Meny

Felles front mot rebellene

En kongolesisk soldat står i veikanten og ser på mens en lastebil med soldater fra Rwanda ankommer byen Rutshuru i den voldsherjede Nord-Kivu-provinsen. Foto: Scanpix/Reuters.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den demokratiske republikken Kongo og Rwanda har lagt sine tidligere konflikter på hylla i aksjonen mot felles fiender øst i Kongo.

- Den humanitære krisen i Kongo i fjor høst har gjort at myndighetene i de to landene har endret sine interesser noe. For president Joseph Kabila i Kongo begynte hutumilitsen å bli et problem, og det var opportunt for ham å finne en måte å kvitte seg med dem på, sier Fafo-forsker Morten Bøås til ABC Nyheter.

Torsdag natt ble den kongolesiske tutsiopprøreren Laurent Nkunda pågrepet av myndighetene i Rwanda. Han har i fire år ledet et opprør mot myndighetene i Kongo. Kongolesiske myndigheter har anklaget Rwanda for å støtte Nkunda.

- Rwandiske myndigheter har nok begynt å tenke at Nkunda var en fyr man kunne ofre i dette spillet. De demonstrerer dermed også at han ikke er deres mann, sier Bøås.

- Lederne i Rwanda og Kongo har funnet hverandre i et slags «fornuftsekteskap» som er meget situasjonsbetinget. Hvor lenge det vil vare er ikke så godt å si noe sikkert om, sier Bøås.

- Beskytter tutsier

Nkunda har sagt han beskytter tutsiene øst i landet mot andre etniske militsgrupperinger, særlig hutumilitsen FDLR. Denne gruppen stammer fra Rwanda og har blitt anklaget for delaktighet i folkemordet mot tutsiene i 1994. Det overrasket flere observatører da Nkunda ble pågrepet av myndighetene i Rwanda i slutten av forrige uke. En talsmann for Nkundas tutsiopprørere CNDP sier at opprørslederen ble lurt til Rwanda, der han trodde han skulle møte representanter for myndighetene til samtaler.

- Han dro til Gisenyi for å diskutere aksjoner mot FDLR (hutuopprørerne), og ble pågrepet der, sier Bertrand Bisimwa til AFP.

- Rwanderne lurte oss, la han til i et telefonintervju, og avviste dermed tidligere rapporter om at Nkunda var på flukt da han ble pågrepet.

Nkunda er tiltalt for krigsforbrytelser som ble begått i den kongolesiske byen Bukavu i Sør-Kivu, som hans styrker inntok en periode i 2004.

I dette arkivfotoet fra 2008 er opprørslederen Laurent Nkunda omringet av sine soldater øst i Kongo. Foto: Scanpix/AP.I dette arkivfotoet fra 2008 er opprørslederen Laurent Nkunda omringet av sine soldater øst i Kongo. Foto: Scanpix/AP.

Arrestasjonen er del av en politisk avtale for å gjøre slutt på voldshandlingene som har hjemsøkt Den demokratiske republikken Kongo siden 1994.

Les også: Skyggene fra Rwanda

- Krigen over

Mange av politikerne i Kongo fremstiller pågripelsen av Nkunda som «slutten på krigen» i det enorme sentralafrikanske landet. Tusenvis av soldater fra Rwanda har rykket inn i provinsen Nord-Kivu, som har vært hardest rammet av stridighetene. Kiwanja, som tidligere var under kontrollen til Nkunda og hans tutsiopprørere, er nå tatt tilbake av myndighetene i Kongo.

- Optimistisk er det sagt at operasjonen skal vare mellom ti og femten dager. Det er en umulighet hvis man vil oppnå noe, sier Bøås.

- Det er et sted mellom 3-4000 rwandiske soldater som har gått inn. Med tanke på størrelsen på de andre militsgruppene er ikke det et veldig stort antall. Området er stort, og hutumilitsen er spredd over store områder. Hva de egentlig tenker seg som resultatet av aksjonen er litt vanskelig å si, sier Bøås.

Avtalen mellom Kongo og Rwanda innebærer pågripelsen av Nkunda og en felles aksjon mot hutumilits som rømte fra Rwanda etter folkemordet. Et slikt samarbeid er noe diplomater har gått inn for i lengre tid. Tidligere har myndighetene i Kongo blitt anklaget for å støtte hutumilitsen, mens Rwanda som nevnt har vært anklaget for å støtte Nkunda og hans tutsihær.

- Det er bra at de to statslederne nå har begynt å snakke sammen, men det er uheldig at det ikke skjer i FN-regi. De humanitære konsekvensene kan fort bli store, og situasjonen kan medføre en ytterligere fragmentering av ulike militsgrupper, sier Bøås.

- Lurte Nkunda

FN-styrker fra Uruguay på patrulje nord for provinshovedstaden Goma 23. januar. Foto: Scanpix/AFPFN-styrker fra Uruguay på patrulje nord for provinshovedstaden Goma 23. januar. Foto: Scanpix/AFP

Nkunda er fremdeles i rwandisk fangenskap.

