Store sivile lidelser

OFFENSIV: Srilankiske regjeringsstyrker fortsetter sin frammarsj nord på øystaten. Foto: Scanpix.
OFFENSIV: Srilankiske regjeringsstyrker fortsetter sin frammarsj nord på øystaten. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSivile lidelser blant tamilene vokser mens krigshandlingene øker i intensitet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den Srilankiske regjeringens fremmarsj, langt inn i de tamilske områdene nord på øystaten, rammer stadig flere sivile. Til nå har man registrert 145 drepte sivile i løpet av januar måned, mens minst 650 mennesker har blitt lagt inn på sykehus etter kampene, melder AFP.

Offensiven, som tok av for alvor i romjula, har nå nådd den siste kyststripa nordøst i landet. Regjeringsstyrkene står nå bare 30 kilometer fra strandlinja. Ifølge brigader Nadana Udawatte sloss soldater med støtte fra stridsvogner og fly mot de siste gjenværende Tamiltigrene (LTTE).

- Fordømmer krigføringen

Nå vokser den internasjonale engstelsen for skjebnen til de sivile som bor i de tidligere tamilske områdene. Tirsdag publiserte utenriksdepartementet en pressemelding, etter stort press fra tamiler i Norge som har etterlyst utspill fra Norges regjering, som inntil for noen år siden var den mest sentrale internasjonale aktøren. ABC Nyheter skrev tidligere om en professor som kritiserte Norges passivitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Norge fordømmer den krigføringen som nå pågår i Sri Lanka med de uakseptable lidelsene som påføres sivile i landet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i pressemeldingen.

- Jeg er svært bekymret over situasjonen for sivilbefolkningen som er fanget inne i kampområdene nord i Sri Lanka, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

- Nå må alt settes inn på å stoppe befolkningens lidelser. Vi mottar meldinger om at tallet på sivile ofre er sterkt økende, og at flyktningene kommer i kryssilden mellom partene. Dette er meget alvorlig. Både regjeringen i Sri Lanka og de tamilske tigrene (LTTE) har et ansvar for å beskytte sivilbefolkningen og hindre at flere sivile blir drept, fortsetter Solheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På vei mot avslutning

Regjeringen på Sri Lanka sier offensiven er på vei inn i sitt siste stadium, og at de mener krigen mot separatistene snart er over, etter å ha vart i flere tiår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon har uttrykt sin største bekymring for situasjonen til de sivile som er fanget i krigssonen.

Mandag var den verste dagen for sivile. Ifølge helsesjefen i den falne byen Kilinochchi, T. Satyamurthy, ble 27 sivile drept bare i går, mens 76 andre ble skadd. Regjeringsstyrkene skjøt minst 1000 artillerigranater mot Mullaitivy-distriktet.

Sikkerheten dårlig

- Vi har ikke ansatte eller medisin til å håndtere dette. Sikkerheten er et stort problem, så vi får ikke jobbet skikkelig, sier Satyamuthy ifølge BBC.

Ifølge styrkesjefen Udawatte har man tatt livet av minst 2000 Tamiltigre i angrepet på Mullaittviu, mens mer enn 3000 har blitt skadd.

Tapstallene fra regionen er ikke bekreftet, ettersom journalister er stengt ute fra områdene der kampene pågår.