Sivile drept i kamper på Sri Lanka

Soldater på marsj på Sri Lanka. Regjeringsstyrkene fortsetter sin offensiv nord i landet, og den tamilske LTTE-geriljaen er på vikende front. Fagfolk spår at Tamiltigrene kan komme til å endre taktikk og gå tilbake fra åpen krigføring til geriljakrig og kanskje selvmordsaksjoner og annen terror. Det er uklart om LTTE-leder Vellupilai Prabhakaran har flyktet fra landet. Foto: SCANPIX/REUTERS.
Soldater på marsj på Sri Lanka. Regjeringsstyrkene fortsetter sin offensiv nord i landet, og den tamilske LTTE-geriljaen er på vikende front. Fagfolk spår at Tamiltigrene kan komme til å endre taktikk og gå tilbake fra åpen krigføring til geriljakrig og kanskje selvmordsaksjoner og annen terror. Det er uklart om LTTE-leder Vellupilai Prabhakaran har flyktet fra landet. Foto: SCANPIX/REUTERS.

<pDen tamilske LTTE-geriljaen er på full retrett nord på Sri Lanka. Regjeringshæren øyner full militær seier, men FN melder at mange sivile har mister livet i kampene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krigen på Sri Lanka
• LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam), også kalt Tamiltigrene, ble grunnlagt på 1970-tallet for å kjempe for en egen tamilsk stat nord og øst på Sri Lanka.
• Den væpnede kampen mot myndighetene på Sri Lanka begynte for alvor i 1983. Over 70.000 mennesker antas å ha mistet livet i den blodige konflikten.
• I desember 2001 innførte både LTTE og regjeringshæren ensidig våpenhvile.
• To måneder senere, i februar 2002, undertegnet Tamiltigrene og regjeringen en formell våpenhvileavtale med norsk meklingsbistand. Det ble opprettet et nordisk observatørkorps, SLMM, som skulle overvåke avtalen.
• I april 2003 brøt LTTE fredssamtalene og anklaget regjeringen i Colombo for ikke å oppfylle inngåtte avtaler. Siden tidlig i 2006 har det i realiteten vært full krig på Sri Lanka.
• 2. januar tok regjeringsstyrkene kontroll over Tamiltigrenes hovedstad Kilinochchi. 25. januar hevdet hæren å ha erobret den siste av de større byene LTTE kontrollerte, Mullaittivu. LTTE kontrollerer nå bare et område på om lag 300 kvadratkilometer, ifølge regjeringen.
(Kilde: NTB)

Mandag rykket regjeringssoldater videre fram i nord etter at de dagen før erobret Mullaittivu. Denne strategisk viktige havnebyen nordøst på Sri Lanka var regnet som Tamiltigrenes siste store støttepunkt.

– Vi har gjort unna 95 prosent av jobben med å nedkjempe tigrene. Vi nærmer oss slutten på terroren, og vi er sikre på seieren, sier den srilankiske hærsjefen, generalløytnant Sarath Fonseka.

Sivile

Samtidig slår FN alarm og sier at flere titalls sivile er blitt drept eller såret i kampene i helgen, spesielt av granatangrep. FN kan ikke si hvem som står bak angrepene mot de sivile, men angrepene illustrerer hvilke farer som truer tusener av sivile som er inneklemt mellom regjeringshæren og LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam) nær Mullaittivu.

Minst ti sivile ble drept mandag morgen i et område regjeringsstyrkene har erklært som et «sikkert område», opplyser FN-talsmannen Gordon Weiss.

– I helgen ble flere titalls folk drept eller såret. Et grovt anslag er at minst 20 ble drept i helgen. Våre representanter var der og så det. Men vi kan ikke si hvem granatene kom fra, sier Weiss.

Spår ny fase

Statsviteren Jayadeva Uyangoda ved universitetet i Colombo tror den militære fasen på det nærmeste er over, men at konflikten vil fortsette.

– Tamiltigrene har kanskje ikke den samme politiske eller militære kraften som før, derfor vil de vende tilbake til geriljataktikk, sier han.

Uyangoda ser ikke bort fra at regjeringen vil tilby LTTE en politisk avtale som kan gjøre slutt på krigen som har rast på Sri Lanka siden 1972. Bevegelsen har brukt både barnesoldater og selvmordsbombere i sin kamp for en egen tamilsk stat.

– Sannsynligvis vil opprørerne gå over til geriljataktikk, både i byene og på landsbygda, mener også Sri Lankas tidligere hærsjef Jerry de Silva.

Ved å trekke seg tilbake til jungelen, kan Tamiltigrene blant annet lettere beskytte seg mot luftangrep fra regjeringsstyrkene.

Terrorstempel

Både EU og USA har stemplet Tamiltigrene som en terrororganisasjon. Bevegelsen fikk tidlig på 1980-tallet støtte fra India, men lederen Vellupilai Prabhakaran ble senere ettersøkt for innblanding i drapet på den indiske statsministeren Rajiv Gandhi i 1991.

Det er uklart hva som har skjedd med Prabhakaran etter de siste tilbakeslagene for LTTE. Ifølge enkelte meldinger kan han ha flyktet fra Sri Lanka og etterlatt seg mindre enn 2.000 geriljasoldater som kjemper videre mot regjeringsstyrkene.

Mellom 150.000 og 250.000 sivile holder til i områdene der kampene nå raser. LTTE har anklaget regjeringsstyrkene for skyting mot sivilbefolkningen, mens regjeringen anklager geriljaen for å bruke sivile som levende skjold. (©NTB)

Personvernpolicy