Slumdog Millionaire

Denne filmen har alt

Filmen Slumdog Millionaire er en storslått film om grusomhet og kjærlighet, eventyr og håp. Og om valgene som definerer hvem vi er. Det er en film som sitter i deg. Lenge. Foto: Filmweb.
Filmen Slumdog Millionaire er en storslått film om grusomhet og kjærlighet, eventyr og håp. Og om valgene som definerer hvem vi er. Det er en film som sitter i deg. Lenge. Foto: Filmweb.

<pSlumdog Millionaire er en fullstendig komplett film. Den får attpåtil ut hele følelsesregisteret ditt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har ikke en gang passert januar når vi utroper Slumdog Millionaire til en av årets beste filmer.

Den fantastiske historien om den indiske attenåringen som jobber seg oppover fra slummen i Mumbai til å gjøre suksess på indiske «Who wants to be a Millionaire» har høstet suksess over hele verden.

Det er fullt fortjent.

Sjelden har vel undertegnede hatt så høye forventninger til en film før. Forventningene har ligget på et nivå som kunne gjort filmen stor urett. Derfor er det så gledelig å si at Slumdog Millionaire innfrir alle forventninger.

Men det er ikke bare en lystig feelgood film som har kommet fra Trainspotting-regissør Danny Boyle.

Slumdog Millionaire er til tider så rå og brutal at det gjør vondt. Den river i deg og tar et følelsesmessig balletak på tilskueren, samtidig som den stryker deg over kinnet.

Den viser verdens ondskap på en brutal måte, og gir deg stunder med menneskelighet og varme som gir deg lyst til å gå ut og omfavne verden. For i all den mørke djevelskapen, finnes også en nydelig kjærlighetshistorie og en fortelling om hvordan godhet, håp og menneskeverd kan overleve mot alle odds, selv i den dystreste avkrok.

Slumdog Millionaire starter med at den atten år gamle slumkjøteren Jamal Malik (glimrende portrettert av Dev Patel) blir arrestert etter å være ett spørsmål fra å vinne hovedpremien på 20 millioner rupi i den indiske utgaven av Who Wants To Be A Millionaire. Politiet torturerer Jamal for å få ham til å innrømme at han har jukset seg til topps. For hvordan kan en unggutt fra slummen i Mumbai klare det utdannede leger og advokater ikke klarer.

Jamal Malik er jo bare en slumkjøter. Hva i all verden kan vel han vite? Svaret er enkelt: Han kan vite svarene.

Dermed får vi tilbakeblikk i Jamal sitt liv, fra barndommen i slummen sammen med broren Salim, gjennom oppveksten og møtet med den store kjærligheten Latinka (som i voksen alder spilles av nydelige Freida Pinto) - som er dømt til en gang å komme mellom de to brødrene. Bak hvert spørsmål i spørreprogrammet, skjuler det seg en historie fra Jamals liv. Og fortellingen om hvordan Jamal har tilegnet seg svarene sine, er mye av det filmen er bygget rundt.

Det er energi i hver en scene. Det er fargerikt og visuelt. Skuespillerne leverer som om de ikke har gjort noe annet (særlig den unge Jamal gjør en rørende figur) - og publikum får et sterkt og rått møte med en virkelighet milevis unna vår vestlige sofakrok. På mange måter er det fristende å si at regissør Danny Boyle har laget en en slags moderne og fartsfull utgave av Oliver Twist, med en touch av Bollywood.

Dagen før Slumdog Millionaire har norsk premiere, er det kjent at filmen har sikret seg ti oscarnominasjoner, blant annet for beste film og beste regissør. Det kjennes helt riktig.

Slumdog Millionaire har endt opp som en komplett film. Det er en film om grusomhet og kjærlighet, eventyr og håp. Og om valgene som definerer hvem vi er. Det er en film som sitter i deg. Lenge.

Personvernpolicy