Meny

Felles front mot rebellene

En kongolesisk soldat står i veikanten og ser på mens en lastebil med soldater fra Rwanda ankommer byen Rutshuru i den voldsherjede Nord-Kivu-provinsen. Foto: Scanpix/Reuters.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den demokratiske republikken Kongo og Rwanda har lagt sine tidligere konflikter på hylla i aksjonen mot felles fiender øst i Kongo.

- Den humanitære krisen i Kongo i fjor høst har gjort at myndighetene i de to landene har endret sine interesser noe. For president Joseph Kabila i Kongo begynte hutumilitsen å bli et problem, og det var opportunt for ham å finne en måte å kvitte seg med dem på, sier Fafo-forsker Morten Bøås til ABC Nyheter.

Torsdag natt ble den kongolesiske tutsiopprøreren Laurent Nkunda pågrepet av myndighetene i Rwanda. Han har i fire år ledet et opprør mot myndighetene i Kongo. Kongolesiske myndigheter har anklaget Rwanda for å støtte Nkunda.

- Rwandiske myndigheter har nok begynt å tenke at Nkunda var en fyr man kunne ofre i dette spillet. De demonstrerer dermed også at han ikke er deres mann, sier Bøås.

- Lederne i Rwanda og Kongo har funnet hverandre i et slags «fornuftsekteskap» som er meget situasjonsbetinget. Hvor lenge det vil vare er ikke så godt å si noe sikkert om, sier Bøås.

- Beskytter tutsier

Nkunda har sagt han beskytter tutsiene øst i landet mot andre etniske militsgrupperinger, særlig hutumilitsen FDLR. Denne gruppen stammer fra Rwanda og har blitt anklaget for delaktighet i folkemordet mot tutsiene i 1994. Det overrasket flere observatører da Nkunda ble pågrepet av myndighetene i Rwanda i slutten av forrige uke. En talsmann for Nkundas tutsiopprørere CNDP sier at opprørslederen ble lurt til Rwanda, der han trodde han skulle møte representanter for myndighetene til samtaler.

- Han dro til Gisenyi for å diskutere aksjoner mot FDLR (hutuopprørerne), og ble pågrepet der, sier Bertrand Bisimwa til AFP.

- Rwanderne lurte oss, la han til i et telefonintervju, og avviste dermed tidligere rapporter om at Nkunda var på flukt da han ble pågrepet.

Nkunda er tiltalt for krigsforbrytelser som ble begått i den kongolesiske byen Bukavu i Sør-Kivu, som hans styrker inntok en periode i 2004.

I dette arkivfotoet fra 2008 er opprørslederen Laurent Nkunda omringet av sine soldater øst i Kongo. Foto: Scanpix/AP.I dette arkivfotoet fra 2008 er opprørslederen Laurent Nkunda omringet av sine soldater øst i Kongo. Foto: Scanpix/AP.

Arrestasjonen er del av en politisk avtale for å gjøre slutt på voldshandlingene som har hjemsøkt Den demokratiske republikken Kongo siden 1994.

Les også: Skyggene fra Rwanda

- Krigen over

Mange av politikerne i Kongo fremstiller pågripelsen av Nkunda som «slutten på krigen» i det enorme sentralafrikanske landet. Tusenvis av soldater fra Rwanda har rykket inn i provinsen Nord-Kivu, som har vært hardest rammet av stridighetene. Kiwanja, som tidligere var under kontrollen til Nkunda og hans tutsiopprørere, er nå tatt tilbake av myndighetene i Kongo.

- Optimistisk er det sagt at operasjonen skal vare mellom ti og femten dager. Det er en umulighet hvis man vil oppnå noe, sier Bøås.

- Det er et sted mellom 3-4000 rwandiske soldater som har gått inn. Med tanke på størrelsen på de andre militsgruppene er ikke det et veldig stort antall. Området er stort, og hutumilitsen er spredd over store områder. Hva de egentlig tenker seg som resultatet av aksjonen er litt vanskelig å si, sier Bøås.

Avtalen mellom Kongo og Rwanda innebærer pågripelsen av Nkunda og en felles aksjon mot hutumilits som rømte fra Rwanda etter folkemordet. Et slikt samarbeid er noe diplomater har gått inn for i lengre tid. Tidligere har myndighetene i Kongo blitt anklaget for å støtte hutumilitsen, mens Rwanda som nevnt har vært anklaget for å støtte Nkunda og hans tutsihær.

- Det er bra at de to statslederne nå har begynt å snakke sammen, men det er uheldig at det ikke skjer i FN-regi. De humanitære konsekvensene kan fort bli store, og situasjonen kan medføre en ytterligere fragmentering av ulike militsgrupper, sier Bøås.

- Lurte Nkunda

FN-styrker fra Uruguay på patrulje nord for provinshovedstaden Goma 23. januar. Foto: Scanpix/AFPFN-styrker fra Uruguay på patrulje nord for provinshovedstaden Goma 23. januar. Foto: Scanpix/AFP

Nkunda er fremdeles i rwandisk fangenskap.

