Sparing til utbetalingsmål

Kalkulatoren regner ut hvor mye du må spare for å få en viss sum årlig utbetalt. Beregningen tar utgangspunkt i at beløpet skal være i dagens pengeverdi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se også

Hvor mye må du spare selv
En gjennomgang av hva som må til for å nå forskjellige typer sparemål.

Når du vil ha et fast beløp utbetalt
Les mer om det å spare til et utbetalingsmål. Her er det en rekke eksempler på hva du må spare.

KALKULATORER:
Hvor mye må du spare
Kalkulatoren regner ut hvor mye du må spare for å nå et visst beløp, et visst antall år frem i tiden.

Hva vokser et sparebeløp til
Med denne kalkulatoren kan du regne ut hvor mye et fast sparebeløp vokser til, og/eller se hva et startbeløp vokser til.

Aksjefondsparing
Se hvor mye et fast sparebeløp i aksjefond stiger i verdi. Kalkulatoren tar hensyn til de spesielle skattereglene som gjelder for aksjefond.

Hvor mange år varer sparebeløpet
Legg inn hvilket beløp du vil ta ut per termin (år, halvårig, kvartalsvis eller månedlig). Kalkulatoren regner ut hvor mange terminer/år det tar før beløpet er brukt opp.

Sparekalkulatorer
Her finner du alle sparekalkulatorene på ABC Penger.

Kalkulatoroversikt
Her finner du en oversikt over alle kalkulatorene på ABC Penger.

Den årlige summen er en skattefri utbetaling, slik at den er mer verdt enn for eksempel en pensjonsutbetaling. Hvis du for eksempel har en marginalskatt på 31 % som pensjonist, tilsvarer 50.000 kroner en pensjonsutbetaling på 72.463 kroner

Kalkulatorforklaring
Ønsket årlig utbetalingsbeløp er det beløpet du skal få «utbetalt» fra din egen sparing. Når du er ferdig med oppsparingsperioden, har du et visst beløp tilgjengelig. Dette beløpet blir fordelt over det antall år utbetalingen skal vare.

Skal utbetalingsbeløpet øke med inflasjonen: Hvis du velger ja på dette, vil beløpet vokse i takt med inflasjonen. Det krever økt sparing.

Regn med formuesskatt: Maksimal formuesskatt er 1,1 %. Dette tilsvarer en tapt avkastning på 1,53 % før skatt. Hvis du svarer ja på dette, er dette altså det samme som å tape dette i avkastning hvert år. Les mer om formuesskatt her.

Dette har jeg spart opp i dag: Kalkulatoren kan ta hensyn til at du allerede har spart opp et beløp. Dette reduserer naturlig nok den nødvendige tilleggssparingen.

Antall oppsparingsår er hvor mange år du har på deg til å spare for å nå utbetalingsmålet.

Antall spareterminer i året: Det naturlig å legge inn er 1 for årlig, eller 12 for månedlig.

Antall år utbetalingen skal vare er lengden på utbetalingsperioden. Jo flere år du skal ha beløpet utbetalt, jo mer må du spare.

Skatteprosent: Når kalkulatoren beregner skatt, regner den med løpende skattebelastning. Kapitalinntekter beskattes med 28 %. Men her finnes det mange spareformer som beskattes annerledes. For eksempel blir verdistigning på aksjefond ikke skattlagt før ved salg.

Inflasjon: Inflasjonen brukes til å regne om fremtidige pengeverdier til dagens pengeverdi. Det er naturlig å bruke 2,5 % fordi dette er styringsmålet til Norges Bank.

Ønsket årlig utbetalingsbeløp
Skal utbetalingsbeløpet øke med inflasjonen?
Regn med formuesskatt på 1,1 %
Dette har jeg spart opp i dag
Antall år oppsparingen skal vare
Antall spareterminer i året
Antall år utbetalingen skal vare
Forventet årlig avkastning
Inflasjon
Skatteprosent
Dette må du spare per spareterminKalkulatoren er utviklet av Smarte Penger.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus