Amerikanerne splittet i Guantanamo-spørsmålet

Både president Barack Obama (t.h.) og hans visepresident Joe Biden deltok på møtet med militære rådgivere onsdag. Foto: REUTERS/Larry Downing/SCANPIX
Både president Barack Obama (t.h.) og hans visepresident Joe Biden deltok på møtet med militære rådgivere onsdag. Foto: REUTERS/Larry Downing/SCANPIX

<pAmerikanerne har lenge støttet en tilbaketrekning fra Irak, men når det gjelder en nedlegging av Guantanamo-fengslet, er befolkningen delt på midten.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kopi av utkastet til Barack Obamas ordre om å stenge fangeleiren på Guantanamo-basen kom nyhetsbyrået Reuters i hende onsdag.

I notatet gjør den ferske presidenten det klart at han vil stenge fangeleiren innen ett år, og kilder i Washington forteller at ordren vil bli utstedt i løpet av torsdagen.

Grundig gjennomgang

Ifølge utkastet skal alle innsatte gis grunnleggende rettigheter, slik de er formulert i den amerikanske grunnloven.

Alle sakene skal også gjennomgås av justis-, forsvars- og utenriksministeren, samt ministeren for nasjonal sikkerhet, den nasjonale etterretningsdirektøren og forsvarssjefen.

Etter gjennomgangen skal det avgjøres om de innsatte kan overføres til andre fengsler eller slippes fri. For fanger som verken kan overføres eller slippes fri, skal man vurdere om det lar seg gjøre å tiltale dem i USA.

Forsvarsminister Robert Gates skal i løpet av en måned vurdere hva som kan gjøres for å gjøre soningsforholdene på Guantanamo mer menneskelige. De militære rettssakene vil bli satt på vent i denne perioden.

Stigende støtte

Obama skal også møte pensjonerte generaler der han skal diskutere nye retningslinjer for avhør og fengsling.

Presidenten har imidlertid ikke et samlet folk bak seg når det gjelder å legge ned den internasjonalt omstridte fangeleiren. I en meningsmåling offentliggjort av CNN sier 51 prosent at de støtter Obamas initiativ, mens 47 prosent ønsker at fangeleiren skal forbli åpen.

Oppslutningen om å stenge Guantanamo-fengslet er imidlertid stigende. I en lignende måling fra 2005 sa 36 prosent at de støttet nedlegging.

Planlegger Irak-retrett

Obama hadde onsdag kveld møter med generaler og militære rådgivere om fremtiden for amerikanske styrker i Irak. Etter møtet sa den nye presidenten at han har bedt om at en ansvarlig tilbaketrekning fra Irak nå skal planlegges.

I valgkampen lovet Obama at USA skulle være ute av Irak innen 16 måneder om han ble valgt.

Han la til at han i løpet av de kommende ukene vil gå gjennom situasjonen i Afghanistan for å utarbeide en hensiktsmessig politikk for hele regionen.

Obama har lenge tatt til orde for å flytte styrker fra Irak til Afghanistan.

På møtet deltok blant annet visepresident Joe Biden, forsvarsminister Robert Gates, forsvarssjef og admiral Michael Mullen, samt David Petraeus, øverstkommanderende for de amerikanske styrkene i Midtøsten og Afghanistan. (©NTB)

Personvernpolicy