Åpen for alle - alltid

Maria kunne ikke slutte å gråte

Maria kunne ikke slutte å gråte
Maria kunne ikke slutte å gråte
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBle årets kvinnelige artist. Thom Hell og Madcon ble kveldens vinnere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også Spellemann-kommentaren: Nok er nok!

Lørdag 24. januar er Spellemannskveld i Oslo Spektrum. Hit kommer alle Norges store stjerner, bortsett fra Maria Haukås Storeng, som er på Kongsvinger for å lede Melodi Grand Prix. ABC Nyheter er på plass for å følge showet, og vil gi deg oppdateringer fra folkefesten i Spektrum:

OBS! Én pris ble delt ut i går, det var prisen for årets musikkvideo, stemt fram på SMS. Og det var Madcon som var mest populær hos folket.

23.35: Hellbillies presenterer årets Spellemann, som i år er Espen Lind. På presserommet rett etter utdelingen var Lind helt i ørska over å ha vunnet.

- Det er en ut-av-kroppenopplevelse, men kvelden er ikke over ennå, sa han til pressekorpset.

- Det er åpenbart en spesiell ting å få denne anerkjennelsen, det er et nytt trinn i Stigespillet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

23.26: Årets hit-Spellemenn kunne ikke komme til Spektrum i kveld. The BlackSheeps er årets yngste vinnere, med låta «Oro Jaska Beana».

En artig detalj: Tre av fem nominerte sanger i denne klassen er kommet fra ungdom under 17 år. Erlend Bratlands «Lost» ble fremført da han var 17, mens Maria Haukaas Storengs «Hold On Be Strong» ble skrevet av Mira Craig da hun bare var femten. Men det var likevel de yngste som stikker av med seieren.

23.20: Oslo-bandet Lukestar stikker av med prisen i kategorien rock. De ble på ABC Nyheter anmeldt som ekstrem popmusikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

23.16: Bjørn Eidsvåg og Ane Brun presenterer årets vise-Spellemann. I år er det Halvdan Sivertsen som får seg noe å fylle peishylla med.

- Det var vel sju år siden sist. Det er klart vi har lyst til at noen unge skal komme og spille oss i grøfta, men enn så lenge er det greit at vi får holde på, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette var Sivertsens femte eller sjette pris, ifølge ham selv, men han blir aldri mett.

- Det smaker så utrolig godt.

22.59: Næringsminister Sylvia Brustad dukker opp med en overraskelsespris. Årets eksportvare. Brustad var smørblid, men hemmelighetsfull på den røde løperen.

Hvis det skulle være noe spørsmål: Det er Madcon som er årets eksportvare. Låta «Beggin'» har vært på topps overalt i Europa, og de to er på vei til å erobre USA.

22:57: Årets nykommer. Åge Aleksandersen mener musikkfremtida kan bestemmes ut fra hvem som er årets nykommer fra år til år. I år kjemper Erlend Bratland mot Ida Maria, Ingrid Olava og Katzenjammer.

Men det er Ida Maria som stikker av med prisen.

- Vi som står her vi fire har kjempa hardt. Vi har stått på en god stund, vi har jobba og vi har kjempa, sier en hes og bunadskledd Ida Maria til elevill applaus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

22.53: De nominerte i åpen klasse er Annbjørg Lien: «Waltz With Me», Farmers Market: «Surfin' USSR», Diverse: «H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marits Utvalgte Salmer: Sorgen og Gleden» og Lars Horntveth: «Kaleidoscopic».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og vinneren er: Farmers Market med «Surfin' USSR!» De må sies å ha kveldens mest velskrevne takketale. Endelig er bulgarsk dansemusikk satt på musikk-norgeskartet!

22.44: Årets country-spellemann. De nominerte er Ida Jenshus, Ila Auto, Rita Eriksen og Roy Lønhøiden.

- Gud, det herran er stort førr mæ, sier den ikke uventede prisvinneren. Ida Jenshus vinner med albumet «Color Of The Sun».

22.40: Da er det duket for årets populærkomponist. Ikke overraskende, og aldeles ikke ufortjent er det Thom Hell som får kveldens andre for softrocklåta «Darling».

- Oh man, denne var jeg ikke forberedt på, sa Thom Hell. Han hadde akkurat kommet ut fra toalettet da prisen ble kunngjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

22.15: Tidenes låt. En temmelig åpen kategori, men med et temmelig begrenset utfall. Ikke uventet var det a-Ha som tok alt, med «Take On Me». Etter utdelingen var iallfall Morten og Magne fornøyde.

- 50 år med VG-lista. Det er vel omtrent så lenge siden ve begynte å spille, sa Magne Furuholmen tørt, mens Morten Harket sto og fniste ved siden av.

22.10: Årets danseorkester er neste kategori, og det er Erik & Kriss som skal presentere årets Spellemann i den dansbare kategorien.

