Meny

- Flere kommer til å dø

FARE: Amerikanske soldater blir flere, men møter større fare på bakken i Afghanistan. Her fra en patrulje i Helmand-provinsen. Foto: Pete Thibodeau/US Marine Corps.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Flere amerikanske soldater kommer til å bli drept i Afghanistan det kommende året, advarer visepresident Joe Biden.

Barack Obama og Joe Biden tok styringen over to kriger da de ble henholdsvis president og visepresident forrige uke. Barack Obama har lovet flere soldater, og en ny intensitet i krigføringen i Afghanistan før han ble valgt, og det er et løfte han kommer til å holde.

Opprinnelig ville han øke antallet soldater med 7000, men etter råd fra general David Petraeus ser det nå ut til at det tallet kommer til å bli 30.000. Effektivt er det en dobling av antallet amerikanske soldater i Afghanistan. Totalt vil Nato og USA da ha cirka 100.000 soldater i Afghanistan.

Tas fra Irak

Joseph Biden i samtale med general David McKiernan i Afghanistan. Foto: Scanpix.

- Vi har arvet et skikkelig rot. Nå skal vi gå i gang med å vinne tilbake områder som koalisjonen har tapt til Taliban. Vi kommer til å slåss mer med fienden nå, sier Joe Biden ifølge Courant.com.

Troppene som skal til Afghanistan blir tatt fra den styrken som nå står i Irak. Det ser dermed ut som Obama mener alvor med løftet om å starte tilbaketrekkingen av styrkene innen de 16 første månedene fra han overtok makten. Selv om man øker antallet så mye i Afghanistan, så er styrken betydelig mindre enn de 140.000 soldatene USA har i Irak.

President Karzai har vært kritisk til amerikanernes metoder. Foto: Scanpix.President Karzai har vært kritisk til amerikanernes metoder. Foto: Scanpix.

På spørsmål om Biden tror det økte antallet soldater vil føre til at flere amerikanere blir drept, svarer han:

- Jeg hater å si det, men ja. Jeg tror det. Det kommer til å bli en økning.

Powell: - Vanskeligere enn Irak

President Obama har allerede tatt grep for å sikre at fokus flyttes mot Afghanistan. Bare dager etter at han flyttet inn i Det hvite hus utnevnte han Richard Holbrooke til sin spesialutsending for Afghanistan. Holbrooke er kjent fra tiden da han var svært sentral i krigene på Balkan. Han har fått mye ros for den harde linjen han kjørte mot den serbiske lederen Slobodan Milosevic.

Britiske og amerikanske soldater på patrulje i Helmand. Foto: US ARMY.

Tidligere utenriksminister i USA, Colin Powell, mener det å vinne krigen i Afghanistan er vanskelig. Faktisk vanskeligere enn felttoget i Irak noensinne har vært.

- Irak hadde en middelklasse. Mens Irak var et ganske velbygd samfunn før Saddam kjørte det i bakken, så har man aldri hatt noe slikt i Afghanistan. Det er et stammesamfunn med mye korrupsjon; narkotika kommer til å ødelegge det landet, med mindre man gjør noe med det, sier Powell til New York Times.

Kan være for lite

Det stilles også spørsmål ved om troppeøkningen vil ha noen praktisk betydning. Sammenlagt vil det være cirka 200.000 soldater i Afghanistan hvis man inkluderer afghanske regjeringsstyrker, hele Nato-styrken og amerikanske styrker.

President Barack Obama snakker med soldater under sitt besøk i Afghanistan, før han ble valgt. Foto: Scanpix.

Det er inkludert økningen på 30.000 som Obama planlegger. Karin von Hippel, Afghanistan-ekspert ved Center for strategic and international studies, mener denne økningen ikke vil ha mye effekt.

- Noe er selvfølgelig bedre enn ingenting, men tallene for Afghanistan totalt er så lave at 30.000 ikke har så mye å si, uttaler hun til New York Times.

Etter at David Petraeus tok over som sjef for CentCom i Tampa, Florida så har han overtatt den overordnede strategien for krigføringen i Afghanistan.

General David H. Petraeus. Foto: Scanpix.General David H. Petraeus. Foto: Scanpix.

Fra midten av november har han jobbet med en detaljert strategi for hvordan man skal snu krigslykken. Notatet, som skal være klart i løpet av februar måned, kommer nok til å ligne på det Petraeus la fram for Irak, før han tok over som øverstkommanderende der.

Diplomati viktig

Det som så langt har kommet ut er at man må jobbe på flere fronter samtidig. Som FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, har påpekt, ser Petraeus viktigheten av å jobbe aktivt med nabolandene til Afghanistan. Allerede har Obama gjort det klart at han vil beordre angrep inne i Pakistan, hvis det finnes gode grunner til det. Petraeus sier at man i like stor grad må jobbe diplomatisk med Iran, Pakistan og også India for å skape ro i regionen.

Generalen, som har fått æren for å redusere volden i Irak, utelukker heller ikke å samtale med fienden Taliban, hvis de skulle være interessert i det. Nøkkelen for Petraeus er todelt. Punkt en er å få befolkningen til å skjønne at de utenlandske styrkene er der for å skape mer sikkerhet for vanlige folk, ikke bare nedkjempe Taliban. Punkt to er å involvere de lokale makthaverne så mye som mulig. Like fullt ser Petraeus for seg at krigen i Afghanistan vil være det lengste felttoget USA har vært involvert i noensinne.

- Innsatsen i Afghanistan kommer til å bli det lengste felttoget i den store krigen mot terror. At deler av Afghanistan har blitt verre siden vi kom inn, og i løpet av det siste året, viser at når man kjemper mot opprørere så må man være svært oppmerksom på nyansene. Det nytter ikke å bruke de samme verktøyene over alt, sier Petraeus til Washington Post.

Lokalt fokus

Tidligere har amerikanske ledere sagt at det man egentlig ønsker seg er å beskytte hver enkelt landsby. Det vil man gjøre ved å plassere en liten til middels stor styrke i nærheten av alle større landsbyer. Faren med dette er at avdelingene blir små, og dermed kan bli direkte overkjørt av Talibans soldater.

- Det å samarbeide der man kan, er viktig. Men det må være på initiativ fra den afghanske regjeringen. I Irak så vi at personer som var problemet, kunne bli en del av løsningen. Men for å komme dit, så må man ha makt til å skape sikkerhet, sier Petraeus til Foreign Policy.

Problemene i Afghanistan er ikke lette å løse. Foto: US ARMYProblemene i Afghanistan er ikke lette å løse. Foto: US ARMY

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus