Meny

Presset til å gå

Geir Haarde meddelte mandag at han trekker seg som Islands statsminister. Foto: Reuters/Ints Kalnins/SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en knapp uke med daglige demonstrasjoner mot regjeringen ga Islands statsminister Geir Haarde etter for kravet om å gå av.

– Jeg beklager virkelig at vi ikke kunne fortsette med denne koalisjonen. Jeg mener det ville vært den beste løsningen, sa Haarde til pressefolk foran nasjonalforsamlingen Alltinget mandag.

Han begrunnet sin avgang med presset som har oppstått etter at Island ble hardt rammet av finanskrisen.

Innfridde krav

Det har vært protester mot regjeringens håndtering av krisen siden oktober i fjor, men den siste uken har det nærmest daglig vært demonstrasjoner foran Alltinget. Det har vært tilfeller av vold og hærverk, men de aller fleste markeringene har gått fredelig for seg.

De viktigste kravene har vært at regjeringen og ledelsen i kredittilsynet og sentralbanken måtte gå av. Av disse var det bare sentralbanksjef David Oddson som mandag fortsatt lå an til få beholde jobben.

– Jeg tror demonstrasjonene har framskyndet dette, sier professor i økonomi Thorolfur Matthiasson til NTB.

Han legger til at Haardes vanskelige situasjon forverret seg da koalisjonspartner Den sosialdemokratisk allianse krevde å få statsministeren i de siste samtalene for å redde regjeringen.

Alvorlig situasjon

Matthiasson mener regjeringsskiftet både kan få positive og negative effekter på den kriserammede islandske økonomien.

På den ene siden er det bra å sende signaler til utlandet om at noen tar ansvar for den alvorlige situasjonen Island har havnet i. Spesielt mener professoren det er positivt at ledelsen i kredittilsynet nå skal skiftes ut.

Men hvis det tar lang tid å danne ny regjering, eller hvis det skapes usikkerhet rundt Islands forhold til Det internasjonale pengefondet (IMF), så kan det skape problemer.

For tiden er det den radikale Venstregrønne bevegelsen som leder i meningsmålingene, og partiet har gjort det klart at det ønsker regjeringsmakt. Partileder Steingrimur Sigfusson sier han ønsker å reforhandle betingelsene knyttet til lånet Island har fått fra IMF og begrunner dette med at betingelsene er dårlig tilpasset islandske forhold.

Ga opp

Haarde ga opp å redde regjeringen kort etter at lederen for koalisjonspartneren Den sosialdemokratiske allianse forlangte hans avgang.

– Vi krever en ledelse som er mer handlekraftig, sa sosialdemokratenes leder Ingibjörg Solrun Gisladottir til Islands Radio mandag.

Hun ga ikke uttrykk for at hun selv ønsket å bli regjeringssjef, men ba om at den nye statsministeren måtte være fra hennes parti. Videre krever Gisladottir at ledelsen i den islandske sentralbanken skiftes ut. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus