Meny

RISK–regulering

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det blir ikke lenger beregnet nye RISK- tall fra 2006. Siste gang du fikk tilordnet RISK på aksjene du eier var per 1.1.2006. Du vil derfor ha et RISK-tall hvis du eide aksjene fra før dette tidspunktet.

RISK-tallet skal være lagt inn i inngangsverdien på aksjene du eier i da. Dette skal fremgå av inngangsverdien som du mottar fra Aksjonærregisteret. Hvis kjøpesummen på aksjene var 100 kroner (ink kostnader) og summen av RISK-tallene var 10, blir ny inngangsverdi 110 kroner.

RISK-metoden gikk ut på å justere inngangsverdien på aksjene i selskapet 1. januar hvert år med selskapets tilbakeholdte skattlagte kapital året før. Dette beløpet ble fordelt per aksje i forhold til pålydende, slik at RISK-beløp per aksje fremkommer. Selskapet skulle hvert år gi aksjonærene opplysning om det årlige RISK-beløp.

Formålet var å unngå at samme inntekt ble skattlagt både hos selskapet og aksjonæren. Siden tilbakeholdt overskudd bør slå ut i økt aksjekurs, vil det medføre dobbeltbeskatning å skattlegge denne kursgevinsten. Selskapet har jo allerede betalt skatt av dette overskuddet. Det var bakgrunnen for RISK-systemet.

Du finner alle RISK- tall på skatteetaten.no. Her kan du søke frem alle selskaper.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus