Meny

Tsjad-sykehus forsinket

Forsvarets feltsykehus til Tsjad er forsinket. Her ser vi forsvarssjef Sverre Diesen det nye feltsykehuset som Forsvarets logistikkorganisasjon overleverte til Saniteten i april i fjor. Foto: Morten Holm / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges feltsykehus til Tsjad er kraftig forsinket.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen besøkte nylig Abéché i Tsjad, dit Norge skal sende et feltsykehus. Hun sa at feltsykehuset skal være på plass i løpet av mars.

Nå bekrefter Forsvarsdepartementet overfor ABC Nyheter at Norges bidrag til Tsjad i verste fall kan være flere måneder forsinket. Uansett er det klart at sykehuset ikke vil være på plass i mars, som tidligere signalisert.

- Vil ta måneder

Ifølge major Heidi Langvik-Hansen i Forsvarsdepartementet er det usikkert når man vil være på plass.

- Men uansett vil det ta måneder før vi er på plass i Tsjad. Vi har erfaring fra forberedelsen av ingeniørstyrken til Sudan, som aldri ble noe av, og vi vet hvor lang tid en sånn prosess kan ta, sier hun.

- Vi håper å være klar i løpet av våren – kanskje mai eller juni.

Det er FN som har rettet forespørselen til Norge. Ifølge Langvik-Hansen er man så vidt i gang med samtalene med FN.

- Vi har begynt, men hvor lang tid prosessen vil ta, er usikkert – og en vil kunne gå flere runder.

Stort apparat

Det er et stort apparat som settes i gang i forbindelse med en sånn operasjon. I tillegg til selve sykehuset, trenger man støttepersonell innenfor eksempel logistikk, mat, vann, transport. Norge har tilbudt å sende 150 personer, hvorav rundt 90 vil betjene selve feltsykehuset og 60 vil inngå i støttefunksjoner.

Det er flere vanskelige avklaringer som gjenstår i samtalene med FN.

- Blant annet er man fremdeles usikker på størrelsen på sykehuset, i tillegg til sammensetning. Det er den ene tingen. En annen ting er at vi må forhandle med FN om hvilket støtteapparat vi får ta med oss.

Selve sykehuset klart

Ifølge oberst Jens Henrik Syversen, stabssjef i Forsvarets sanitet (FSAN) har man god kontroll på selve sykehuset, inkludert helsepersonell.

- Fra vår side vil vi være klare i mars. Vi har allerede kalt inn ledelsen for sykehuset, vi har startet kursing av personell, og vi kjører en tidsplan ut fra at tidligste mulighet blir i mars.

15. mars 2009 overtar FN den nåværende EU-operasjonen nordøst i Den sentralafrikanske republikk og øst i Tsjad på grensen til det krigsherjede Darfur i Sudan.

Totalt 1,2 millioner mennesker trenger hjelp i dette området, ifølge FN. Av disse er 290.000 Darfur-flyktninger, mens 180.000 er internt fordrevne i Tsjad.

Tsjad er Afrikas femte største land, har en befolkning på 10,8 millioner og grenser blant annet til Sudan, Libya, Niger og Nigeria.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus