- Vi skal visst leve i Middelalderen

I ruiner: For noen få var den amerikanske skolen en vei ut av Gaza-isolasjonen. Nå er skolen jevnet med jorden. Foto: Andreas H. Lunde / ABC Nyheter
I ruiner: For noen få var den amerikanske skolen en vei ut av Gaza-isolasjonen. Nå er skolen jevnet med jorden. Foto: Andreas H. Lunde / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRadikale islamister var den største trusselen mot den amerikanske skolen i Gaza. Så ble den knust av israelske jagerfly.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

BEIT HANOUN/JABALIA (ABC Nyheter): Alai Oriban leter desperat gjennom ruinene av biblioteket på skolen. Hun var bibliotekar på skolen der de beste elevene fra det mest velstående familiene i Gaza gikk.

Her fulgte undervisningen amerikansk mønsterplan, og skolen var et sekulært motvekt til konservative Hamas. De beste elevene fikk stipender på eliteuniversiteter i USA og Storbritannia.

Nå ligger alt i ruiner.

ABCTV: Gaza gir ikke opp

- Skaper terrorister

- Hvordan skal jeg kunne undervise uten bøker? Mine bøker var det eneste vinduet ut av Gaza for mange av elevene. Hvor mange nye terrorister tror du Israel har skapt her? spør hun retorisk.

Direktør Ridhi Salem tråkker gjennom knust glass og betongstøv som dekker det som var skolens grønne hage.

- Denne skolen var annerledes. Vi hadde lærere her fra hele verden. Her var det greit å ha forskjellige meninger, sier Salem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fram til Israel innledet "Operation Cast Lead" var det de radikale islamistene som var den største trusselen mot skolen. En av de utenlandske lærerne ble kidnappet, og alle de utenlandske ansatte forlot skolen da Hamas tok over.

- Det var fundamentalistiske grupper som ikke likte hva vi drev med og som ønsker å sende ut et budskap, sier Salem.

 – Jeg hadde over 20000 bøker i biblioteket mitt sier Alai Oriban, nå er de borte. Foto: Andreas H. Lunde / ABC Nyheter – Jeg hadde over 20000 bøker i biblioteket mitt sier Alai Oriban, nå er de borte. Foto: Andreas H. Lunde / ABC Nyheter

Militant område

Skolen ble knust klokka 02.00 på dag fem av den israelske luftkrigen. En nattevakt ble drept momentant da F16-fly gikk til angrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Området rundt skolen er kjent som et sted der flere raketter har blitt skutt mot Israel.

- Det var grunnen til at vi hadde vakter 24 timer i uka. Det var ingen militær aktivitet ved skolen, og ingen raketter ble skutt herfra. Vi har spurt øyenvitner i ettertid, og ingen har sett noe. Dette var et tragisk feilgrep, sier Salem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tror likevel ikke at feilbombing var årsaken.

- Dette var et strategisk feilgrep. Nå er jeg sikker på at Israel ikke ønsker oss noe godt her i Gaza. De ønsker visst at vi skal leve i Middelalderen, sier han.

Elevene som står uten en skolebygning har heller ingen alternative steder å gå på skole.

Ingen steder å dra

- Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg kan ikke gå på de offentlige skolene. De følger helt andre programmer, sier Labib El Helloui (17).

Budskapet fra lærerne og elevene som i ruinhaugen av skolen, står i sterk kontrast til de militante islamistene som ledet motstandskampen mot Israel.

En kort kjøretur unna ligger byen Jabalia. Her startet demonstrasjonene som sådde den første intifadaen i 1987. Nå er det Hamas som styrer, men også grupper som Islamsk jihad har mange tilhengere.

De mest militante gruppene rekruterer mange fra de 35.000 personene i byens flyktningeleir, som huset palestinere som flyktet fra det nåværende Israel i 1948.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 Vi har vunnet krigen mot sionistene, sier Mosher Al Masri, en radikal Hamas-leder. Foto: Andreas H. Lunde / ABC Nyheter Vi har vunnet krigen mot sionistene, sier Mosher Al Masri, en radikal Hamas-leder. Foto: Andreas H. Lunde / ABC Nyheter

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den hellige krigen fortsetter

Store deler av byen ligger i grus. Den store Alkholafa-moskeen er jevnet med jorda.

Markedsplassen utenfor blir benyttet til fredagsbønnen, og flere hundre muslimer er møtt opp.

Preken blir holdt av , en radikal Hamas-leder. De frammøte får høre om nødvendigheten av hellig krig mot sionistene, og om den religiøse plikten til å gjøre motstand.

Etter fredagsbønnen holder Al Masri en provisorisk pressekonferanse for de mange

journalistene som møtte opp.

- Vi har vunnet krigen mot sionistene, sier han.

-Hamas støtter palestinerne

- En av verdens største militærmakter har ikke nådd sine mål. Når det gjelder vår kamp, vil den fortsette fram til beleiringen av Gaza er over. Hamas støtter palestinerne som vi deler blod med, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Jabalia er det ingenting som tyder på at krigen har fått palestinerne til å snu seg mot Hamas.

For mange palestinere som ABC Nyheter snakker med, framstår islamistenes motstandskamp som et attraktivt svar på isolasjon og håpløshet.

Den amerikanske skolen manet til moderasjon og samarbeid mellom palestinerne. Nå ligger ogå den i ruiner.