Spiser og leser i fart

Spising i bil ødelegger konsentrasjonen.
Spising i bil ødelegger konsentrasjonen.

<pHos mange bilførere ligger konsentrasjonen andre steder enn på veien. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Veitrafikkloven § 3
§ 3.Grunnregler for trafikk.

Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.

Vegfarende skal også vise hensyn mot dem som bor eller oppholder seg ved veien.

Det er ikke bare fikling med mobil og radio som utgjør en fare mens man kjører bil i trafikken. Norske bilister kombinerer bilkjøring med en rekke andre aktiviteter. Svært mange av ulykkene på norske veier skyldes ukonsentrasjon og ren og skjær dumskap.

– Det verste eksempelet jeg har sett må vel være en dame som satt og løste kryssord midt i påsketrafikken. Ellers er det mye av stressede forretningsfolk som leser dokumenter på veien. Alt man gjør som ikke er bilkjøring stjeler oppmerksomheten fra veien, forteller distriktsleder for UP Østlandet, Ola Høiby, til ABC Nyheter.

Ifølge Høiby er det mange tekniske ting i en bil som kan stjele oppmerksomheten fra en bilfører. Det kan være for eksempel cd-spillere, radio og navigasjonssystem.

– Men vi ser også mye av sminking og barbering. Og folk som har tatt med seg hele kaffetrakteren i bilen.

Viktig å være klar til å reagere

– Her om dagen så vi et tilfelle av en mann som kjørte ut fra en bensinstasjon med mobiltelefon i den ene hånden og baguette i den andre, rattet ble styrt med knærne, forteller Jan Kristiansen, politiinspektør i trafikkseksjonen i Oslopolitiet til ABC Nyheter.

- Om man tar en sjokoladebit så er jo ikke det all verden, men når det er snakk om hamburgere, for eksempel så er jo disse veldig lette å søle med. Mister man mat i fanget så er det jo første reaksjon å kaste det fra seg, og du blir distrahert, det blir en sikkerhetsrisiko. Generelt sett er ingenting som okkuperer hendene er heldig for kjøringen. Man må ha begge hender klare til å reagere.

- Vi har og kommet over par som bedriver seksuelle aktiviteter i bilen, og det er ikke akkurat noe vi er begeistret for.

Anmeldelse

Kristiansen forklarer også all aktivitet i bilen som distraherer kjøring kan føre til anmeldelse etter veitrafikklov paragraf nr 3, som handler om at man skal ferde hensynsfullt og være varsom så det ikke kan oppstå skade, også vise hensyn til de som oppholder seg ved veien.

Uforsvarlig handsfreebruk

- Til slutt vil jeg si at under bilkjøring bør all oppmerksomhet være på veien, og man skal ikke gjøre noe annet. Når det gjelder handsfreebruk, noe som faktisk er lov, så har forskning vist at man reagerer tre fjerdedels sekunder saktere, og det kan være en del bare i 50 km i timen, avslutter han.

Personvernpolicy