Meny

Én milliard sulter

DR Kongo er ett av landene i Afrika som er spesielt hardt rammet av krisen. Dette bildet er fra Goma i det østlige Kongo. Foto: Truls Brekke / Flyktninghjelpen / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor fikk verden 100 millioner flere sultofre. Nesten én milliard mennesker lever nå på sultegrensen.

Sult i verden

* I fjor økte antallet mennesker som sulter i verden fra 850 til 950 millioner

* Landene med størst behov for nødhjelp er Sudan, DR Kongo, Zimbabwe og Somalia

* Unicef økte sitt nødhjelpsarbeid med 4o prosent i fjor

* Norge ga i fjor 16 millioner dollar til ikke-øremerket nødhjelp.

Kilde: Unicef/Dagsavisen

Ifølge en ny rapport fra UNICEF som offentliggjøres i dag, var det i løpet av fjoråret en dramatisk økning i antallet mennesker som trenger hjelp for å overleve.

Etter flere år med en positiv utvikling, går alt nå i gal retning for verdens fattigste. Naturlige og menneskeskapte katastrofer skapte i 2008 en voldsom økning i antallet mennesker som trenger hjelp for å overleve, heter det i rapporten fra UNICEF, som Dagsavisen omtaler i dag.

950 millioner

Antallet mennesker som sulter i verden i dag er på ufattelige 950 millioner mennesker, og dette var før finanskrisen slo inn for fullt.

I 2007 pekte tallene i riktig retning. Velstandsøkningen i Kina og India bidro på 90-tallet til å løfte over 100 millioner mennesker ut av ekstrem nød og fattigdom. Men nå peker pilene nedover igjen. FNs viktigste tusenårsmål synes fjernere enn noensinne.

Dette er noen av de forholdene som forverret situasjonen i fjor:

* Matvareprisene økte med opptil 50 prosent

* Tropiske stormer herjet i Karibia

* Jordskjelv rammet Kina og Pakistan

* Sykloner og oversvømmelser rammet Burma

* Konflikten på Sri Lanka ekskalerte

* Intense kamphandlinger i DR Kongo sendte over 250.000 mennesker på flukt

* Kolerautbrudd i Zimbabwe

Enorme belastninger

- Summen av de krisene som har truffet verden, finanskrisen og matvarekrisen, skaper enorme belastninger for noen av de aller fattigste landene og menneskene i verden, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim til Dagsavisen.

Ifølge rapporten UNICEF Humanitarian Action Report 2009 rammet fjorårets kriser særlig Afrika. Mens behovet for nødhjelp i verden nå er 17 prosent høyere enn for ett år siden, er behovet i det østlige og sørlige Afrika dobbelt så høyt som på samme tid i fjor.

DR Kongo, Etiopia, Somalia og Zimbabwe er spesielt utsatt. Her lider befolkningen under en kombinasjon av krig, politiske, økonomiske og klimarelaterte kriser.

Flest kvinner og barn

UNICEF-rapporten viser at hele 65 prosent av ofrene etter klimakatastrofer er kvinner og barn. I tillegg til å skaffe mat og penger til mat, konsentreres mye av hjelpearbeidet nå om å hindre langvarige konsekvenser for barn. Mange barn blir tatt ut av skolen når familien ikke lenger kan skaffe det aller nødvendigste, og i flere land i Afrika skaffer derfor UNICEF nå skolefrokost.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus