Hva har du fradragsrett for

I realisasjonsoppgaven er ikke fradragsberettigete kostnader med. Grunnen er at dette ikke kan registreres på noen måte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kurtasjen har du uansett fradragsrett for. I Skattelovens § 44 sier første ledd står det at man har fradragsrett for «alle utgifter som er pådratt til inntektens ervervelse, sikrelse eller vedlikeholdelse». I prinsippet har du derfor fradragsrett for de årlige utgiftene du har i forbindelse med forvaltningen av aksjeporteføljen din.

Dette synet støttes blant annet av en uttalelse fra Finansdepartementet av 2. mars 1993 som sier: «Løpende utgifter til forvaltning av aksjer vil være fradragsberettiget etter skatteloven § 44.»

Det er mulig å få fradrag for abonnement på tidsskrifter, aksjeprogram til PC, telefonsamtaler til megleren osv - om fradraget godkjennes eller ei, avhenger av din argumentasjon.

Argumenter som taler for at fradraget bør godkjennes er:

  • Porteføljen din er av en viss størrelse (for eksempel over 100.000 kroner).
  • Normalt vil det også settes krav til et visst antall kjøp og salg i løpet av året. Det må likevel kunne argumenteres for at også status que-porteføljer kan resultere i fradrag. Det at du ikke har rørt porteføljen, kan jo være en konsekvens av dine analyser.
  • Tidsskriftet er fagorientert (det er lettere å få fradrag for abonnementsutgifter til Kapital og Dagens Næringsliv enn til lokalavisen).
  • Utgiftene er tett knyttet til aktiviteten. For eksempel kjøp av aksjeanalyser eller andre aksjetjenester.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.