Åpen for alle - alltid

Ny krisepakke 9. februar

Regjeringen legger frem en ny økonomisk krisepakke 9. februar. Foto: Scanpix.
Regjeringen legger frem en ny økonomisk krisepakke 9. februar. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRegjeringen legger 9. februar fram nye tiltak som skal styrke bankenes utlånsevne, slik at næringslivet og husholdningene lettere skal få nye lån, sier finansminister Kristin Halvorsen </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er inne i en alvorlig internasjonal finanskrise, og utsiktene for den økonomiske utviklingen er kraftig svekket, sier finansministeren.

Regjeringen følger situasjonen i bankene nøye. Norske banker hadde tilfredsstillende resultater de tre første kvartalene i 2008, og utlånstapene i bankene var fortsatt lave.

– Selv om norske banker er solide, må de sørge for fortsatt tilfredsstillende lønnsomhet og egenkapital for å møte svakere konjunkturer. Vi er kjent med at en del banker nå sikter mot en høyere kjernekapitaldekning for å sikre tilgang til finansiering til akseptable vilkår. Dersom bankene ikke får skaffet kapital til akseptable vilkår, kan det bli vanskelig for næringsliv og husholdninger å få nye banklån, sier Halvorsen.

Etter regjeringens vurdering er det nå riktig å bruke finanspolitikken for ytterligere å stimulere økonomien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Finanspolitikken kan ikke forhindre den avdempingen som ventes, men målrettede tiltak kan bidra til å dempe tilbakeslaget og stimulere sysselsettingen. Mandag legger vi derfor fram forslag til endring av statsbudsjettet 2009.

– Forslagene er innrettet for å stimulere sysselsettingen, bekjempe arbeidsløshet og dempe virkningene av den internasjonale finansuroen på norsk økonomi, sier Halvorsen. (©NTB)