- Nkunda har helt klart blitt lurt i dette spillet. Om det betyr at han vil bli utlevert eller ikke er noe uklart. Det vi vet er at han sitter i husarrest i Rwanda. Begge sider spiller et høyt spill, med betydelig risiko både utenriks og innenriks. Det er en betydelig opposisjon i Kongo mot på nytt å ha rwandesiske styrker i landet. I tutsikretser i Rwanda er det en ikke ubetydelig støtte for Nkunda, sier Bøås.

Kongolesiske styrker har gjennomført angrep mot flere av landsbyene der hutumilitsen FDLR står sterkt, og det er frykt for at voldshandlingene vil kunne spre seg.

- Hvis det som har skjedd nå skaper nye militæraksjoner mot tutsier i Kongo kan president Paul Kagame få et betydelig forklaringsproblem innenriks i Rwanda. Også kongolesiske hutuer har begynt å bli bekymret, sier Bøås.

- Når disse områdene har blitt stengt for FN og internasjonal presse er det ikke nødvendigvis særlig tillitsvekkende.

Frykter hutumilits

FN anslår at minst 5000 rwandiske soldater har kommet til Nord-Kivu som del av den felles militæroperasjonen. For Rwanda er militæraksjonen en anledning til å knekke hutumilitsen, der mange av medlemmene antas å ha vært delaktige ved massedrapet på 800.000 tutsier og moderate hutuer i Rwanda i 1994. De omkring 6500 medlemmene av hutumilitsen blir fortsatt sett som en sikkerhetstrussel av myndighetene i landet.

- De har fortsatt sin etniske rensing på den kongolesiske siden av grensen, sa Rwandas ambassadør til FN, Joseph Nsengimana, til Sikkerhetsrådet i slutten av desember.

- Sikkerhet viktigst

FDLR kontrollerer en rekke gruver og handelsruter, og legger høye skatter på eksportvarer. Rwanda er en aktiv del av de internasjonale handelsrutene som gjør Kongo til en av verdens største eksportører av tinn, ifølge organisasjonen Global Witness.

- Rwanda og Kongo har hatt mange problemer seg imellom, men de har aldri stengt grensene eller stanset diplomatiske forbindelser, sier frilansjournalisten Josh Kron, som jobber i Rwanda og Kongo, til ABC Nyheter.

Han tror det er sikkerhetshensyn som står i høysetet både for Rwanda og Uganda når de involverer seg i Kongo. Disse to landene har for en stor del gjort felles sak i de regionale stridighetene knyttet til Kongo det siste tiåret.

- De har svært åpne og konkrete interesser i regionen. Dette har også med økonomiske forhold å gjøre, men for Rwandas del er grensesikkerheten og den nære forhistorien det viktigste. Uganda har opplevd at geriljagruppen Lord's Resistance Army har beveget seg til Kongo, og det er mye av bakgrunnen for deres arrangement, sier Kron.

Han tror ikke kampene i Kongo kommer til å være over ene og alene fordi Nkunda er pågrepet, men understreker at det er en viktig endring i Rwandas politikk.

Voldtekter

På tross av DR Kongos enorme naturressurser har landet en av de svakeste hærene i Afrika, bemannet med underbetalte, dårlig trente soldater. Mange av disse har gått over til de mange opprørsgrupper, militser og andre væpnede bander som opererer i Kongo. Stridighetene har vært preget av svært grove krigsforbrytelser, inkludert en rekke voldtekter av barn helt ned i spedbarnsalderen. Et tiår med krig har tatt livet av svimlende 5,4 millioner mennesker, ifølge FN-tall. Nærmere 200.000 kongolesere er fremdeles fordrevet fra sine landsbyer.

Les også: Den glemte krigens ofre

Redd Barna forbereder seg på at barnesoldater kan bli sluppet fri fra Laurent Nkundas hær og fra andre opprørsgrupper i Den demokratiske republikken Kongo, heter det i en pressemelding fra organisasjonen. Det anslås at mellom 3000 og 6000 gutter og jenter blir holdt til fange av kongolesiske krigsherrer. Også Nkunda har barnesoldater, ifølge Redd Barna.

– Det er umulig å forutsi hva som vil skje de neste par dagene, men arrestasjonen av Nkunda er et vendepunkt. Vi håper det vil føre til løslatelsen eller flukten til mange barnesoldater, sier Gilbert Hascoet, som leder Redd Barnas arbeid i Kongo.

Mandag startet den første krigsforbrytersaken ved den internasjonale straffedomstolen i Haag, mot en annen tidligere krigsherre fra Kongo, Thomas Lubanga. Han er anklaget for å ha tvangsrekruttert hundrevis av barn til hans milits Unionen av Kongolesiske Patrioter (UPC) i 2002 og 2003.

