Meny

Trenger enda en bragd

Kristian Kjelling (bildet) var fantastisk i gårsdagens kamp mot Tyskland. I morgen må skytteren igjen vise seg frem dersom det skal bli semifinale, en historisk bragd av det norske laget. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VM i Kroatia kan bli tidenes opptur for norsk herrehåndball etter den sensasjonelle seieren over tittelforsvarer Tyskland i går. Nå trengs enda en bragd mot Polen i morgen. Og litt hjelp fra Danmark.

DAG VIDAR HANSTAD

* Dag Vidar Hanstad er ABC Nyheters kommentator under årets håndball-VM i Kroatia.

* Dag Vidar Hanstad er doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole. Han har tidligere vært sportssjef og kommentator i Nordlandsposten, Fædrelandsvennen og Aftenposten. Han er i dag én av fire faste kommentatorer for Aftenposten.

* Hanstad har spilt 150 landskamper i håndball og har vært trener på eliteserienivå.

Norge – Tyskland 25-24

Jeg skjønner ikke hvor de tar det fra. I den sjuende kampen på ni dager klarte de norske spillerne å hente frem krefter de knapt kan ha visst var der. Forsvarskjempen Stian Vatne, som har ført en kontinuerlig slåsskamp siden forrige helg, Steinar Ege som er satt på både fysiske og mentale prøver, og Kristian Kjelling med sin økte arbeidsbelastning fordi han nå også spiller forsvar, førte an i noe som utviklet seg til bli litt av batalje der Norge til slutt vant fortjent.

Kan hende var det den største bragden i norsk herrehåndball gjennom tidene. Og enda viktigere: Semifinalebilletten er nå innen rekkevidde.

I tillegg til seier over Polen i morgen, er laget riktignok avhengig av at Danmark slår Tyskland, men det er slett ikke noe urealistisk scenario.

Altfor høye krav

Dette er noe ganske annet enn stemingen som rådet etter at gruppespillet var unnagjort og Norge gikk videre uten poeng. Selv syntes jeg det var litt vel dramatisk å slukke lyset etter tapene mot Serbia og Danmark – noe som rett nok gjorde veien til medalje fryktelig lang. Å karakterisere alt annet enn semifinale i VM som en nedtur, er historieløst og uttrykk for liten innsikt i nivået i internasjonal herrehåndball.

Men også temmelig urettferdig mot det norske laget. Etter at Glenn Solberg og Frode Hagen ga seg på vårparten, måtte landslagssjef Robert Hedin også klare seg uten skadde Kjetil Strand og Bjørge Lund. Det sier seg selv at VM ville bli vanskelig for et lag som aldri er blitt bedre enn nummer sju i VM. Å komme til hovedrunden var derfor en tilstrekkelig ambisiøs målsetning.

Og den ble nådd.

Gode i utfordrerposisjon

Mot Makedonia lørdag var laget likevel ute etter å revansjere seg etter den svake kampen mot Danmark. Med 29-27 var laget tilbake på sporet, men var fortsatt i utfordrerposisjon mot Tyskland. Der liker de norske gutta seg godt.

Samtidig har laget et par spillere som holder verdensklasse i sine beste stunder. Det viste de i går:

• Steinar Ege var fantastisk i mål, og ble naturlig nok kåret til banens beste. Etterpå fikk han mye fortjent ros, men det hører med til historien at han fikk god hjelp av forsvaret. I tyskernes etablerte angrep kom det knapt en avslutning uten at skytterne ble presset av aggressive forsvarsspillere.

• Kristian Kjelling har et skuddrepertoar knapt noen kan vise maken til. I sluttminuttene tok han frem hele registeret og laget fem av Norges seks siste mål. Dette var også en taktisk fulltreffer for Robert Hedin, som holdt Kjelling lenge nok på benken til at han både fikk igjen krefter og ble sugen på å avgjøre det hele.

Tøft mot Polen

Til kampen mot Polen i morgen kommer trolig Norge i en annen posisjon. Nå forutsetter vi riktig nok at Danmark da har slått Tyskland (den kampen starter 17.30, men Norge – Polen går 20.15). Med en semifinalebillett i sikte, blir det spennende å se om laget takler presset mot et mannskap som så sent som lørdag tidvis utspilte Danmark.

Resepten er enkel, men ressurskrevende. Mot sterke skyttere må Norge igjen ta frem det knallharde forsvarsspillet. Det vil gi muligheter på kontringer.

Selvsagt er det noen spørsmålstegn. Makter Steinar Ege igjen å mobilisere – ikke minst menalt? Og er er ikke Kristian Kjelling snart tom for krefter? Jeg er også spent på tilfellet Erlend Mamelund. I går scoret han ett mål på ni forsøk, rotet ellers i angrep og hadde noen elendige returløp. Men samtidig var han god i forsvar. Dette blir en balansegang for trener Hedin.

Også Danmark må vinne

Norge trenger hjelp fra Danmark, men vi er heldigvis ikke avhengig av «hjelp» i direkte forstand. Danskene må slå Tyskland for å være sikret avansement etter som de står i fare for å bli forbigått av Polen med tap. Det er med andre snakk om å gi full spiker for spillerne til Ulrik Wilbek. Vi står derfor foran litt av en avslutning på hovedrunden der Norge kan sikre semifinaleplass med seier, men samtidig står i fare for å havne på femteplass i puljen.

Jeg frykter at det siste skjer, noe som naturligvis innebærer nedtur etter de siste dagers sterke prestasjoner. Det hele avgjøres i morgen. At en fridag kommer først, setter temmelig sikkert de norske spillerne stor pris på.

Keeper Steimar Ege må storspille skal Norge ha håp om avansement til semifinalen i morgen. (Scanpix)Keeper Steimar Ege må storspille skal Norge ha håp om avansement til semifinalen i morgen. (Scanpix)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus