Sivile drept i kamper på Sri Lanka
<pDen tamilske LTTE-geriljaen er på full retrett nord på Sri Lanka. Regjeringshæren øyner full militær seier, men FN melder at mange sivile har mister livet i kampene.</p
Mandag rykket regjeringssoldater videre fram i nord etter at de dagen før erobret Mullaittivu. Denne strategisk viktige havnebyen nordøst på Sri Lanka var regnet som Tamiltigrenes siste store støttepunkt.
– Vi har gjort unna 95 prosent av jobben med å nedkjempe tigrene. Vi nærmer oss slutten på terroren, og vi er sikre på seieren, sier den srilankiske hærsjefen, generalløytnant Sarath Fonseka.
Sivile
Samtidig slår FN alarm og sier at flere titalls sivile er blitt drept eller såret i kampene i helgen, spesielt av granatangrep. FN kan ikke si hvem som står bak angrepene mot de sivile, men angrepene illustrerer hvilke farer som truer tusener av sivile som er inneklemt mellom regjeringshæren og LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam) nær Mullaittivu.
Minst ti sivile ble drept mandag morgen i et område regjeringsstyrkene har erklært som et «sikkert område», opplyser FN-talsmannen Gordon Weiss.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– I helgen ble flere titalls folk drept eller såret. Et grovt anslag er at minst 20 ble drept i helgen. Våre representanter var der og så det. Men vi kan ikke si hvem granatene kom fra, sier Weiss.
Spår ny fase
Statsviteren Jayadeva Uyangoda ved universitetet i Colombo tror den militære fasen på det nærmeste er over, men at konflikten vil fortsette.
– Tamiltigrene har kanskje ikke den samme politiske eller militære kraften som før, derfor vil de vende tilbake til geriljataktikk, sier han.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenUyangoda ser ikke bort fra at regjeringen vil tilby LTTE en politisk avtale som kan gjøre slutt på krigen som har rast på Sri Lanka siden 1972. Bevegelsen har brukt både barnesoldater og selvmordsbombere i sin kamp for en egen tamilsk stat.
– Sannsynligvis vil opprørerne gå over til geriljataktikk, både i byene og på landsbygda, mener også Sri Lankas tidligere hærsjef Jerry de Silva.
Artikkelen fortsetter under annonsenVed å trekke seg tilbake til jungelen, kan Tamiltigrene blant annet lettere beskytte seg mot luftangrep fra regjeringsstyrkene.
Terrorstempel
Både EU og USA har stemplet Tamiltigrene som en terrororganisasjon. Bevegelsen fikk tidlig på 1980-tallet støtte fra India, men lederen Vellupilai Prabhakaran ble senere ettersøkt for innblanding i drapet på den indiske statsministeren Rajiv Gandhi i 1991.
Det er uklart hva som har skjedd med Prabhakaran etter de siste tilbakeslagene for LTTE. Ifølge enkelte meldinger kan han ha flyktet fra Sri Lanka og etterlatt seg mindre enn 2.000 geriljasoldater som kjemper videre mot regjeringsstyrkene.
Mellom 150.000 og 250.000 sivile holder til i områdene der kampene nå raser. LTTE har anklaget regjeringsstyrkene for skyting mot sivilbefolkningen, mens regjeringen anklager geriljaen for å bruke sivile som levende skjold. (©NTB)