- Nedturene gjorde meg sterk

Tross eventyrlig suksess sier Marit Breivik at nedturene gjorde henne sterker som trener. Her fra OL-finalen i Beijing som ble kronet med gull. (Foto: Scanpix)
Tross eventyrlig suksess sier Marit Breivik at nedturene gjorde henne sterker som trener. Her fra OL-finalen i Beijing som ble kronet med gull. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMarit Breivik mener spillerskader og landslagets få mesterskapsnedturer var vikitig for de siste årenes enorme suksess. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter 15 år som trener for det norske kvinnelandslaget fant Marit Breivik ut at hun trengte et avbrekk. Rett etter sin avgang trekker tidenes mest suksessfulle norske trener frem de få nedturene hun opplevde som trener, som nyttig for egen og landslagets læringskurve.

- For å oppleve suksess så må man lære av ting når det går litt tungt. Jeg har hatt noen fantastiske år som trener for dette laget, men jeg tror ikke vi hadde fått den eventyrlige suksessen de siste årene om vi ikke hadde opplevd noen nedturer underveis, sier Marit Breivik til ABC Nyheter.

Les også: Trekker seg

Tett på

Hun trekker frem både «mesterskapsmisser» og skader på enkeltspillere som viktige faktorer for både egen og landslagets suksess.

- Det har vært lærerikt å ta med seg den erfaringen det er å ikke få til ting slik man ønsker. I motgang finner man motivasjon til å rette opp ting og å sette seg nye mål. Vi har uten tvil hatt grunn til å juble i de fleste tilfeller, men vi har også spilt mesterskap hvor det har vært vanskelig og tøft.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Janne Tuvens alvorlige kneskade mener Marit Breivik var med på å gjøre henne sterkere som trener. (Foto: Scanpix)Janne Tuvens alvorlige kneskade mener Marit Breivik var med på å gjøre henne sterkere som trener. (Foto: Scanpix)

Som trener har hun i mang en gang måttet klare seg uten nøkkelspillere som har blitt skadet. Kjersit Grini, Susann Goksør Bjerkrheim, Janne Tuven og Karoline Dyhre Breivang var noen av Breiviks mest betrodde spillere som ble rammet av til dels alvorlige skader. Prosessen med å få spillerne tilbake på banen har ifølge henne selv vært en positiv opplevelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det å komme tett innpå spillere som sliter fordi de har blitt satt på sidelinjen med langvarige skader har lært meg å kjenne jentene på kanskje en egen og litt annerledes måte. Flere av jentene har hatt vanskelige situasjoner og dager som har vært viktige læringssituasjoner for meg.

- Nedturene har vært en årsak til egen utvikling samt at det nok har gjort meg sterkere som trener.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Publikumsglede

Marit Breivik tiltrådte som trener for det norske laget i 1994. Fasiten etter 15 år ved roret ble imponerende 13 mesterskapsmedaljer, hvorav seks av edleste valør. På dagens pressekonferanse, og i samtalene med ABC Nyheter etterpå, valgte hun å trekke frem andre enn seg selv som viktige for reisen som ikke noe annet landslag i norsk idretts historie kan sammenligne seg med. Viktig har også støtten fra det norske publikum vært.

- Jeg pleier å si at jeg har vært så heldig å få jobbe med folk som har gitt meg muligheten til å bli god. Folk i forbundet, i apparatet rundt laget og spillerne, har vært personer som har lært meg masse i tiden jeg har vært med, sier hun og fortsetter:

- Ikke bare er det tilfredsstillende og gøy med suksess gjennom de resultater som har blitt oppnådd, men det har vært vel så viktig å føle glede fra folk som befinner seg rundt deg. Det norske publikum, enten de har fulgt laget fra tribunen eller tv-skjermen, har inspirert meg masse. Det at vi har gledet det norske folk har i mange tilfeller vært med på å gjøre oss bedre ute på banen. Det har løftet oss det lille ekstra i mange sammenhenger, fortsetter Breivik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterfølgeren

Breivik skal fremover jobbe tettere opp mot Olympiatoppen hvor hun allerede har et engasjement. På spørsmål om hvem hun mener bør ta over landslaget er hun ikke i tvil.

-Thorir Hergeirsson (dagens assistenttrener red. anm.) mener jeg er best skikket til å ta laget videre. Det handler om å ha en viss kontinuitet på det som gjøres. Han er faglig meget sterk, er flink til å jobbe i team og har den rette innstillingen som skal til for å oppnå gode resultater. Personlig mener jeg Thorir er det naturlige valget videre, men det er ikke opp til meg å bestemme.

Hun vet ikke om hun blir med i prosessen med å finne etterfølgeren.

- Det har ikke vært noe tema så langt, men de vet hva jeg mener, sier hun om saken.

Til Brasil

Til tross dagens annonserte avgang vil hun fortsatt være sjef en stund til. Breiviks engasjement som trener for det norske kvinnelandslaget går offisielt ut 31. mai. Norges ukronede trenerdronning rømmer imidlertid landet den nærmeste tiden - Breivik har innvilget seg en kort ferie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I to uker skal jeg slappe av og sole meg i Brasil. Der skal jeg prøve å koble mest mulig av. Jeg blir borte i litt over tre uker, men må jobbe litt innimellom. Jeg tar med pc-en for å jobbe litt, for straks jeg er hjemme er det samling med jentene, sier Breivik som understreker at dagens avgjørelse ikke er noe sjokk for flere av spillerne på landslaget.

- Jeg har snakket med noen av spillerne på laget og de har skjønt lunta en god stund. Dette kommer ikke som et sjokk på de aller fleste som har vært med. Jeg har ikke fått snakket med alle, men noe visste dette før dagens pressekonferanse.

Støtten fra publikum var viktig for Marit Breivik i tiden som norsk landslagsstrener. (Foto: Scanpix)Støtten fra publikum var viktig for Marit Breivik i tiden som norsk landslagsstrener. (Foto: Scanpix)