Tøff første dag på jobben

Den amerikanske presidenten Barack Obama første dag på jobben. Foto: Afp/Scanpix. (Alle foto: Scanpix.)
Den amerikanske presidenten Barack Obama første dag på jobben. Foto: Afp/Scanpix. (Alle foto: Scanpix.)

<pNy ed, ikke fullstendig administrasjon og en mulig finansminister som «glemte» å betale skatt. Det ble en travel første dag for Barack Obama.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON (ABC Nyheter): Sannsynligvis hadde det ikke vært nødvendig av avlegge eden på ny. Men fordi høyesterettsjustitiarius John Roberts stokket ordene i den grunnlovfestede eden presidenten avla tirsdag, valgte Obama og hans rådgivere at den nye presidenten skulle avlegge eden på ny – med alle ordene i rett rekkefølge. Den nye eden ble avlagt klokka 01.35 norsk tid natt til i dag.

Se Obama avlegge eden på nytt: Avla ed på nytt

Ordstokkingen under edsavleggelsen var den mest omtalte men kanskje likevel minst viktige hendelse som opptok folk her i Washington i går. Uansett ordstillingen i eden tiltrådte Obama som president klokka 1800 norsk tid tirsdag, selv om programmet under seremonien var forsinket slik at han ikke hadde rukket å avlegge eden. Men nå er det gjort igjen, for alle tilfellers skyld.

Se mer fra seremonien på ABC TV:

Obama tatt i ed

Her er talen

Hillary godkjent

Hilary Clinton sverger sin ed.Hilary Clinton sverger sin ed.

Viktigere enn den nye edsavleggelsen var at Senatet i går godkjente Hillary Clinton som ny utenriksminister med stemmetallene 94 mot 2, og hun ble tatt i ed like etterpå.

Dermed meldte hun fra at hun samtidig trekker seg fra sin plass som senator fra New York. Der har det vært spekulert på om president John Kennedys datter Caroline Kennedy ville bli utpekt av New Yorks guvernør David Paterson til å overta Clintons plass i Senatet, men natt til i dag kom meldinger fra New York at Kennedy sannsynligvis ikke vil være interessert i å overta etter Clinton i Senatet. Som årsak ble oppgitt hensynet til Carolines onkel Edward Kennedys helsetilstand.

Flere på venteliste

Caroline Kennedy ønsker ikke å bli senator etter Hilary Clinton.Caroline Kennedy ønsker ikke å bli senator etter Hilary Clinton.

Senatets justiskomité fortsetter sine avhør av Obamas kandidat til å bli justisminister, Eric H. Holder Jr., og det ventes ikke noe resultat før i neste uke. Ennå er det ikke presentert noen kandidat til stillingen som handelsminister etter New Mexicos guvernør Bill Richardson, som måtte trekke seg på grunn av pågående etterforskning omkring sin tidligere virksomhet.

Mest alvorlig er den avhørsprosessen som nå er avsluttet i Senatets finanskomité, hvor senatorene vil vente til torsdag før de eventuelt godkjenner den antatt nye finansministeren, Timothy F. Geithner.

Finansministerens plass tom

Komiteens høring ble avsluttet i går kveld, og det er ventet at han vil bli godkjent torsdag. Da president Obama i går samlet sitt økonomiske team rundt seg for å planlegge det videre arbeidet med den store tiltakspakken for de neste to årene, sto stolen for regjeringens ledende finanstalsmann tom.

Det kom for en dag i forrige uke at Geithner ikke hadde betalt all den skatten han skulle betalt mens han arbeidet for Det internasjonale pengefondet rundt år 2000. Da han ble gjort oppmerksom på at han skyldte skatt, betalte først Geithner inn skyldig skatt fra 2001 til 2004, mens han unnlot å betale tilbake fra årene før 2001. Årsaken skal ha vært at skattevesenets datasystem ikke inneholder den type data fra tidligere år enn 2001.

Men også fra tiden før 2001 betalte Geithner skyldig skatt etter at det for noen uker siden ble kjent at Obama ønsket ham som finansminister. Til sammen har Geither nå betalt tilbake 34.000 dollar.

Skjødesløshet?

Spørsmålet er om Geithner har tillit nok for åløse finanskrisen.Spørsmålet er om Geithner har tillit nok for åløse finanskrisen.

Geither har beklaget feilen, som han betrakter som skjødeløshet fra sin side, og at det aldri var hans hensikt å lure seg fra å betale skatt. Problemet er bare at den som skal bli finansminister og være øverstkommanderende for hele det amerikanske økonomiske system, ikke skal være så skjødesløs at han «glemmer» å betale skatt.

Geithner var sjef for den amerikanske sentralbanken i New York før han ble bedt om å overta som finansminister, og et av spørsmålene Geithner ble stilt under høringen i går var om ikke han i hans sentrale stilling i bankvesenet i New York, burde forstått tidligere hva som var underveis – og at han kanskje kunne ha bidratt til å avverge den krisen som kom i amerikansk bank- og finansvesen sist høst.

Det var i bank- og finansvesenet i USA finanskrisen oppsto, og enkelte kommentatorer spør seg om det er smart av Obama å be en av dem satt i sentral bankstilling da krisen kom, om å være den som skal lede arbeidet med å løse den.

Svekket tillit

Obama ringte rundt i Midt-Østen for å forsikre alle om at han vil arbeide for fred i regionen.Obama ringte rundt i Midt-Østen for å forsikre alle om at han vil arbeide for fred i regionen.

Uansett om Geithner nå skulle bli godkjent som finansminister, vil det bli under tvil. Historien om hans skatteproblemer slås opp i alle medier, og den vanlige skattebetaler får lite tillit til en finansminister som selv prøver å unndra skatt. Han ble ikke ilagt straffeskatt da feilen ble oppdaget, noe som skal være svært uvanlig.

Dersom Obama skal få full tillit til sin administrasjon og dens arbeid med å løse finanskrisen, må han selv og alle hans sentrale medarbeidere på dette området være tillitvekkende. Selv har Obama sagt at Geithers feil er beklagelig, men at alle kan gjøre feil og at Geither er den best kvalifiserte personen til å bli den nye regjeringens finansminister.

Lønningene fryses

Samtidig kunngjorde president Obama nye regler for arbeidet i Det hvite hus. Han fryser lønningene til dem av medarbeiderne som har ledende stillinger, han begrenser virksomheten til dem som driver profesjonell påvirkning av statsadministrasjonen (lobbyistene), samtidig som han mener at statsadministrasjonen må vise større åpenhet i sitt arbeid.

Senere på ettermiddagen møtte president Obama noen av sine militære ledere, både ved forsvarsdepartementet Pentagon, i Irak, Afghanistan og i Midt-Østen regionen. Han drøftet med dem planene for å gjennomføre en forsvarlig tilbaketrekking av de amerikanske kampstyrkene fra Irak i løpet av de første 16 månedene av hans presidentperiode. Dette var et av Obamas viktigste valgløfter i 2008.