Forsinkelsesavgift

Leverer du selvangivelsen for sent kan du bli ilagt forsinkelsesavgift.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se også
Tilleggsskatt
Les mer om dette.

Hvis du overhodet ikke leverer, vil du bli ilagt tilleggskatt. Tilleggsavgiften avhenger av hvor sent du leverer, av netto formue og alminnelig inntekt.

Leverer du både selvangivelse og næringsoppgave for sent, men til forskjellig tid, brukes satsen som gjelder ved den siste levering. Det vil si satsen som gir størst avgift.

Samlet forsinkelsesavgift for formue og inntekt settes ikke lavere enn 200 kroner. Dette gjelder selv om beregningsgrunnlaget for formue og inntekt er null. Dersom selvangivelse og/eller næringsoppgave ikke er levert over en måned for sent, er samlet avgift på formue og inntekt begrenset oppad til 10.000 kroner.

Det hjelper ikke at du eventuelt ikke har fått tilsendt selvangivelse. Regelen er slik at du har plikt til å si ifra hvis du ikke får den.

Slik er avgiftene for personlige skatteytere
Det gis alltid en avgift på 1 promille av netto formue, uavhengig av lengden på forsinkelsen.

I tillegg gis:

  • Ikke over en kalendermåned: 2 promille av alminnelig inntekt.
  • 1 til 4 kalendermåneder: 1 prosent av alminnelig inntekt
  • over 4 kalendermåneder: 2 prosent av alminnelig inntekt

Leverer du 14 dager for sent gir det deg en avgift på 600 kroner, hvis du har en alminnelig inntekt på 300.000 kroner og null i formue. Leverer du halvannen måned for sent blir det fem ganger så dyrt, det vil si 3.000 kroner med de samme forutsetningene.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.

Personvernpolicy