Åpen for alle - alltid

– Jeg er en fredens mann

Normal  0  21     false  false  false               MicrosoftInternetExplorer4  <![endif]-->   <![endif]-->   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;} <![endif]--> Den kongolesiske opprørslederen Laurent Nkunda beskriver seg selv som en fredens mann. Foto: REUTERS / Finbarr O'Reilly / SCANPIX
Den kongolesiske opprørslederen Laurent Nkunda beskriver seg selv som en fredens mann. Foto: REUTERS / Finbarr O'Reilly / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pOpprørsgeneralen Laurent Nkunda omtaler seg som en fredens mann og en sann kristen. Samtidig står han bak brutale overgrep.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nkunda har hatt tusenvis av krigere under sin kommando, samtidig som han har skapt sitt eget lille keiserdømme blant grønne åser øst i Kongo. Derfra har han samlet inn skatter og gitt ordre om det ene angrepet etter det andre.

Helt siden 1993 har han kjempet med våpen i hånd for tutsienes sak, først i eksil i Rwanda, deretter i hjemlandet Kongo. Styrkene hans har gang på gang blitt anklaget for grove overgrep som summariske henrettelser, tortur og brutale voldtekter, og selv minner han langt mer om en maktgal krigsherre enn den fromme frihetskjemperen han ønsker å fremstille seg som.

Trussel mot sivile

– Så lenge Nkunda er på frifot, er sivilbefolkningen i stor fare, heter det i en tidligere uttalelse fra menneskerettsgruppa Human Rights Watch.

Selv understreker Nkunda at han er kristen og at han ønsker å beskytte tutsiene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ble født i en kristen familie, og jeg har alltid hatt min tro, sa han da han i fjor stilte opp til intervju i forbindelse med offensiven han hadde satt i gang øst i Kongo.

41-åringen var kledd i kamuflasjeklær, bar en trestokk med sølvbeslag og hadde med seg lammet Betty, som skulle symbolisere hans fredelige intensjoner.

Elegant og smart

Nkunda snakker fransk, engelsk og minst tre afrikanske språk. Han bruker elegante briller og kjører en moderne firehjulstrekker. Ofte er han sett med et jakkemerke der det står «Opprørere for Kristus». Han har også studert psykologi.

Nkunda avviser at krigen han fører, har noe å gjøre med mineralrikdommene øst i Kongo. Og på spørsmål om hvordan en fredens mann kan forsone seg med de store lidelsene som krigen påfører sivilbefolkning, svarer han:

– Det er frihetens pris.

Torsdag ble han arrestert i Rwanda, landet der han selv begynte kampen for tutsiene som nå har sørget for å sperre ham inne. (©NTB)