De nominerte er Ingemars: «I Finnskogens Rike», Sogns: «Det Koster Å Vara Kar» og Steinar Engelbrektson Band: «Rabalder». Vinner er Ingemars.

22.07: Årets mannlige artist. Thom Hell møter ikke fullt så hard konkurranse, selv om både Bjørn Eidsvåg og Åge Aleksandersen er store artister som har vært elsket av folket i mange år, skrev Paul A. Nordal på ABC Nyheter da nominasjonene ble kjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Og da går det som det må. Thom Hell slo til. Da har husholdningen Larsen/Hell 50 prosent uttelling så langt. Thom var også rørt etter å ha blitt kåret til årets.

- Takk til Mena som fikk meg til å gråte i dag, sa Thom til en takknemlig lattersalve.

21.48: De største prisene deles ut sist. En av prisene det på forhånd har vært knyttet størst forventninger til er årets kvinnelige Spellemann. «I kvinneklassen blir nok kampen forholdsvis hard, da både Ane Brun, Ingrid Olava og Marit Larsen alle har levert solide album. Utfordrer Maria Mena får ha oss unnskyldt, men hun stiller nok ikke helt i samme liga dette året, og må kanskje gå skuffet hjem fra den store Spellemannfesten også i år. Ellers er det helt åpent hvem av de tre som vil trekke det lengste strået», skrev Paul A. Nordal på ABC Nyheter da årets nominasjoner ble kjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

VINNEREN ER:

MARIA MENA!

- Jeg trodde ikke jeg skulle få den, sier en gråtkvalt Maria Mena foran et fullsatt Spektrum. Og gråten fortsetter.

På den røde løperen foran showet fortalte hun ABC Nyheter at hun ikke hadde noen forventninger utover å få drikke litt champagne og bli underholdt. Så vant hun likevel. Hun møtte pressen femten minutter etter seieren, og hadde ennå ikke sluttet å gråte.


19.42: Thomas Numme og Harald Rønneberg innleder kvelden med en skikkelig trommesolo, i litt semmer stereo. Deretter setter folk-bizarrobandet Katzjenjammer stilen for kvelden. «Dronningene av lummert leven, nådens søstere, de skadde sjelers helgener, sosietetens bakrus og Calamity Janes utdrikkingslag» har de beskrevet seg som. Det er god stemning i Spektrum nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen19.47: Mira Craig skal dele ut prisen for årets hiphop. De nominerte er Chris Lee: «Worry No», Karpe Diem: «»Fire Vegger» og Madcon: «An Inconvenient Truth».

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ikke spesielt overraskende, sier Mira om vinnerne Karpe Diem.

Prisen for beste samtidsmusikk presenteres av Keep Of Kalessin:

Ellen Ugelvik kjemper med Nordic Voices og Rolf Wallin/Oslo Filharmoniske Orkester. Og det er Ellen Ugelvik som stikker av med årets pris, for plata «George Crumb: Makrokosmos I-II».

Elektronika: Nominerte er Lindstrøm. «Where You Go I Go Too», Mental Overdrive: «You Are Being Manipulated» og Skatebård: «Cosmos».

Det er et jublende Lindstrøm som nærmest jogger opp til podiet, som årets elektronika-spellemann.


19.54: Genren Metal skal ut. Nominerte er Benea Reach. «Alleviat», Enslaved: «Vertebrae» og Keep Of Kalessin: «Kolossus».

Vinner: Enslaved, som tar prisen for tredje gang!

Årets samtidskomponist:

Nominerte er Ole-Henrik Moe Jr.: «Vent Litt Lenger», Risto Holopainen: «Garbage Collection» og Maja Ratkje: «River Mouth Echoes». Vinner er Risto Holopainen!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årets tekstforfatter blir Odd Børretzen for låta «Paradise Bay» fra albumet «Syv Sørgelige Sanger Og Tre Triste».

Årets bluespris går til Orbo & The Longshots for plata «High Roller».


Årets barneplate står mellom Klaus Sonstad, May-Britt Andersen og Trondheim Sinfonietta. «Så Rart...» er tittelen på sistnevntes plate. Og det er ikke så rart at det er Trondheim Sinfonietta som vinner!

Årets klassiske Spellemann er Henning Kraggerud.

Bransjeprisen skal deles ut, og det er Halvdan Sivertsen som skal dele ut. Vinneren får for lang og tro tjeneste:

Og det er Audun Tylden som får prisen!

- Så artig da, å få den fra Halvdan som jeg aldri har laga plate med, sier en tydelig rørt Tylden.

- Takk for en flott reise. En reiser fremdeles.

Årets popgruppe ble Real Ones, med albumet «All For The Neighbourhood». Helge Lien Trio vant årets jazz-spellemann.