Gazas befolkning kjemper videre

Det var køer på grensen mellom Egypt og Gaza da ABC Nyheter kom seg over torsdag ettermiddag. Foto: Andreas H. Lunde
Det var køer på grensen mellom Egypt og Gaza da ABC Nyheter kom seg over torsdag ettermiddag. Foto: Andreas H. Lunde

<pBefolkningen i Gaza kjemper for å finne tilbake til hverdagen etter tre uker med intens krigføring. ABC Nyheters reportere skildrer stemningen i det krigsherjede område.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GAZA BY (ABC Nyheter): Ved den egyptiske grensestasjonen Rafah, står hjelpearbeidere, journalister og palestinere i kø. En mann har med seg flere blytunge kofferter med forsyninger.

Sekker stappfulle med tepper blir fraktet gjennom sikkerhetskontrollen. Et team fra Leger uten grense (MSF) har ventet i fire døgn på å krysse grensa. Hjelpearbeidere fra Malaysia må smøre seg med tålmodighet i passkontrollen.

Les også: Det siste fra ABC Nyheter i Gaza

Stenges inne - og ute

For palestinere har grensa vært omtrent helt stengt i 1,5 år. For hjelpearbeidere og journalister har grensa vært stengt siden krigen begynte, men åpnet sporadisk da våpenhvilen kom på plass.

Uten alle papirer i orden er det ikke mulig å komme seg over grensen fra Egypt til Gaza. Foto: Andreas H. Lunde / ABC NyheterUten alle papirer i orden er det ikke mulig å komme seg over grensen fra Egypt til Gaza. Foto: Andreas H. Lunde / ABC Nyheter

ABC Nyheter kom seg inn i Gaza torsdag ettermiddag. Etter tre timer i passkontrollen begynte reisen nordover mot Gaza by.

Turen fra sør til nord i Gaza tar litt over en time. 1,5 millioner mennesker prøver nå å finne tilbake til hverdagen etter krigen.

Den israelske krigføringen gjorde slutt på 1300 menneskeliv, blant dem 400 barn. Fortsatt graves de i ruinene etter familier som har mistet sine. På den timelange kjøreturen fra grensa får vi et kort innblikk i krigens ødeleggelser, og de tapre forsøkene på å overleve etter krigen.

I kø for drivstoff

Vi kjører gjennom nabolag som nesten er fullstendig utslettet. Naboer søker sammen utenfor sine ødelagte hjem. Flere har tent bål for å holde varmen i skumringen.

Lukta av diesel fra hundrevis av strømaggregater blander seg med stanken av kloakk. Den tjukke lufta er tung av støv som dekker horisonten.

Noen få heldige har fått tak i traktorgravere for å rydde i ruinene. En bonde observerer olivenlundene som er blitt ødelagt av de israelske stridsvognene.

Ved bensinstasjonene står lokalbefolkningen i flere hundre meter lange køer for å få fylt sine gassbeholdere. Vi blir fortalt at prisen på gass i Gaza nå er tjue ganger så høy som i Egypt, under en times kjøretur lengre sør.

I Gaza by samles fastboende og pårørende med pressefolk og delegasjoner fra hele verden.

Militærfartøy holder vakt

Hotellene som ligger langs stranda i Gaza by er fullbookede. Lyden av bølgene som skyller inn over stranda minner om et ferieparadis.

Men lysene fra israelske militærfartøy sees lett utenfor kysten. De er klare til å skyte varselskudd mot enhver fiskebåt som nærmer seg grensa som Israel har dratt på sjøkartet.

De er en påminnelse om at Israel holder Gaza i et jerngrep, og at krigsmaskinen ikke er langt unna.

Viduene på rommene på vårt hotell blåst inn, og betjeningen forsøker å holde trekken ute med plast.

Palestinerne har stått sammen gjennom en ny krig. Nå kjemper de for å finne tilbake til hverdagen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus