff fra papirproduksjon

Ideen om å lage flytende tre kom ifølge forskerne fra et ønske om å lage et materiale fra avfallsstoffene i papirproduksjon.

Arboform kan blant annet brukes til å lage smykker og kjøkkenredskaper. (Begge foto: Tecnaro)Arboform kan blant annet brukes til å lage smykker og kjøkkenredskaper. (Begge foto: Tecnaro)

I celluloseindustrien skiller man treet i tre hovedkomponenter: lignin, cellulose og hemicellulose.

Lignin er ikke nødvendig for å lage papir, og det kan blandes med en rekke andre materialer for å lage et sterkt, giftfritt alternativ til plastikk.

- Det vi har gjort, er å blande lignin med fine naturfibre fra tre, hemp eller lin og naturlige tilsetningsstoffer som voks. Fra dette lager vi plastkorn som kan smeltes og sprøyteformes, forklarer forskningsleder Emilia Regina Inone-Kauffmann i en pressemelding.

Brukes allerede i biler

Flytende tre skal ifølge forskerne kombinere stabiliteten fra tre med plastens evne til å formes. I ferdig produkt kan materialet ligne på polert tre eller ha en mattere overflate og ligne på plasten brukt i husholdningsprodukter.

Bildeler og andre holdbarhetsprodukter laget av denne bio-plasten eksisterer allerede, men kjemikaliet har ikke vært passende for husholdningsbruk til nå, på grunn av det høye innholdet av svovel som brukes til å skille lignin fra de andre cellefibrene.

Forskerne ved Fraunhofer-instituttet har lykkes med å redusere svovelinnholdet i abroform med 90 prosent, slik at det kan brukes i hverdagsprodukter.

Ifølge produsenten Tecnaro GmbH, kan abroform nå trygt anvendes i produksjon av blant annet leker, smykker, instrumenter og kjøkkenredskaper.

Forskerne har også funnet ut at materialet er lett å resirkulere, noe som gjør det miljøvennlig.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus