Statsministeren går

Statsministeren går
Statsministeren går
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pIslands statsminister Geir Haarde sier han går av.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Islands finanskrise

Ingen nordiske land er blitt hardere rammet av den internasjonale finanskrisen enn Island. En eksplosiv vekst i landets finanssektor har slått ettertrykkelig tilbake. Samlet har de islandske bankene opparbeidet seg utenlandske forpliktelser som ni ganger overstiger landets bruttonasjonalprodukt.

Staten har overtatt de tre storbankene Glitnir, Landsbanki og Kaupthing.

24. oktober ble Island enig med Det internasjonale pengefondet (IMF) om et kriselån på 2,1 milliarder dollar (14 milliarder kroner) over to år.

I tillegg har landet lånt 6 milliarder dollar fra Danmark, Finland, Norge, Sverige, Russland og Polen, samt 50 millioner dollar fra Færøyene.

Arbeidsløsheten lå i desember på 4,8 prosent, en stigning på 1,5 prosentpoeng på én måned.

Protestene mot regjeringen og sentralbanken har vært omfattende de siste dagene. Det vil bli holdt nyvalg i mai, og mandag varslet statsminister Geir Haarde at han trekker seg.

(Kilde: NTB)

Statsminister Geir Haarde sier han går av etter snart en uke med daglige demonstrasjoner mot regjeringen hans i Reykjavik.

– Jeg beklager virkelig at vi ikke kunne fortsette med denne koalisjonen. Jeg mener det ville vært den beste løsningen, sa Haarde til pressefolk foran nasjonalforsamlingen Alltinget mandag.

Hardt rammet

Han begrunnet sin avgang med presset som har oppstått etter at Island ble hardt rammet av finanskrisen.

Haarde ga opp å redde regjeringen like etter at lederen for koalisjonspartneren Den sosialdemokratiske allianse forlangte hans avgang.

– Vi krever en ledelse som er mer handlekraftig, sa sosialdemokratenes leder Ingibjörg Solrun Gisladottir til Islands Radio mandag.

Hun sa det må utnevnes ny statsminister hvis hun skal fortsette å samarbeide med Haardes konservative Selvstendighetsparti. Videre krever Gisladottir at ledelsen i den islandske sentralbanken skiftes ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Haarde vil overlevere sin søknad om avskjed til president Olafur Ragnar Grimsson senere mandag.

Kreft

Haarde har fra før gjort det klart at han vil innkalle til et tidlig parlamentsvalg 9. mai, og at han ikke vil stille til gjenvalg. Haarde sa han ikke ville søke gjenvalg fordi han lider av kreft.

Den siste tiden har det vært daglige protester mot den islandske koalisjonsregjeringens håndtering av den økonomiske krisen som har rammet landet. De islandske bankene har pådratt seg en enorm gjeld i løpet av flere års rask vekst, melder Times Online.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Inflasjon og arbeidsledighet har vært eksplosiv, og krona har stupt etter at den globale finanskrisen rammet øynasjonen for fullt.

Den største demonstrasjonen hittil fant sted lørdag, da mellom 6000 og 7000 mennesker samlet seg foran nasjonalforsamlingen for å kreve regjeringens avgang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minister gikk

Allerede søndag annonserte landets handelsminister Bjørgvin Sigurdsson sin avgang. Sigurdsson sa han ville ta ansvar for det økonomiske uføret landet har havnet i. Han og statsminister Haarde er blant de første politikerne i verden som går av som følge av den globale finanskrisa, melder BBC.

Island har 320.000 innbyggere.