Feilene som gjentas og gjentas

Thomas Skoglund bommet på flere store sjanser i gårsdagens oppgjør mot Serbia. Det må lukes bort skal Norge virkelig hevde seg i internasjonale toppkamper. (Foto: Scanpix)
Thomas Skoglund bommet på flere store sjanser i gårsdagens oppgjør mot Serbia. Det må lukes bort skal Norge virkelig hevde seg i internasjonale toppkamper. (Foto: Scanpix)

<pVi har sett det så mange ganger tidligere: I viktige kamper koker det over for spillerne på det norske håndballandslaget for menn. Mot Serbia ble gamle synder som nye. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAG VIDAR HANSTAD

* Dag Vidar Hanstad er ABC Nyheters kommentator under årets håndball-VM i Kroatia.

* Dag Vidar Hanstad er doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole. Han har tidligere vært sportssjef og kommentator i Nordlandsposten, Fædrelandsvennen og Aftenposten. Han er i dag én av fire faste kommentatorer for Aftenposten.

* Hanstad har spilt 150 landskamper i håndball og har vært trener på eliteserienivå.

Da en upresset Erlend Mamelund kastet ballen utover sidelinjen i sluttsekundene, ble han utpekt til syndebukken i en håndballthriller der Norge hadde det ene poenget inne. Serberne var to mann undertallig i eget forsvar da den forløsende pasningen i stedet havnet på tribunen. Det gjør at Norge kan risikere å gå tilhovedrunden uten poeng, og da vil det bli svært vanskelig å oppnå noe bedre enn enn tiendeplass.

Det var flere enn Mamelund som sviktet i sluttminuttene, så han skal absolutt ikke ha skylden alene. Like foruroligende var noe av det som ble vist tidligere i kampen. Det mest opplagte var at altfor mange store sjanser ble misbrukt. I så måte var det typisk at Thomas Skoglund laget flere flotte mål i pressede posisjoner etter pause, men bommet på skudd der han kom alene med målvakt uten press. Når uttellingen på denne typen skudd (inkludert straffekast) blir så lav, er det vanskelig å vinne mot de beste.

Noe annet laget fortsatt sliter med, er såkalte overtallsperioder, noe som innebærer at motstanderen har én utvist spiller. Da skal det normalt være lettere å score, men heller ikke går ble fem serbiske utvisningsperioder vunnet.

Forsvaret på topp - lenge

Nå tyder dette på at Norge leverte en katastrofalt dårlig kamp. Det er ikke riktig, men dette var et oppgjør laget hadde gode muligheter til å vinne. Ikke fordi serberne har et dårlig lag (de hadde mye mer å by på enn det TV 2-annonserte grisespillet), men fordi den defensive tryggheten har vokst utover i mesterskapet. Her sviktet ikke Norge i går heller. Et midtforsvar bestående av Stian Vatne, Erlend Mamelund og Bjarte Myrhol var gode lenge, men etter hvert klarte serberne å utnytte det svakeste leddet (vekselsvis Kristian Kjelling og Vegard Samdahl).

Noe annet som gledet var at en VM-tropp uten stor bredde, faktisk hadde alternativer til det som har utpekt seg som førstevalg. Etter pause i går sendte Robert Hedin utpå Frank Løke, Thomas Skoglund og Alexander Buchmann, og alle gjorde sine saker bra – til tross for at de hadde hver sine skuddmiss i den siste timinuttersperioden.

Danmark en vanskelig nøtt

Før den siste kampen i gruppespillet ligger det an til at Norge maksimalt kan få med seg to poeng til mellomrunden (resultatene mot de to andre som går videre, legges inn i tabellen før møtene med tre beste lagene fra gruppe C). Disse poengene må tas i kveld mot et dansk mannskap som kanskje har i overkant selvtillit. Spillemessig har ikke fjorårets europamestere vist stabilitet, og 26-17-seieren over Egypt sent i går kveld kom ikke etter imponerende spill. Danskene berget seg på forsvarsspillet og at Kasper Hvidt leverte en praktkamp i mål.

Etterpå brukte trener Ulrik Wilbek karakteristikken betong-forsvar på laget han møter i kveld. Jo da, forsvaret må sitte, men det er vel så viktig at Norge får i gang karer som Erlend Mamelund og Kristian Kjelling i angrep. Mot Serbia var de slett ikke på høyden.

Vi lar Norge forbli i angrepsposisjon, men avviser ikke sjansen for en skrell i kveld.

Kampen Danmark-Norge ser du på TV2 i kveld med avkast klokken 20.15

Personvernpolicy