Disse navnene er mest populære

Linnea og Lukas/Lucas var de mest populære navnene i fjor. Illustrasjonsfoto: Coulourbox.com.
Linnea og Lukas/Lucas var de mest populære navnene i fjor. Illustrasjonsfoto: Coulourbox.com.

<pNavnenes popularitet går i bølger. I fjor var Linnea og Lucas/Lukas de mest populære fornavnene for jenter og gutter. I 2007 var det henholdsvis Sara og Mathias.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Navnetoppen
Gutter (navn og rangering 2007 i parentes)
1) Lukas/Lucas (Mathias/Matias)
2) Mathias/Matias (Alexander/Aleksander)
3) Marcus/Markus (Lukas/Lucas)
4) Emil (Kristian/Christian)
5) Kristian/Christian (Jonas)
6) Jonas (Marcus/Markus)
7) Magnus (Emil)
8) Oliver (Magnus)
9) Tobias (Elias)
10) Alexander/Aleksander (Henrik)
Jenter (navn og rangering 2007 i parentes)
1) Linnea (Sara/Sarah),
2) Emma (Thea).
3) Sara/Sarah (Emma)
4) Thea (Julia)
5) Nora (Nora)
6) Ida (Ida)
7) Sofie/Sofia (Emilie)
8) Ingrid (Linnea)
9) Leah (Ingrid)
10) Julie (Anna)
(Kilde: Statistisk sentralbyrå) (©NTB)

Jentenavnet Linnea hoppet til topps etter å ha ligget på 12. plass i 2007. Emma ligger som en god nummer to, mens Sara, som altså toppet i forfjor, er det tredje mest populære jentenavnet.

493 barn fikk navnet Linnea.

Hos guttene overtok Lucas og Lukas navnetoppen i fjor. 2007-toppen Mathias er nummer to på fjorårets liste, mens Markus og Emil følger på plassene bak, viser oversikten fra Statistisk sentralbyrå.

537 barn fikk navnet Lukas eller Lucas.

Doble navn

Stadig flere barn får doble navn – både fornavn og etternavn. 48 prosent av barna i 2008 fikk mellomnavn. Både mor og fars navn skal med.

I tillegg får flere – 7,3 prosent – også bindestrek i etternavnet sitt. Tilsvarende andel årene før var 6,4 og 5,7 prosent.

Én av fire jenter og én av fem gutter fikk flere fornavn i 2008, og det mest brukte andrenavnene er nøyaktig som tidligere. Marie er mest brukte andrenavn hos jentene, fulgt av Sofie og Emilie. Hos guttene dominerte Aleksander/Alexander og André.

I Oslo var Mohammad det desidert mest brukte guttenavnet, og 120 gutter i Oslo fikk dette fornavnet – med forskjellige skrivemåter. Det nest mest populære navnet er Jacob. Men Mohammad er et hovedstadsfenomen. I resten av landet var det bare 56 gutter som fikk dette navnet.

Tilbake etter dvalen

Mange av tidens mest populære navn var «in» også for over 100 år siden. De er kommet tilbake etter lang tids dvale.

Det gjelder blant annet mange av bibelnavnene. Om det hadde noe med religion å gjøre at disse navnene var så populære på 1800-tallet er uvisst, mener statistikerne hos SSB. I alle fall forsvant de utover 1900-tallet, men er altså nå tilbake for fullt.

Men ellers er navnemoten ganske internasjonal. Det er ikke bare i Norge de bibelske guttenavnene er mye brukt.

Til forskjell fra de senere tiders toppnavn, er Linnea og Lucas/Lukas «nye». Før 1990 ble de nesten ikke brukt. Noah, som for 2008 er rangert som nummer 14, er helt nytt her i landet.

De navnene som har hatt størst fremgang de siste årene er Isak, William og Oliver. William var toppnavn i Sverige i 2007, Jentenavnene som har størst fremgang er Linnea, Emma, Mille og Milla. Størst tilbakegang fra 2007 hadde Elias og Thea. (©NTB)

Personvernpolicy