Meny

Mange ungdommer lider av psykiske problemer

Bare 17 prosent av ungdommene med betydelige emosjonelle plager har vært i kontakt med fagpersonell for plagene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange ungdommer med betydelige psykiske plager får verken støtte fra lærere eller blir fanget opp av helsevesenet.

Det viser en ny rapport fra Folkehelseinstituttet. Rapporten «13-15-åringer fra vanlige familier i Norge – hverdagsliv og psykisk helse» viser at bare 17 prosent av ungdommene med betydelige emosjonelle plager har vært i kontakt med fagpersonell for plagene.

Rapporten finner også klare sammenhenger mellom ungdoms psykiske helse og hvordan de har det i familien, på skolen og i fritiden.

Ifølge rapporten trenger cirka 13 prosent av ungdommer mellom 13 og 15 år behandling for angst og depresjon.

Andelen voksne med betydelige psykiske plager som har vært i kontakt med helsetjenestene, er mye høyere enn blant ungdom (mer enn 40 prosent).

Forhold knyttet til familien, skolen og fritiden er nært forbundet med den psykiske helsen til ungdommene. Mye plager og lite psykisk velvære henger sammen med det å ha foreldre som enten har psykiske plager, utsettes for store belastninger eller som mottar lite sosial støtte fra familie og venner.

Også godt nabolag og støtte fra jevnaldrende er forbundet med få psykiske plager og mye psykisk velvære.

– Det er en sterk sammenheng mellom den sosiale støtten ungdommene får fra foreldre, lærere og venner og deres trivsel og fungering, sier forsker Maren Helland ved Folkehelseinstituttet. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus