Åpen for alle - alltid

Fem dømt for tortur i Klæbu

Hele ti personer sto tiltalt for frihetsberøvelse og legemsbeskadigelse av en 29 år gammel mann i Klæbu i september 2008. Fem av disse har nå fått dom, mens resterende fem ble frikjent. FOTO: Sør-Trøndelag tingrett
Hele ti personer sto tiltalt for frihetsberøvelse og legemsbeskadigelse av en 29 år gammel mann i Klæbu i september 2008. Fem av disse har nå fått dom, mens resterende fem ble frikjent. FOTO: Sør-Trøndelag tingrett
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFem personer er i Sør-Trøndelag tingrett dømt til fengselsstraffer for frihetsberøvelse og legemsbeskadigelse av en 29 år gammel mann i Klæbu i september 2008.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken har vært omtalt som tortursaken i Klæbu, og har ifølge tingrettens dom sammenheng med innkreving av penger i narkotikamiljøer i Trondheim og Oslo. En 38 år gammel mann og en 17 år gammel jente har fått de strengeste straffene,

henholdsvis fengsel i tre år og åtte måneder, og tre års fengsel.

Fem av de til sammen ti tiltalte i saken ble frifunnet. Disse fem deltok ikke i bortføringen og mishandlingen, men var tiltalt fordi de unnlot å varsle politiet om at offeret ble holdt fanget med alvorlige skader og store smerter.

De fem domfelte i saken, er i tillegg til fengselsstraffene dømt til i fellesskap å betale 29-åringen 200.000 kroner i oppreisningserstatning.

Spiker i lårene

I tillegg til den 38 år gamle hovedmannen og den 17 år gamle jenta er to menn på 36 og 46 år dømt til fengselsstraffer på henholdsvis to år, og ett år og åtte måneder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

36-åringen deltok i frihetsberøvelsen som sjåfør. 46-åringen ble dømt fordi han disponerte huset der offeret ble holdt fanget i kjelleren i halvannet døgn 17. og 18 september i fjor.

Den 28 år gamle kvinnen ble frikjent for punktet om frihetsberøvelse, men ble kjent skyldig i å ha brukt en hammer til å slå spiker inn i lårene på offeret mens han lå hjelpeløs i kjelleren. I tillegg ble hun kjent skyldig i å ha satt fram alvorlige trusler om mishandling.

For den 17 år gamle jenta er to tredeler av straffen gjort betinget. Med unntak av hovedmannen har også de øvrige domfelte fått deler av straffen gjort betinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Knust kneskål

Hendingsforløpet som er beskrevet i dommen, startet om kvelden 16. september da 29-åringen som ble utsatt for de kriminelle handlingene, kom fra Oslo til Trondheim. Han hadde avtale om å møte den 17 år gamle jenta, som han nylig hadde vært kjæreste med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtalen var at de skulle være sammen på en hytte ved Jonsvatnet i Trondheim. På turen dit ante han at noe galt var i gjære. Han kom seg ut av bilen og fikk etter hvert tilhold i en leilighet på Tunga. Bortføringen skjedde ved 2.30-tiden natt til 17. september, da han igjen hadde gjort avtale om å møte den 17 år gamle jenta.

Hun kom til det avtalte stedet i en bil med sjåfør, og den 38 år gamle hovedmannen gjemt i bagasjerommet, utstyrt med finlandshette og balltre. I løpet av den neste timen ble 29-åringen – etter et mislykket rømningsforsøk – slått med balltre slik at kneskåla ble knust, og han ble påført andre skader før han ble plassert i kjelleren i huset i Klæbu.