Les også: Kongo-krigsherre erklærte seg ikke skyldig

Kilder: BBC , AFP, Al-Jazeera , Christian Science Monitor, NTB.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:14 Mann til sykehus etter mulig knivstikking i Nordland05:50 Dette skjer i dag05:45 313 evakuert fra cruiseskip05:24 Dette skjedde i natt05:05 Cruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56 En av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49 Over 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34 Evakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25 Dødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49 16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47 Cruiseskip seiler mot Molde03:26 262 evakuert fra cruiseskip03:00 Omfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57 Fire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39 Uvær skaper problemer på fjellovergangene02:19 Paven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13 Varaordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07 Pågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34 180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47 Alle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27 Sivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10 USA venter på Muellers konklusjoner23:08 Rederiet takker redningsmannskapene23:07 Mistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06 Kystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51 – Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46 Ramos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40 Ny Norge-seier etter sterk avslutning22:20 Folk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18 Massemønstring mot brexit i London21:59 To til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29 Tre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28 Trump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24 Stavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11 VGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56 En ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46 SOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35 Kilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30 Styrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19 Ektepar: – Vi er veldig takknemlige19:56 Over 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32 En hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00 Passasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49 Fræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04 Evakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54 Johannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45 Viking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27 Oljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20 Klæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16 Store taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09 Minst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58 Tusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48 De første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28 Venezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27 Senterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24 LSK snudde og vant målrik serieåpning16:01 Kuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57 Ingen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31 Omtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49 VM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49 Første distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48 Fisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48 Senterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17 Afghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15 Ungdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15 Tyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14 – Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181413:45 Ola Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58 Over 600 døde etter syklon12:42 USA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48 Politiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40 Sp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42 Tom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32 Forsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:19 Blodapparat trekkes fra markedet09:15 May varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:42 Roboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30 Voldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27 Mann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19 Regjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54 Stor snøskredfare flere steder i landet06:54 26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15 Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01 Dette skjer i dag05:54 Moske gjenåpnet i Christchurch05:38 Dette skjedde i natt04:40 To sykloner treffer Australia04:33 Saksbehandlingstiden i politiet øker04:06 Frankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35 Kina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29 62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16 Minst 26 døde i bussbrann i Kina02:11 59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37 New Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17 Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05 Universitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07 Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47 Mann siktet for drapsforsøk på politimann23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål
Siste nytt
06:14NorgeMann til sykehus etter mulig knivstikking i Nordland05:50NorgeDette skjer i dag05:45Norge313 evakuert fra cruiseskip05:24NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeCruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56VerdenEn av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49VerdenOver 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34NorgeEvakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25VerdenDødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49Norge16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47NorgeCruiseskip seiler mot Molde03:26Norge262 evakuert fra cruiseskip03:00NorgeOmfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57NorgeFire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39NorgeUvær skaper problemer på fjellovergangene02:19VerdenPaven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13NorgeVaraordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07VerdenPågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34Norge180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47NorgeAlle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27NorgeSivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10VerdenUSA venter på Muellers konklusjoner23:08NorgeRederiet takker redningsmannskapene23:07VerdenMistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06NorgeKystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51Norge– Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46SportRamos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40SportNy Norge-seier etter sterk avslutning22:20NorgeFolk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18VerdenMassemønstring mot brexit i London21:59NorgeTo til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29NorgeTre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28VerdenTrump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24SportStavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11NorgeVGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56LivetEn ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46VerdenSOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35VerdenKilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30ReisenyheterStyrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19NorgeEktepar: – Vi er veldig takknemlige19:56VerdenOver 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32NorgeEn hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00NorgePassasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49NorgeFræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04NorgeEvakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54SportJohannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45NorgeViking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27NorgeOljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20SportKlæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16NorgeStore taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09VerdenMinst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58VerdenTusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48NorgeDe første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28SportVenezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27NorgeSenterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24SportLSK snudde og vant målrik serieåpning16:01SportKuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57NorgeIngen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31NorgeOmtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49NorgeVM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49SportFørste distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48NorgeFisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48NorgeSenterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17VerdenAfghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15NorgeUngdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15NorgeTyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14Norge– Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181413:45NorgeOla Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19ReiseNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58VerdenOver 600 døde etter syklon12:42VerdenUSA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48NorgePolitiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40NorgeSp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42LivetTom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32NorgeForsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:19Helse og livsstilBlodapparat trekkes fra markedet09:15VerdenMay varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:42NorgeRoboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30NorgeVoldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19PengerRegjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54NorgeStor snøskredfare flere steder i landet06:54Verden26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15NorgeFlere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01NorgeDette skjer i dag05:54VerdenMoske gjenåpnet i Christchurch05:38NorgeDette skjedde i natt04:40VerdenTo sykloner treffer Australia04:33NorgeSaksbehandlingstiden i politiet øker04:06VerdenFrankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35VerdenKina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29Verden62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16VerdenMinst 26 døde i bussbrann i Kina02:11Verden59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37VerdenNew Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17VerdenTrumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05NorgeUniversitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07VerdenMueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47NorgeMann siktet for drapsforsøk på politimann23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus