Meny

Feilene som gjentas og gjentas

Thomas Skoglund bommet på flere store sjanser i gårsdagens oppgjør mot Serbia. Det må lukes bort skal Norge virkelig hevde seg i internasjonale toppkamper. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har sett det så mange ganger tidligere: I viktige kamper koker det over for spillerne på det norske håndballandslaget for menn. Mot Serbia ble gamle synder som nye.

DAG VIDAR HANSTAD

* Dag Vidar Hanstad er ABC Nyheters kommentator under årets håndball-VM i Kroatia.

* Dag Vidar Hanstad er doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole. Han har tidligere vært sportssjef og kommentator i Nordlandsposten, Fædrelandsvennen og Aftenposten. Han er i dag én av fire faste kommentatorer for Aftenposten.

* Hanstad har spilt 150 landskamper i håndball og har vært trener på eliteserienivå.

Da en upresset Erlend Mamelund kastet ballen utover sidelinjen i sluttsekundene, ble han utpekt til syndebukken i en håndballthriller der Norge hadde det ene poenget inne. Serberne var to mann undertallig i eget forsvar da den forløsende pasningen i stedet havnet på tribunen. Det gjør at Norge kan risikere å gå tilhovedrunden uten poeng, og da vil det bli svært vanskelig å oppnå noe bedre enn enn tiendeplass.

Det var flere enn Mamelund som sviktet i sluttminuttene, så han skal absolutt ikke ha skylden alene. Like foruroligende var noe av det som ble vist tidligere i kampen. Det mest opplagte var at altfor mange store sjanser ble misbrukt. I så måte var det typisk at Thomas Skoglund laget flere flotte mål i pressede posisjoner etter pause, men bommet på skudd der han kom alene med målvakt uten press. Når uttellingen på denne typen skudd (inkludert straffekast) blir så lav, er det vanskelig å vinne mot de beste.

Noe annet laget fortsatt sliter med, er såkalte overtallsperioder, noe som innebærer at motstanderen har én utvist spiller. Da skal det normalt være lettere å score, men heller ikke går ble fem serbiske utvisningsperioder vunnet.

Forsvaret på topp - lenge

Nå tyder dette på at Norge leverte en katastrofalt dårlig kamp. Det er ikke riktig, men dette var et oppgjør laget hadde gode muligheter til å vinne. Ikke fordi serberne har et dårlig lag (de hadde mye mer å by på enn det TV 2-annonserte grisespillet), men fordi den defensive tryggheten har vokst utover i mesterskapet. Her sviktet ikke Norge i går heller. Et midtforsvar bestående av Stian Vatne, Erlend Mamelund og Bjarte Myrhol var gode lenge, men etter hvert klarte serberne å utnytte det svakeste leddet (vekselsvis Kristian Kjelling og Vegard Samdahl).

Noe annet som gledet var at en VM-tropp uten stor bredde, faktisk hadde alternativer til det som har utpekt seg som førstevalg. Etter pause i går sendte Robert Hedin utpå Frank Løke, Thomas Skoglund og Alexander Buchmann, og alle gjorde sine saker bra – til tross for at de hadde hver sine skuddmiss i den siste timinuttersperioden.

Danmark en vanskelig nøtt

Før den siste kampen i gruppespillet ligger det an til at Norge maksimalt kan få med seg to poeng til mellomrunden (resultatene mot de to andre som går videre, legges inn i tabellen før møtene med tre beste lagene fra gruppe C). Disse poengene må tas i kveld mot et dansk mannskap som kanskje har i overkant selvtillit. Spillemessig har ikke fjorårets europamestere vist stabilitet, og 26-17-seieren over Egypt sent i går kveld kom ikke etter imponerende spill. Danskene berget seg på forsvarsspillet og at Kasper Hvidt leverte en praktkamp i mål.

Etterpå brukte trener Ulrik Wilbek karakteristikken betong-forsvar på laget han møter i kveld. Jo da, forsvaret må sitte, men det er vel så viktig at Norge får i gang karer som Erlend Mamelund og Kristian Kjelling i angrep. Mot Serbia var de slett ikke på høyden.

Vi lar Norge forbli i angrepsposisjon, men avviser ikke sjansen for en skrell i kveld.

Kampen Danmark-Norge ser du på TV2 i kveld med avkast klokken 20.15

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus