Meny

Kongo-krigsherre erklærte seg ikke skyldig

Thomas Lubanga (bildet) ble mandag framstilt for den internasjonale straffedomstolen ICC i Haag, tiltalt for krigsforbrytelser. Lubanga benekter å ha tvangsrekruttert hundrevis av barn under 15 års alder til å bære våpen i hans milits Unionen av Kongolesiske Patrioter, UPC (Arkivfoto: Antony Njuguna, SCANPIX/REUTERS)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thomas Lubanga erklærer seg ikke skyldig i anklagene om å ha tvunget barn til å gå i krigen i Kongo.

Prosessen som ble innledet ved den internasjonale straffedomstolen ICC i Haag mandag, er den første krigsforbrytersaken som tas opp ved denne domstolen.

– Vår klient vil her og nå erklære seg ikke skyldig, sa forsvareren Catherine Mabille mandag.

Forhandlingene mandag ble innledet med et åpningsinnlegg fra sjefaktor Luis Moreno-Ocampo. Deretter sto innlegg fra advokater for 93 angivelige ofre for krigsforbrytelser for tur, fulgt av åpningsinnlegget fra Lubangas forsvarere.

Barn

Thomas Lubanga benekter å ha tvangsrekruttert hundrevis av barn under 15 års alder til å bære våpen i hans milits Unionen av Kongolesiske Patrioter (UPC) i 2002 og 2003. Disse barnesoldatene skal ha blitt tvunget til å delta i kamper i Ituri-regionen øst i Kongo.

Ifølge tiltalen ble mange av barna lurt til å røyke hasj for å døyve krigsopplevelsene, og de ble fortalt at trolldom beskyttet dem mot å bli drept eller såret. Lubanga skal ha brukt noen av barna som sine personlige livvakter.

– Barna led under Lubangas forbrytelser. De kan ikke glemme hva de gjennomgikk da de var 9 eller 11 eller 13 år gamle. De kan ikke glemme at de ble banket opp, at de var redde, at de voldtok og ble voldtatt, sa aktor Moreno-Ocampo i retten mandag.

Falkeblikk

Saken mot Lubanga vil trolig bli fulgt med falkeblikk i USA og Kina, to av landene som ennå ikke har anerkjent ICC. Den innledet sin virksomhet i juli 2002 og er verdens første faste domstol for behandling av krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord.

Regjeringen i Kongo ga i 2004 ICC fullmakt til å granske UPCs herjinger, og i 2006 ble Lubanga pågrepet i den kongolesiske hovedstaden Kinshasa. I juni i fjor ble rettssaken mot ham utsatt, fordi Lubanga ikke hadde fått tilstrekkelig innsyn i sakens dokumenter.

I november begynte aktoratet å utlevere en del av disse dokumentene til forsvarerne, og etter hvert kunne rettssaken derfor komme i gang. ICC ventes å bruke mellom seks og ni måneder på saken. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus