Gazas befolkning kjemper videre

Det var køer på grensen mellom Egypt og Gaza da ABC Nyheter kom seg over torsdag ettermiddag. Foto: Andreas H. Lunde
Det var køer på grensen mellom Egypt og Gaza da ABC Nyheter kom seg over torsdag ettermiddag. Foto: Andreas H. Lunde

<pBefolkningen i Gaza kjemper for å finne tilbake til hverdagen etter tre uker med intens krigføring. ABC Nyheters reportere skildrer stemningen i det krigsherjede område.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GAZA BY (ABC Nyheter): Ved den egyptiske grensestasjonen Rafah, står hjelpearbeidere, journalister og palestinere i kø. En mann har med seg flere blytunge kofferter med forsyninger.

Sekker stappfulle med tepper blir fraktet gjennom sikkerhetskontrollen. Et team fra Leger uten grense (MSF) har ventet i fire døgn på å krysse grensa. Hjelpearbeidere fra Malaysia må smøre seg med tålmodighet i passkontrollen.

Les også: Det siste fra ABC Nyheter i Gaza

Stenges inne - og ute

For palestinere har grensa vært omtrent helt stengt i 1,5 år. For hjelpearbeidere og journalister har grensa vært stengt siden krigen begynte, men åpnet sporadisk da våpenhvilen kom på plass.

Uten alle papirer i orden er det ikke mulig å komme seg over grensen fra Egypt til Gaza. Foto: Andreas H. Lunde / ABC NyheterUten alle papirer i orden er det ikke mulig å komme seg over grensen fra Egypt til Gaza. Foto: Andreas H. Lunde / ABC Nyheter

ABC Nyheter kom seg inn i Gaza torsdag ettermiddag. Etter tre timer i passkontrollen begynte reisen nordover mot Gaza by.

Turen fra sør til nord i Gaza tar litt over en time. 1,5 millioner mennesker prøver nå å finne tilbake til hverdagen etter krigen.

Den israelske krigføringen gjorde slutt på 1300 menneskeliv, blant dem 400 barn. Fortsatt graves de i ruinene etter familier som har mistet sine. På den timelange kjøreturen fra grensa får vi et kort innblikk i krigens ødeleggelser, og de tapre forsøkene på å overleve etter krigen.

I kø for drivstoff

Vi kjører gjennom nabolag som nesten er fullstendig utslettet. Naboer søker sammen utenfor sine ødelagte hjem. Flere har tent bål for å holde varmen i skumringen.

Lukta av diesel fra hundrevis av strømaggregater blander seg med stanken av kloakk. Den tjukke lufta er tung av støv som dekker horisonten.

Noen få heldige har fått tak i traktorgravere for å rydde i ruinene. En bonde observerer olivenlundene som er blitt ødelagt av de israelske stridsvognene.

Ved bensinstasjonene står lokalbefolkningen i flere hundre meter lange køer for å få fylt sine gassbeholdere. Vi blir fortalt at prisen på gass i Gaza nå er tjue ganger så høy som i Egypt, under en times kjøretur lengre sør.

I Gaza by samles fastboende og pårørende med pressefolk og delegasjoner fra hele verden.

Militærfartøy holder vakt

Hotellene som ligger langs stranda i Gaza by er fullbookede. Lyden av bølgene som skyller inn over stranda minner om et ferieparadis.

Men lysene fra israelske militærfartøy sees lett utenfor kysten. De er klare til å skyte varselskudd mot enhver fiskebåt som nærmer seg grensa som Israel har dratt på sjøkartet.

De er en påminnelse om at Israel holder Gaza i et jerngrep, og at krigsmaskinen ikke er langt unna.

Viduene på rommene på vårt hotell blåst inn, og betjeningen forsøker å holde trekken ute med plast.

Palestinerne har stått sammen gjennom en ny krig. Nå kjemper de for å finne tilbake til hverdagen.

Personvernpolicy