Åpen for alle - alltid

Volden blusser opp igjen

En israelsk soldat er drept i en bombeeksplosjon ved Gaza-stripen. Foto: Scanpix.
En israelsk soldat er drept i en bombeeksplosjon ved Gaza-stripen. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEn drøy uke etter at våpnene stilnet på Gazastripen, har konflikten på nytt krevd liv. Tirsdag morgen ble en israelsk soldat og en palestiner drept.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den israelske soldaten ble drept og tre andre såret mens de var på patrulje nær grensen til det Hamas-styrte palestinske området, ifølge arabiske TV-stasjoner.

Like etter kom meldingen om at en palestiner var skutt og drept av israelske soldater, bare én kilometer fra grenseovergangen Kissufim der den israelske patruljen ble angrepet.

Den drepte palestineren var en bonde i tjueårene, ifølge palestinske helsearbeidere.

Innbyggere på Gazastripen sa tirsdag formiddag at de kunne høre skyting fra israelske stridsvogner og at israelske kamphelikoptre sirklet over området.

Øyenvitner fortalte også at israelsk infanteri beveget seg inn på Gazastripen.

Etter angrepet ga Israel beskjed om at grenseovergangene mellom Israel og Gazastripen vil være stengt resten av dagen, ifølge en palestinsk tjenestemann.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Våpenhvile

Angrepene tirsdag er de første virkelige bruddene på våpenhvilene som de to partene erklærte med én dags mellomrom for halvannen uke siden.

Israel var først ute med å legge ned våpnene etter en tre uker lang offensiv som blant annet skulle stanse palestinske rakettangrep mot Sør-Israel. Dagen etter erklærte også islamistiske Hamas ensidig våpenhvile.

Israel har varslet at reaksjonene kan bli sterke hvis Hamas bryter våpenhvilen.

USAs nye Midtøsten-utsending George Mitchell innleder tirsdag en rundreise i regionen. Han er ventet til Kairo for å møte egyptiske diplomater, som har vært svært sentrale i å forhandle fram våpenhvilen mellom Israel og Hamas. Mitchell skal også besøke Israel, de palestinske områdene, Jordan og Saudi-Arabia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Må forhandle

President Barack Obama sier i et intervju med TV-stasjonen Al Arabiya at det er på tide at Israel og palestinerne igjen setter seg ved forhandlingsbordet og at ingen av partene vil oppnå noe med den veien de har fulgt fram til nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fred i Midtøsten er viktig for USA og for våre nasjonale interesser. Det er også viktig for meg personlig, understreket Obama da han mandag sendte Mitchell av gårde til Midtøsten.

Verken Hamas eller andre militante palestinske grupper har tatt på seg ansvaret for angrepet på den israelske grensepatruljen tirsdag.

Ti israelske soldater ble drept i den israelske offensiven mot Gazastripen, i tillegg til fire sivile. På palestinsk side ble 1.300 personer drept og flere tusen såret. (©NTB)