Menn som dreper dem de elsker

<pNesten åtti kvinner har blitt utsatt for sjalusidrap i en periode på ni år.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag ble en kvinne skutt av sin tidligere samboer. Motivet til drapet er ikke avklart, men det virker som det er snakk om et sjalusidrap, der mannen dreper kvinnen som vil ut eller har avsluttet forholdet.

Fra 2000 til 2008 ble 78 kvinner utsatt for sjalusidrap. Under en tredjedel av disse er utført med håndvåpen, de andre metodene er slagvåpen, kniv eller hendene. Omkring tretti prosent av gjerningsmennene tok livet av seg etterpå, ifølge vg.no

Veldig individuelt

Ragnhild Bjørnebekk er voldsforsker og forteller til ABC Nyheter at det er veldig individuelt om sjalusidrap er planlagt eller ikke, og at det er mye avhengig avs drapsmannens personlighet.

- Som regel i sånne saker er det sterke følelser involvert, og personen er impulsiv og ofte overkontrollerende. Noen kan ha opplevd krenkelser tidligere, og holdt det inne i seg og så komme i en situasjon med sterke følelser hvor de akutt bryter sammen og dermed gjør voldsomme handlinger, forteller Bjørnebekk

Bjørnebekk forteller også at det er de drapsmennene som har sterkest følelser involvert som angrer etterpå.

– De har en samvittighet som fungerer normalt og angrer veldig sterkt etterpå

«Jeg har søkt mening og forståelse i tiden etter drapet, uten å finne gode forklaringer. Jeg må leve med handlingen resten av livet. Det jeg gjorde var grusomt» sier en mann som soner etter å ha drept sin kone til vg.no

- Det er noen som ikke angrer etterpå, og føler overfor seg selv at det var riktig å drepe. Disse mangler empatiske trekk overfor andre, og har en samvittighet som ikke fungerer som den skal, forteller Bjørnebekk.

Othellosyndromet

Skuespillet «Othello», skrevet av Shakespeare, viser hva sykelig sjalusi kan føre til. Othello blir lurt til å tro at hans kone Desdemona er utro mot ham. Blindet av sjalusi dreper han henne. Da han kort tid etter oppdager sannheten, at hun aldri har bedratt ham, tar han sitt eget liv, forteller Frode Thuen, forsker i Hemil senteret i en kommentar i Dagbladet.

Han forteller videre at stykket har gitt opphav til det psykiatriske begrepet «Othellosyndromet» som brukes om tilstander hvor en person som ellers fungerer normalt, blir besatt av vrangforestillinger om at ektefellen er utro. Sykelig sjalusi, er etter all sannsynlighet et vesentlig element i de tilfellene hvor menn dreper sin ektefelle hevder Thuen.

Forsideillustrasjon: Scanpix.

Personvernpolicy