Fryktet Kongo-opprører arrestert

Fryktet Kongo-opprører arrestert
Fryktet Kongo-opprører arrestert

<pEn av de mest fryktede opprørslederne øst i Kongo er arrestert i Rwanda. Laurent Nkunda er mannen som i høst startet en ny offensiv i Nord-Kivu, et område som i årevis har vært rammet av en av verdens mest brutale kriger.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pågripelsen kan bety slutten for en av de mektigste og mest fryktede opprørsgruppene øst i Kongo. Regjeringen i Kongo vil nå be om å få utlevert Nkunda, som tidligere sies å ha samarbeidet nært med de tutsti-dominerte myndighetene i Rwanda.

Årsaken til at han ble pågrepet, skal være at han ikke ville delta i en felles operasjon mellom rwandiske og kongolesiske soldater som ble iverksatt denne uken.

Målet for operasjonen er blant annet å pågripe rwandiske hutuopprørere som sto bak folkemordet i Rwanda i 1994, og som siden flyktet og slo seg ned i Kongo.

Nkunda selv har erklært hutuopprørerne som sine fiender.

– På flukt

– Eksgeneral Laurent Nkunda ble arrestert torsdag 22. januar klokken 22.30 mens han var på flukt på rwandisk territorium. Dette var etter at han hadde ytt motstand mot våre styrker i Bunagana med tre bataljoner, heter det i uttalelsen fra kommandantene for de rwandiske og kongolesiske styrkene.

Også den øverstkommanderende for politistyrkene i Kongo sier at Nkunda er pågrepet.

Nkundas styrker skal ha tatt opp kampen mot de rwandiske og kongolesiske regjeringsstyrkene da de kom til byen Bunagana i provinsen Nord-Kivu torsdag.

Rwanda og Kongo har tidligere vært bitre fiender, ved at de støttet ulike parter under krigen øst i Kongo, men nå blir alle Nkunda-lojale soldater oppfordret til å overgi seg til regjeringsstyrkene i de to landene og la seg integrere der.

– Kamp for tutsier

Nkunda startet sin egen opprørsgruppe i 2004. Da han i august trakk seg fra fredsforhandlingene med Kongos regjering og en allerede skjør våpenhvile, begrunnet han offensiven med at gruppa hans ble angrepet av regjeringssoldater.

Han sa også at han kjempet for rettighetene og sikkerheten til tutsiene i Kongo og krevde mer innflytelse i Kongos regjering.

I løpet av høsten tok han kontroll over store områder i Nord-Kivu, områder som kongolesiske og rwandiske soldater i fellesskap nå forsøker å få kontroll over.

Rwanda har bidratt med rundt 3.500 soldater som gikk inn i Kongo tirsdag. (©NTB)

Personvernpolicy