- Nkunda har helt klart blitt lurt i dette spillet. Om det betyr at han vil bli utlevert eller ikke er noe uklart. Det vi vet er at han sitter i husarrest i Rwanda. Begge sider spiller et høyt spill, med betydelig risiko både utenriks og innenriks. Det er en betydelig opposisjon i Kongo mot på nytt å ha rwandesiske styrker i landet. I tutsikretser i Rwanda er det en ikke ubetydelig støtte for Nkunda, sier Bøås.

Kongolesiske styrker har gjennomført angrep mot flere av landsbyene der hutumilitsen FDLR står sterkt, og det er frykt for at voldshandlingene vil kunne spre seg.

- Hvis det som har skjedd nå skaper nye militæraksjoner mot tutsier i Kongo kan president Paul Kagame få et betydelig forklaringsproblem innenriks i Rwanda. Også kongolesiske hutuer har begynt å bli bekymret, sier Bøås.

- Når disse områdene har blitt stengt for FN og internasjonal presse er det ikke nødvendigvis særlig tillitsvekkende.

Frykter hutumilits

FN anslår at minst 5000 rwandiske soldater har kommet til Nord-Kivu som del av den felles militæroperasjonen. For Rwanda er militæraksjonen en anledning til å knekke hutumilitsen, der mange av medlemmene antas å ha vært delaktige ved massedrapet på 800.000 tutsier og moderate hutuer i Rwanda i 1994. De omkring 6500 medlemmene av hutumilitsen blir fortsatt sett som en sikkerhetstrussel av myndighetene i landet.

- De har fortsatt sin etniske rensing på den kongolesiske siden av grensen, sa Rwandas ambassadør til FN, Joseph Nsengimana, til Sikkerhetsrådet i slutten av desember.

- Sikkerhet viktigst

FDLR kontrollerer en rekke gruver og handelsruter, og legger høye skatter på eksportvarer. Rwanda er en aktiv del av de internasjonale handelsrutene som gjør Kongo til en av verdens største eksportører av tinn, ifølge organisasjonen Global Witness.

- Rwanda og Kongo har hatt mange problemer seg imellom, men de har aldri stengt grensene eller stanset diplomatiske forbindelser, sier frilansjournalisten Josh Kron, som jobber i Rwanda og Kongo, til ABC Nyheter.

Han tror det er sikkerhetshensyn som står i høysetet både for Rwanda og Uganda når de involverer seg i Kongo. Disse to landene har for en stor del gjort felles sak i de regionale stridighetene knyttet til Kongo det siste tiåret.

- De har svært åpne og konkrete interesser i regionen. Dette har også med økonomiske forhold å gjøre, men for Rwandas del er grensesikkerheten og den nære forhistorien det viktigste. Uganda har opplevd at geriljagruppen Lord's Resistance Army har beveget seg til Kongo, og det er mye av bakgrunnen for deres arrangement, sier Kron.

Han tror ikke kampene i Kongo kommer til å være over ene og alene fordi Nkunda er pågrepet, men understreker at det er en viktig endring i Rwandas politikk.

Voldtekter

På tross av DR Kongos enorme naturressurser har landet en av de svakeste hærene i Afrika, bemannet med underbetalte, dårlig trente soldater. Mange av disse har gått over til de mange opprørsgrupper, militser og andre væpnede bander som opererer i Kongo. Stridighetene har vært preget av svært grove krigsforbrytelser, inkludert en rekke voldtekter av barn helt ned i spedbarnsalderen. Et tiår med krig har tatt livet av svimlende 5,4 millioner mennesker, ifølge FN-tall. Nærmere 200.000 kongolesere er fremdeles fordrevet fra sine landsbyer.

Les også: Den glemte krigens ofre

Redd Barna forbereder seg på at barnesoldater kan bli sluppet fri fra Laurent Nkundas hær og fra andre opprørsgrupper i Den demokratiske republikken Kongo, heter det i en pressemelding fra organisasjonen. Det anslås at mellom 3000 og 6000 gutter og jenter blir holdt til fange av kongolesiske krigsherrer. Også Nkunda har barnesoldater, ifølge Redd Barna.

– Det er umulig å forutsi hva som vil skje de neste par dagene, men arrestasjonen av Nkunda er et vendepunkt. Vi håper det vil føre til løslatelsen eller flukten til mange barnesoldater, sier Gilbert Hascoet, som leder Redd Barnas arbeid i Kongo.

Mandag startet den første krigsforbrytersaken ved den internasjonale straffedomstolen i Haag, mot en annen tidligere krigsherre fra Kongo, Thomas Lubanga. Han er anklaget for å ha tvangsrekruttert hundrevis av barn til hans milits Unionen av Kongolesiske Patrioter (UPC) i 2002 og 2003.

Les også: Kongo-krigsherre erklærte seg ikke skyldig

Kilder: BBC , AFP, Al-Jazeera , Christian Science Monitor, NTB.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus