Merverdiavgift

Her kan du beregne hvor stor andel merverdiavgiften er av varens pris. Eller du kan regne ut hvor mye mva som må legges til varens pris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se også

Skattekalkulatorer
Her finner du alle skattekalkulatorene på ABC Penger.

Kalkulatoroversikt
Her finner du en oversikt over alle kalkulatorene på ABC Penger.

Merverdiavgiften er på de fleste varer 25 %. På varens pris legges det altså på en merverdiavgift på 25 %. Varens pris, inklusive mva, har dermed en mva-andel på 20 %.

Matvarer har en sats på 15 prosenjt i 2012 (14 proset i 2011). Matvarer er definert som varer som er ment for det menneskelige fordøyelsessystem. Unntatt fra dette er alkohol, tobakk og piller, som har en sats på 25 %. Innenfor dette mva-området har varens pris en mva-andel på 13,04 %.

Satsen for persontransport, kinodrift og kringkastingsavgiften er 8 %. Innenfor dette mva-området har varens pris en mva-andel på 7,41 %.

I tillegg er noen områder fritatt for mva. Blant annet gjelder dette bøker, aviser, overnatting, og kulturelle arrangementer i vid forstand.

Kalkulatoren regner ut hvor mye merverdiavgiften utgjør av varens pris, hvis prisen er oppgitt inklusive mva. Den regner også ut hvor mye mva som må legges til hvis varens pris er oppgitt eksklusive mva.

Prisen er inklusive MVA:
Pris inklPris eksMVA-
MVAMVAandel
Varer med 25 % mva
Varer med 15 % mva
Varer med 8 % mva
Prisen er eksklusive mva:
Pris eksPris inklMVA-
MVAMVAandel
Varer med 25 % mva
Varer med 15 % mva
Varer med 8 % mva


Kalkulatoren er utviklet av Smarte Penger.

Personvernpolicy