Meny

- Krem kan beskytte mot herpessmitte

SMITTET: Over en halv milliard mennesker på verdensbasis er smittet av herpes type 2, som kan gi utbrudd på kjønnsorganene, ifølge WHOs estimater. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere mener de har utviklet en krem som kan beskytte mot spredning av herpesviruset. En halv milliard mennesker er smittet av kjønnssykdommen.

Mer om saken

Genital herpes smitter ved seksuell kontakt. Praktisering av munnsex medfører fare for smitte fra munn til kjønnsorganer, og omvendt.

Viruset vandrer langs nervebaner, og går i hvilefase i såkalte nerveganglier. Når viruset er i hvilefasen, har man ingen symptomer. Viruset kan imidlertid våkne fra dvalen og forårsake gjentatte utbrudd med samme lokalisering. De senere utbruddene er som nevnt vanligvis mildere enn den første episoden.

Mikrobisider er preparater som kan påføres i vagina eller rektum for å beskytte mot seksuelt overførbare sykdommer. De kan blant annet komme i form av kremer, geleer og stikkpiller. Mikrobisidene kan også ha sæddrepende effekt.

Per i dag har man ikke lyktes med å utvikle en mikrobisid som er effektiv på mennesker.

Kilder: WHO , Pasienthandboka.no

Over en halv milliard mennesker i verden lever med herpes simplex virus type 2 (HSV-2), og man regner med rundt 24 millioner nye tilfeller hvert år, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Fordi sykdommen ikke lenger er meldepliktig i Norge har man ingen absolutte tall for hvor mange nordmenn som er smittet, men ifølge Olafiaklinikken er viruset utbredt også her til lands.

Varer livet ut

Herpes type 2 er hovedårsaken til herpesinfeksjon på kjønnsorganet. Herpesviruset er svært smittsomt, og om du først blir smittet så blir du ikke kvitt det.

Men nå mener amerikanske forskere å ha utviklet en krem til vaginal påføring, som kan beskytte mot herpessmitte ved seksuell omgang.

Kremen bruker en ny metode for å skru av genene som herpesviruset bruker for å angripe celler, og den har vist lovende resultater i tester på mus.

Ifølge forskere ved Harvard Medical School og Albert Einstein College of Medicine beskyttet kremen - som er utviklet av legemiddelselskapet Alnylam Pharmaceuticals Inc - musene mot smitte fra herpes type 2 i opptil en uke per applikasjon.

I en pressemelding skriver forskerne at behandlingen ikke førte til irritasjon på musenes kjønnsorganer.

Kremen er laget med såkalte mikrobisider, som skal redusere effektiviteten til mikroorganismene i viruset (se boks til høyre).

Påvirker livskvaliteten

- Det er jo sånn at genitalherpes er en medisinsk sett uskyldig og ufarlig sykdom, men likevel påvirker den livskvaliteten til mange av dem som er smittet og har utbrudd. Derfor skulle det nok sikkert være et marked for en sånn krem hvis den viser seg å være effektiv, sier Harald Moi ved Olafiaklinikken til ABC Nyheter.

- Hvorvidt disse mikrobisidene virker mot herpes på mennesker gjenstår å se. Selv om forskerne mener å ha lyktes i museforsøk, så gjenstår det nok mye før man kan vise at det virker på mennesker, fortsetter han.

- Det har vært skuffende resultater hittil når det gjelder liknende preparater for å beskytte mot hiv. Hittil har man ikke klart å finne noe middel som har vært effektivt, de første man utviklet viste seg faktisk å øke risikoen for hiv-smitte, fortsetter han.

Unge smittes ved munnsex

Moi forteller videre at selv om herpes type 2 er den som vanligvis forårsaker utbrudd på kjønnsorganene, så har man sett en trend blant unge mennesker de siste 10-15 årene:

- Det vi ser har hatt en økende tendens, fremfor alt på unge mennesker, er genital herpes av herpes type 1. Det vil si at det har skjedd en overføring av munnsårherpes til genitale organer. Faktisk blant unge under 25 år har mer enn halvparten herpes type 1, ikke type 2.

- Type 2 er den som spres mest direkte gjennom sex, mens type 1 spres mest med munnsex, sier han.

Moi tror noe av forklaringen på dette ligger i at herpes type 1 som ofte setter seg rundt munnen i barnealder, er blitt litt mindre vanlig.

- Det er relativt mange som nå vokser opp og kommer inn i tenårene uten herpes type 1, og da er man mottakelig for det viruset genitalt. Hvis man derimot er smittet i barndommen, har man beskyttelse mot å få det andre steder på kroppen.

- Men hvis partneren har herpes rundt munnen, og man ikke selv er bærer av herpes type 1, så kan man risikere å få det i underlivet. Da kan det bli et voldsomt smertefullt førstegangsutbrudd, sier Moi til ABC Nyheter.

Den amerikanske studien er publisert i tidsskriftet «Cell Host & Microbe».

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus