Meny

Stengt ute fra fiskebankene

Fisken uteblir: To fiskere er tilbake på stranda, og viser fram fangsten. Garnet har fanget krabber og det er ingenting å selge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fiskerne i havna i Gaza by tør ikke dra ut til de beste fiskebankene. Der venter israelske militærfartøy.

GAZA BY (ABC Nyheter): Ei uke etter at både Hamas og Israel inngikk våpenhvile, gjør fiskerne seg klar til å dra fra havna.

Garna blir lastet opp i kasser, og båtene blir vedlikeholdt.

Hjemvendte båter tømmes for fisk, som blir solgt videre på markedet.

Men stranda kunne vært langt travlere. Forretningene går dårlig, og mange har gitt opp.

Grensene som Israel har dratt i havet, stenger båtene ute fra de beste fiskebankene. De stengte grensene på land gjør eksport umulig.

Varselskudd

I horisonten ligger de israelske krigsfartøyene. Klare til å avfyre varselskudd mot båtene som de mener kommer for langt ut.

- Først skyter de varselskudd. Dersom båtene ikke adlyder, skyter de for å drepe, sier Riyad Al Shirafi til ABC Nyheter.

Om natta sees lysene fra de israelske militærfartøyene fra stranda. Av og til høres varselskuddene som blir avfyrt mot de palestinske fiskebåtene.

Ifølge Oslo-avtalen har Gazas fiskeflåte lov til å dra 20 nautiske mil ut i havet. Men det er en frihet fiskerne nå kan se langt etter.

Siden oktober 2006 har Israel nektet fiskerne å dra lenger ut enn 6 nautisk mil ut, ifølge FN. To kilometer fra grensene mot Egypt i sør og Israel i nord er all fiske strengt forbudt, også helt inntil kysten.

Bare småfisk

Fiskerne som ABC Nyheter snakket med forteller at de ofte blir stoppet kun to mil fra kysten.

- Det er langt fra nok til å kunne fiske. Feltene der vi fisker sardiner og havabbor ligger ti nautiske mil fra kysten, sier Al Shirafi.

Nå livnærer han familien med småfisk han kan fange nær kysten.

Da ABC Nyheter var på besøk fredag morgen, grillet han fisk over et bål på stranda. I normale tider ville han ha ligget ute i havet.

- Det er umulig å gå ut til de gode feltene. Da vil jeg vil drept, sier han.

Prosjekter strandet

Situasjonen har ført til at de fleste fiskerne har gitt opp. Flere internasjonale hjelpeorganisasjoner har forsøkt å bygge opp fiskeriindustrien i Gaza by.

Etter at Hamas tok over makta i juni 2007, er det få organisasjoner som fortsatt oppholder seg i Gaza. Den siste Gaza-krigen har også ødelagt flere av båtene på stranda.

Fiskerne prøver å overleve på fangsten de klarer å dra i land. Fredag fikk brødrene Yeha (20), Wahid (18) og Iyad Wahid (15) tre bokser fisk på åtte garn

- Vi dro bare fire kilometer ut, og da er dette bra fangst. Men vanligvis er fangsten langt større, sier eldstemann Yeha.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus