Den store forskjellen

FAR OG SØNN: George Bush sammen med sønnen George W. Bush i Det ovale rom 20. januar 2001. Foto: Scanpix.
FAR OG SØNN: George Bush sammen med sønnen George W. Bush i Det ovale rom 20. januar 2001. Foto: Scanpix.

<pBush inviterte sponsorene på besøk – Barack ringte lederne i Midtøsten.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For åtte år siden overtok George W. Bush kontrollen over Det hvite hus for første gang. De siste dagene har verdenspressen behørig dekket hva Barack Obama benyttet sin første dag til, men er det noen som husker hvordan Bush brukte den første arbeidsdagen som USAs president?

I New York Times’ arkiver finner man en fyldig rapport om hva landets 43. president fylte dagen 21. januar 2001 med. Det første George W. Bush brukte dagen til var å få en grundig omvisning i Det hvite hus. Ifølge avisen fulgte presidenten nøye med, og ganske overraskende virket det som om han ikke var så godt kjent som man skulle tro, i og med at faren bodde i det samme huset fra 1989 til 1993. Med på omvisningen var støttespillere fra valgkampanjen, som fikk være med på omvisningen av de rommene som er åpne for publikum.

Frokost med pappa

Før omvisningen startet klarte Bush å få spist frokost med foreldrene, og det ble også mulighet til Bush senior og den nyinnsatte presidenten til å ta en tur inn på Det ovale rommet for en liten fotoseanse.

Emanuel Rahm og Barack Obama på sin første arbeidsdag. Foto: Scanpix.Emanuel Rahm og Barack Obama på sin første arbeidsdag. Foto: Scanpix.

Den første loven ble signert allerede dagen før, bare to timer etter at Bush var blitt tatt i ed. Loven, som effektivt begrenset det offentliges adgang til de historiske oversiktene over hva presidenten har foretatt seg, var aldri spesielt populær. Den ble også sett på som et klart tegn om at åpenhet ikke var det Bush satset mest på.

Den står også i direkte kontrast til den første loven Obama utstedte. Han signerte nemlig dokumentet som effektivt underslår og fjerner Bush sin lov. Historikere verden over har hyllet Obama for dette, og det er sannsynlig at offentligheten nå får en bedre sjanse til å se Bush i kortene, enn de noensinne hadde mens han styrte landet.

USA eller verden

Bush var også tydelig på at han ville konsentrere seg om USA og deres verdensdel, og ikke bruke mye tid i Asia og Europa. Dette står også i skarp kontrast til Obamas uttalelser før han inntok Det hvite hus. Samtidig må man ikke glemme at mye av Bushs plan ble snudd på hodet drøye åtte måneder etter innsettelsen.

USA-ekspert Svein Melby, ved Institutt for forsvarsstudiers Transatlantiske program, ser en rekke klare kontraster mellom den nåværende presidenten og hans forgjenger.

- De er to veldig forskjellige mennesketyper. Bush har en rekke ganger sagt at han handler ut fra sin magefølelse. Jeg tror vi vil se at Obama er en mye mer analyserende og kjølig type. Han vil nok føre en politikk som ser veldig mer gjennomtenkt ut enn den Bush førte. Om det vil være bedre politikk, gjenstår ennå å se, sier Melby.

Tøffere for lobbyistene

I tillegg til å signere lov om åpenhet, gjorde Obama også et grep som de fleste i USA har ventet på. Han innførte en lov som gjør det mye tøffere for lobbyister å få jobb i statsadministrasjonen, og folk som har jobbet i et departement, kan ikke lenger drive lobbyisme mot det samme departementet.

Allerede første dag tok Obama kontakt med lederne i Midtøsten i et forsøk på å finne løsninger. Foto: Scanpix.Allerede første dag tok Obama kontakt med lederne i Midtøsten i et forsøk på å finne løsninger. Foto: Scanpix.

- Man ser helt klart at dette med åpenhet også er en klar forskjell. Bush hadde nærmest en business-tilnærming til det å være president. Det å ha en effektiv styreform ble viktigere enn å ha en transparent beslutningsprosess, sier Melby.

De personlige forskjellene vil gi seg utslag, ikke bare for hvordan man brukte den første dagen, men også i hvordan ledelsen av USA blir utført.

Kjappe avgjørelser

- Bush var aldri tilhenger av det å ha lange diskusjoner. Han trengte effektivitet i beslutningsprosessen. Bob Woodwards intervjuer med den tidligere presidenten viser også dette. Obama vil derimot involvere så mange som han føler trengs, og vil sørge for å ha et så bredt beslutningsgrunnlag som mulig. Man kan gjerne si at Obama er mer akademisk anlagt. Han er en mer kjølig kalkulerende type enn Bush noensinne har vært, sier Melby.

Populariteten til presidenter forandre seg gjennom perioden de sitter ved makten. Foto: Scanpix.Populariteten til presidenter forandre seg gjennom perioden de sitter ved makten. Foto: Scanpix.

Kritikken mot denne typen komitéavgjørelser er sterk i USA. Det som Bush generelt har høstet mest støtte for er hans evne til å bestemme. Kjapt.

Den forrige Demokraten som holdt til i Det hvite hus, Bill Clinton, fikk etter presidentskapets slutt mye kritikk for å ha gjort for lite, og hvis han gjorde noe, for sent. Både USAs reaksjon på krigen i Bosnia og hans manglende vilje til å utstede en drapsordre mot Osama bin Laden har blitt kritisert. Melby tror ikke Obama vil gå i den fellen.

Store forskjeller

- Det gjenstår selvfølgelig å se, og det jeg sier her er jo spekulasjoner, men fra det jeg har sett av Obama, så tror jeg han er i stand til å ta kjappe avgjørelser alene, hvis situasjonen kommer. Uansett så vil det nok oppstå kriser som vil prøve ham ut på dette punktet, sier Melby.

George W. Bush hadde en popularitetsrating på 22 prosent da han gikk av som president. Det er det laveste historien, selv om det må nevnes at man bare har gjennomført disse målingene de siste 70 årene. Samtidig oppnådde han også den høyeste ratingen noensinne. Kort tid etter 11. september svarte 90 prosent av amerikanerne at de støttet Bush.

Barack Obama fikk en oppslutning på 78 prosent dagen før han ble tatt i ed. Kommer det til å vare?

Personvernpolicy