«Brenn i helvete, Sir David»

<p>DYRENES KJÆRESTE VENN: Sir David Attenborough har vært programleder i nærmere femti år. Her med en saltvannskrokodille, fotografert i Taronga Zoo i Sydney i 2003. Foto: Scanpix</p>
DYRENES KJÆRESTE VENN: Sir David Attenborough har vært programleder i nærmere femti år. Her med en saltvannskrokodille, fotografert i Taronga Zoo i Sydney i 2003. Foto: Scanpix

<pHan har holdt på i 50 år, er adlet og sett av milliarder. Alle elsker David Attenborough, eller? </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han har vært på TV-skjermen i nesten femti år, i TVs gullalder, han er adlet for sin innsats, han har fått flere dyrearter oppkalt etter seg, og millioner, for ikke å si milliarder har latt seg rive med.

Kort sagt: Alle elsker David Attenborough. Bortsett fra kristne fundamentalister.

Det er nesten vanskelig å tro, men Attenborough er mange ganger blitt tilskrevet av kreasjonister med ei høne å plukke.

- De ber meg brenne i helvete, og mener jeg fortjener det jeg får, sier han.

Og grunnen?

Sir David priser ikke Herren i sine naturprogrammer.

Gud er Gud, også for larver
I et åpenhjertig intervju i det britiske magasinet Radio Times fortalte den folkekjære programlederen om utfordringene fra et smalt segment av sitt publikum.

- De (brevskriverne, journ. anm.) vil alltid at Gud skal ha æren for det vakre i verden, som kolibrier, men mitt svar er alltid det samme. Jeg tenker på et lite østafrikansk barn med en larve som graver seg gjennom øyeeplet, sier han til magasinet, ifølge en rekke britiske aviser.

- Larven kan ikke leve noe annet sted enn i øyeeplet, og det overlever ved å grave ganger der inne. Jeg synes det er vanskelig å forene dette vesenet med ideen om en guddommelig og vennligsinnet Gud, sier han.

- Evolusjon et historisk faktum
Sir David deltok på Radio Times-programmet for å snakke om sin nye programserie om Charles Darwin og teoriene om naturlig utvelgelse. Det var i den forbindelse at temaet kreasjonisme kom opp, og Sir David var ikke nådig overfor skolene som likestiller bibelsk tro med vitenskapen.

- Evolusjon er ingen teori, det er et historisk faktum like sikkert som at Wilhelm Erobreren kom til England i 1066, sier han.

Fra offisielt fundamentalistisk hold er tonen derimot en annen.

- David Attenborough er en fantastisk programleder som mer enn noen annen har illustrert hvor fantastisk vår verden virkelig er. Vi er ham en stor takk skyldig, fordi Bibelen sier naturen viser Guds styrke og allmektighet, sier Fred Drummond, leder for kristengrupperingen Evangelical Alliance Scotland til avisa The Scotsman.

Personvernpolicy